RE: POMOCY AKWARIUM PRZECIEKA!!! -
prof.Animal - 18.05.2012
Bez przesady

Samodzielnie kleiłem akwarium o tym litrażu, kupujesz tubkę kleju za dosłownie 7zł w akwarystycznym, ze starego akwarium wyciągasz wszystko, porządnie czyścisz, następnie bierzesz ostry nóż, najlepiej taki budowlany, ten wysuwany i rozcinasz delikatnie wszystkie ścianki, następnie po kolei każdą krawędź "obierasz" z sylikonu do czysta, następnie przydałaby się jakaś osoba do pomocy, która przytrzyma dwie ścianki, kleisz do całości, dwa dni schnie, sprawdzasz czy przecieka, jak nie to masz na kilka lat spokój
BaśkaPunol - 18.05.2012
Dadario,niezły pomysł ale po co piepszyć się z listewkami itp skoro po prostu można użyć tylko kleju?
prof.Animal, teraz nie wiem czy mam nałożyć nową warstwę silikonu czy rozkroić akwa i kleić od nowa bo kompletnie nie znam się na takich rzeczach.Myślisz że poradzę sobie i dobrze skleję,nie zepsuję?
Narazie odlałam wodę poniżej miejsca w którym były dziury w silikonie.
Teraz mam dobry pretekst do zmiany całego akwarium(wnętrza), bardzo chciałabym kupić dobry żwirek(ale to tylko allegro w normalnej cenie), piękne roślinki i oczywiście porządne oświetlenie...Akwarium jest w stanie tragicznym,ponieważ mam na nim postawioną szybę i na szybie pokrywę od małego 25 l akwa + plastikowe pudełko do którego przymontowana jest świetlówka.Co daje efekt ok. 20-30W beznadziejnego,żółtego światła

Akwarium jest obglomione, rośliny są okropne.
Marzy mi się porządna pokrywa(mam nietypowy kształt akwarium,nie mam skąd wziąźć pokrywy),dobry żwir i dobre rośliny.Niestety nie wiem skąd to wziąść-głównie skąd pokrywę z odpowiednimi białymi świetlówkami :/ dziana nie jestem pokrywy za 2 stówy nie kupię
kacperkrzyz - 18.05.2012
A czemu akurat pokrywa, można kupić ekonomiczną wersję belki, chociażby
http://allegro.pl/aquaboro-belka-2x30wat-i2356817749.html . Za 80-90zł spokojnie się kupi. Tylko 2x30W na 80L to jednak sporo, a 1x30W tak na styk.
BaśkaPunol - 18.05.2012
Ta belka po 1 jest za duża,nie zmieści się metrowa bela na półce.A po 2 jeśli jest belka musi być i szyba na akwarium,a szyba jest zniszczona po 2 tygodniach-miesiącu - nowa szyba niedawno wymieniona a osad już jest taki,że nic przez nią nie widać.I czyszczenie nic nie daje.Nie mam pojęcia więc jak zamontować oświetlenie
Czy akwarium należy w jakiś sposób przygotować go sklejania silikonem?Idę właśnie przełożyc ryby do malego i chcę wiedzieć
kacperkrzyz - 18.05.2012
Szyby które będziesz kleić trzeba oczyścić ze starego silikonu oraz dobrze by je było odtłuścić (alkoholem?).
Belka właśnie musi być za długa żeby ją położyć na zbiorniku, za krótką to można tylko podwiesić nad akwarium na linkach.
BaśkaPunol - 18.05.2012
Musi być nasmarowane alkoholem?Nie moge po prostu oczyścić ze starego silikonu?ALBO na stary silikon nanieść nowej warstwy???
Mam akwarium na szafce otoczonej z każdej strony,ma ok 90 cm długości więc się nie zmieści po 1.Po 2 tak jak pisałam,szyba mimo czyszczenia po niedługim czasie ma tak mleczny nalot że nic nie widać przez nią co wygląda bardzo nieestetycznie i przede wszystkim światło dobrze nie dociera.Po 3 nie mam takiej sumy pieniędzy w tym czasie,wolałabym jakoś sama zrobić tą okrywę czy belkę czy cokolwiek innego ale nie mam żadnego doświadczenia ani informacji o prostej wersji wykonania

może ktoś zna?
prof.Animal - 18.05.2012
Nie musisz smarować tym alkoholem, ja niczym nie smarowałem i było ok. Zrób to powoli, uważnie i na spokojnie i na pewno dasz radę, trochę wiary we własne możliwości!

Co do pokrywy to poszukaj na forum w dziale DIY, kiedyś widziałem chyba konstrukcje budowane z paneli czy czegoś takiego

Nie wyjdzie drogo.
BaśkaPunol - 21.05.2012
Nie wyszło zbyt estetycznie...Nie dało się skleić piękną,gładką linią tylko wyszło mi chropowato i całe akwa ubabrane.Dziś o 14 mijają 24 godziny i będę sprawdzać szczelność...Tylko w jednej części cały silikon wywaliłam,w reszcie nakleiłam po prostu nową warstwę.
Jak będzie dobrze to napełnię piachem i kupię rośliny z neta(tylko nie wiem skąd,bo na stronach jest drogo)
asz32 - 21.05.2012
oby było ok, jednak zawsze trzeba zdjąć stary sylikon żyletką, dokładnie oczyścić i odtłuścić alkoholem, potem nakładać nową warstwę i 24h to za mało na schnięcie, powinno postać przynajmniej 3 dni, ale powodzenia (estetyczniej by wyszło gdybyś wyznaczyła sobie "granice" taśmą), tak czy inaczej życzę Ci powodzenia
BaśkaPunol - 23.05.2012
Plany poszły się chrzanić,bo oświetlenia nie mam odpowiedniego...
Akwarium z ziemią i piachem stoi puste,a ryby się męczą w malutkim zbiorniczku i nie wiem co czynić,ponieważ bardzo chciałabym zmienić światło ponieważ po 1 jest za słabe i rośliny nie będą mi w nim rosły(19 W na ok.90l) i po 2 jest okropnie drażniąco żółte....
Już od dawna myślę jak to skombinować ale nie mam żadnych pomysłów...Nie mam pokrywy.Potrzebuję świetlówek gotowych do podłączenia.Nie mam niczego,w co mogłabym włożyć świetlówkę by mogła świecić...Jedynie ze starego akwarium,ale to ma kwadratowe wejście a większość świetlowek ma okrągłe wejście...
Niestety nie mam kasy na belkę oświetleniową ani nic tak drogiego...Szukam najprostszego najtańszego rozwiązania...
A może ktoś miałby niepotrzebne oświetlenie...Jakikolwiek byle nie żółte i miało trochę W...