Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Chemia wody (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=45)
+--- Temat: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp (/showthread.php?tid=30996)

1 2 3

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - GeGo - 21.01.2012

(21.01.2012, 16:50)Radzioo napisał(a):  Woda, trochę soli i wszystko będzie okej , zawsze tak robiłem co prawdę nie myłem takimi środkami ale sól dużo pomoże.

w razie czego dla zabicia jakich kolwiek pozostalosci złych bakteri możesz też octem wymyć i później wypłukać.

ps. szkoda że nie pisałeś nic o oddaniu paletek lub cos podobnego.
sam mam już 3 szt i chce dokupić 3 szt innego koloru.

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - yourmama - 21.01.2012

GeGo, naprawdę byś chciał paletki wysłane z Holandii?

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - Radzioo - 21.01.2012

Więcej byś za przesyłkę zapłacił niż one warte.

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - GeGo - 21.01.2012

ja mieszkam w niemczech.
Rodzine mam w niemczech nie daleko holenderskiej granicy.
Może i Paletki były nie daleko niemieckiej ;p

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - cinek1916 - 21.01.2012

W tym roku byłem w Hadze, przez całą Holandię przelecieliśmy w jakieś 2,5 godziny, do tego 4,5 godziny przez Niemcy Wink taki mały offtop

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - oskar777 - 15.02.2012

(21.01.2012, 00:14)amstel323 napisał(a):  dzieki cinek ale z tego co czytam to znalazlem kilka ostrzezen typu nie myj akwarium plynem do szyb ,, tylko nie chemia,, to juz masz po rybach ale nikt nie pisze dlaczego ....tez mysle ze nawet jak w ropie umyje a pozadnie wyplukam to chyba nic nie bedzie sie dzalo zlego po nalaniu wody co ?

Ja zawsze myję akwarium kwasem solnym, a następnie jakimś silnie zasadowym środkiem (np. Kret do rur). Jest to o tyle dobre, że zasada zobojętni kwas i rybkom nic się nie stanie. Potem daję akwarium do piaskowania jeszcze, a następnie polerowania, żeby blask przywrócić.

Masz takie debilne pomysły i pytania, że aż żal po prostu czytać. Na koniec wychodzi, że i tak Twoja racja jest jedyną słuszną. Mam tu coś dla Ciebie: http://www.supergry24.pl/zagraj,w,gre,1089,8.html
To akwarium jest w sam raz na Twoją wiedzę. Może ocalimy kilka istnień rybich.

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - amstel323 - 15.02.2012

(15.02.2012, 17:10)oskar777 napisał(a):  
(21.01.2012, 00:14)amstel323 napisał(a):  dzieki cinek ale z tego co czytam to znalazlem kilka ostrzezen typu nie myj akwarium plynem do szyb ,, tylko nie chemia,, to juz masz po rybach ale nikt nie pisze dlaczego ....tez mysle ze nawet jak w ropie umyje a pozadnie wyplukam to chyba nic nie bedzie sie dzalo zlego po nalaniu wody co ?

Ja zawsze myję akwarium kwasem solnym, a następnie jakimś silnie zasadowym środkiem (np. Kret do rur). Jest to o tyle dobre, że zasada zobojętni kwas i rybkom nic się nie stanie. Potem daję akwarium do piaskowania jeszcze, a następnie polerowania, żeby blask przywrócić.

Masz takie debilne pomysły i pytania, że aż żal po prostu czytać. Na koniec wychodzi, że i tak Twoja racja jest jedyną słuszną. Mam tu coś dla Ciebie: http://www.supergry24.pl/zagraj,w,gre,1089,8.html
To akwarium jest w sam raz na Twoją wiedzę. Może ocalimy kilka istnień rybich.
Może debilne pomysły i tematy ale jak byś nie zauważył bardzo popularne Smile

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - oskar777 - 15.02.2012

(15.02.2012, 17:25)amstel323 napisał(a):  [...]
90% Twoich postów się do nich zalicza.

Większość ludzi zadających takie pytania zamiast poczytać forum PRZED kupnem akwarium to pyta już po kupnie jak coś spi...oli. Nie chcę Cię obrażać ale pytasz o podstawowe rzeczy w akwarystyce, a jednocześnie nie uznajesz w żaden sposób rad innych osób z forum. Może się mylę ale uważasz, że pieniądze nadrobią brak doświadczenia (tu aluzja do kupna 2 Fluvali G6 do Twojego akwarium).

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - asz32 - 15.02.2012

zawsze warto najpierw zapytać potem robić, ale stało się więc teraz proponuje dobrze wypłukać w wodzie z solą, dobrze ciepłej, wrzątek i ocet są niepotrzebne, trochę rozwagi na przyszłość Wink

RE: Umylem akwarium Ajaxem do kranow mebli itp - amstel323 - 15.02.2012

(15.02.2012, 17:40)oskar777 napisał(a):  
(15.02.2012, 17:25)amstel323 napisał(a):  [...]
90% Twoich postów się do nich zalicza.

Większość ludzi zadających takie pytania zamiast poczytać forum PRZED kupnem akwarium to pyta już po kupnie jak coś spi...oli. Nie chcę Cię obrażać ale pytasz o podstawowe rzeczy w akwarystyce, a jednocześnie nie uznajesz w żaden sposób rad innych osób z forum. Może się mylę ale uważasz, że pieniądze nadrobią brak doświadczenia (tu aluzja do kupna 2 Fluvali G6 do Twojego akwarium).
A skąd Ty możesz wiedzieć w jakich okolicznościach nabyłem akwarium moze przypadkowo ... i tak wlasnie bylo ! przywiozlem do domu i pierwsze co przyszło mi na myśl to umyć.... Ale Tobie by sie to nie zdażyło bo Ty przecież jasnowidz jesteś i pierwsze co bys zrobił to forum czytał ? taki jesteś doskonały? a filtry sobie będę kupował jakie mi się podobają nie twoja sprawa . Ty pewnie jak zobaczysz coś u kogoś to tez chcesz miec potem czytasz rozne fora i wtedy kupujesz ... ale jak Cie nie stacć to masz pretensje do ludzi na forum ze kase mają wez sie za robote wtedy tez sobie kupisz dobry filterek i nie bedzięsz odmulał co drugi dzien ... pozdrawiam i bez obrazy oczywiście ps. rad słucham ale napewno nie Twoich