Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
mlodziutkie Crystale padają:( - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: mlodziutkie Crystale padają:( (/showthread.php?tid=31960)

1 2 3

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - Sol - 23.03.2012

(22.03.2012, 22:58)kacperkrzyz napisał(a):  W 54L obecnie są tylko red cherry i właśnie tam przekładałem ciężarne samice CR,

Czekaj czekaj... Przenosisz je? Tutaj może być problem. Masz różne parametry wody w róznych baniakach, choćbym nie wiem jak się starał je wyrównać.

Ja miałam podobny problem z RC - po przełozeniu do osobnego baniaczka samice gubiły jajeczka, a wyklute młode przeżywały w małych ilościach. Jako że crystale są wrażliwsze, może właśnie tutaj jest problem?

To moja opinia i tylko zgaduję bazując na włąsnych doświadczeniach - mogę się mylić.

Co do nawożenia i CO2, myślałam że mówisz o swoim małym zbiorniku na krewetki. Tak jak wspomniałam wcześniej, nawozy nie powinny mieć większego na nie wpływu - przeczytaj tylko, czy czasami nie masz dodatku miedzi w nawozach - krewetki są wyjątkowo na nią wrażliwe.

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - kacperkrzyz - 23.03.2012

Znaczy tak... Na początku crystale były w 200L, ale mnożyć się nie chciały za nic, znaczy jajka nosiły, młodych nie ma. No to wpadłem na pomysł żeby przenieść kilka ciężarnych samic do 54L gdzie nie nawożę i nie ma żadnych ryb. Podłoże jest to samo, woda ta sama. Ale samica ponosiła jeszcze trochę jajka, potem jak to zawsze bywa stopniowo się coś wylęgało, ale młodych nie ma. Ani w 200L ani w 54L. Wypławek dawno nie widziałem, tak od stycznia, ale wspomniałem, bo wiem że mogło to być istotne.

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - KrzysztofOt - 23.03.2012

Przy cristalach nawozy maja dużo wspólnego.Ja bym przy nich wcale nie nawoził.Przenieś wszystkie cristale do zbiornika w którym nie nawozisz i poczekaj na efekty.

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - kacperkrzyz - 23.03.2012

Miałem je wcześniej w 54L gdzie nie nawoziłem, tam mnożyły się ładnie. Dodam, bo ma to duże znaczenie. Crystale które posiadam są najniższych gradacji (B i C), więc powinny nie być aż tak delikatne na parametry wody i małe ilości nawozu jak np. S.

No i nie powinno być tak, że jeżeli im ten nawóz szkodzi to duże krewety też by padały, albo miały jakieś problemy z wylinką lub nie chciały się mnożyć?

Przełożę na test z 10 sztuk do innego akwa gdzie nie nawożę, poczekam kilka tygodni i zobaczę jaki będzie efekt. Ale podejrzewam że podobnie jak z samicami ciężarnymi które były przenoszone, jajka są, młodych nie ma.

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - Sol - 24.03.2012

Pierwsze słyszę aby gradiacja miała cokolwiek wspólnego z wrażliwością kreweci - myślałam, że chodzi tylko o ilośc białego pigmentu i kształt wybarwienia. Nie neguję, tylko pytam z ciekawości.

Daj znać jak twój test przejdzie - myślałam o zaopatrzeniu się w crystale więc jestem ciekawa Smile

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - KrzysztofOt - 24.03.2012

Ma znaczenie i to duże.

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - kahim - 24.03.2012

W moim przypadku problemem były wypławki. Na początku zabijały małe, z czasem jednak pozabijały i starsze/ słabsze osobniki.
Sprawdźcie jeszcze, czy nie macie w zbiornikach przypadkiem takich małych ukwiałów (nazwa wypadła mi z głowy). Mierzą one ok. 3-5mm i również potrafią pochwycić i zabić małe krewetki.

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - kacperkrzyz - 24.03.2012

Stułbi nie mam, ale miałem ich prawdziwą plagę w 25L. Własnie wpuszczenie tam kilkuset krewetek pomogło, po 2 dniach było czysto.

PS. Może by temat przenieść do krewetkowego działu?

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - barus9 - 25.05.2012

jak piszesz o małych robalach białe glizdy z kańciastymi głowami tzn że masz wypławki.

Ja u siebie wybiłem je NO-PLANARIA http://allegro.pl/no-planaria-na-50l-i2367548262.html. Jak ktoś chce zapraszam mogę odsprzedać porcje mam świeżo kupioną na początku maja 2012

Miałem sporo tigerów które rozmnażały sie regularnie ale wpadłem na wspaniały pomysł aby urozmaicić im dietę i dałem ochotkę żywą a z nia zapewne też i wypławki. Po pewnym czasie znikały maluchy, później padały samice z jajkami. Walczyłem z robalami wybijając je ręcznie ale to była syzyfowa praca. Helenki pochowały sie w podłoże.
Kupiłem NO-PLANARIA wypławki wykończyłem oraz kilka świderków. Helenki wylazły z podłoża i chodzą jak dawniej jak dotąd nie padła żadna krewetka stadko zaczyna sie odbudowywać.

RE: mlodziutkie Crystale padają:( - asz32 - 25.05.2012

a u mnie n ie pomogła ani no-planaria, ani 2 restarty (nowy sprzęt i podłoże) dopiero odkąd są galaxy nie widzę wypławków, ale małych RC tez już nie widuję :/