RE: Chory welonek Pomocy!!! -
psotka22 - 24.12.2007
Kupiłam i dafnię witaminizowaną i kiełża

Wesołych świąt
Chory welonek Pomocy!!! -
psotka22 - 07.01.2008
Nie wiem, czy jestem przewrażliwiona, czy mój welonek znowu jest chory.
MAm wrażenie, żę jego skrzela są krwisto czerwone (jakby ktoś z drugiej strony świecił latarką) i ma spuchnięte oczka i brzuszek.
Znowu więcej śpi.
Dzisiaj zauważyłam, że podskubują go gupiki, które jeszcze pomieszkują w zbiorniku.
A na dole płetw ma lekko brunatne(zastanawiam się czy to nie wina kamienia który niedawno włożyłam do akwa. Przywiozłam go znad zatoki gdańskiej z plaży. Najpierw go wygotowałam oczywiście z dodatkiem nadmanganianu potasu)
Dzisiaj czyszcząć akwarium (odmulałam dno) zauważyłam łuskę.
Ale jedna to chyba nic strasznego??
metehew - 07.01.2008
Proponował bym humanitarny odszczał lub uspienie

taki dzołk

ale tak całkiem serio moja siostra kiedys dostała ode mnie welona i tez podobnie sie zachowywał miała go około 2 lat po tym okresie prze pół roku miał takie obiawy i zdechł postanowilem zrobic mu ałtopsje okazało sie ze ryba połknela kilka kamieni i nie mogła przez to załatwic swoich potrzeb ...... sadze ze jezeli jest to taki przypadek jak u mojej siostry w akwarium to nie ma dla niego ratunku jezeli zdechnie ci twoj teleskop to proponuje zakup drobnego piasku na dno zamist tych kamieni co masz i zakup nowego welonka
Kesi - 07.01.2008
http://www.sera.de/index.php?id=701&L=12 poszukaj sobie po obrazkach w "
Zdrowe ryby w akwarium - ale jak?"
Będziesz wiedziała czy to choroba czy przewrażliwienie ;-)
psotka22 - 18.01.2008
Z welonkiem już prawie wszystko dobrze.
Jedyne co mnie nie pokoi to to, że ryby ko podskubują i ta płetwa ogonowa.
Może ktoś mi powie co to może być??
Zdjęcie zamieszczę później bo teraz niestety nie mam jak go wykonać.
Sama nie dam rady trzymać rybki i robić zdjęcia.
[attachment=292]
Ze względu na lampę błyskową zbytnio nie widać zaognionych miejsc, ale specjalnie je zaznaczyłam. Najbardziej jest na płetwie ogonowej.
Płetwa w tym miejscu jest lekko zwinięta w "rulonik"
Lecho - 31.01.2008
Pomocy.........................................
Witam.Jestem tu nowy i potrzebuje pomocy.Nie wiem co sie dzieje z moim welonem.Pływa ciągle ku górze, przewraca sie brzuchem do góry i tak pływa to mnie tak strasznie niepokoi.Nie widać po nim żadnej choroby tylko ma brzuch taki wybulony jakby balon połkną.Niby nie są przekarmiane wiec nie wiem co to może być. Bardzo proszę o pomoc.
psotka22 - 01.02.2008
No ja tutaj nie pomogę pewnie zbytnio.
Ale czym karmisz welonka??
Od kiedy się tak zachowuje?
Ile razy dziennie karmisz ryby i w jakich ilościach?
Czy podajesz pokarm balastowy tak jak w wcześniej napisała Kesi?
Mój welonek był tylko lekko opuchnięty, ale twój może mieć to samo.
Lecho - 01.02.2008
Welonka karmię podstawową karmą Vipan w płatkach.To znaczy nie ciągle tym samym ich karmię wcześniej były granulki. Zachowywał sie tak wczoraj wieczorem i widzę ze dziś jest już normalny tylko jest dużo bardziej ruchliwy niż inne.Karmie je dwa,trzy razy dziennie w małych ilościach.Dalej mnie to niepokoi bo nie wiem co to mogło być i czy może sie to powtarzać i z jakiego powodu.Z góry dziki za jakąkolwiek pomoc.
psotka22 - 02.02.2008
Lecho napisał(a):Welonka karmię podstawową karmą Vipan w płatkach.To znaczy nie ciągle tym samym ich karmię wcześniej były granulki.
A czy podajesz pokarm zawierający chitynę? np:dafnię lub kiełża??
Ja nie podawałam, ale odkąd zaczęłam jest dużo lepiej.
A i o ile welonki poradzą sobie z kiełżem o tyle mniejszym rybkom trzeba go rozgnieść lub zmielić.
steh55 - 05.02.2008
Lecho napisał(a):Pomocy.........................................
Witam.Jestem tu nowy i potrzebuje pomocy.Nie wiem co sie dzieje z moim welonem.Pływa ciągle ku górze, przewraca sie brzuchem do góry i tak pływa to mnie tak strasznie niepokoi.Nie widać po nim żadnej choroby tylko ma brzuch taki wybulony jakby balon połkną.Niby nie są przekarmiane wiec nie wiem co to może być. Bardzo proszę o pomoc.
Najprawdopodobniej to rita wiosenna ryba puchnie i ma zaburzenia ze strony pecherza plawnego!! Baktopur i moze pomoze. A wprowadzales jakas rybe zanim pojawily sie te objawy??