RE: [112l - ogólne] asz32 -
wisnia0384 - 12.12.2011
Kokosy tylko zamaskuj mchem, wgłębką albo gałęzatką i będzie cacy.
Co do dokładania oświetlenia to ja bym w tej kwesti zachował spokój. Kup k2so4 w proszku i kulki glina-torf i wsadzaj to wszystko:
- Anubias Nana
- Bakopa karolińska
- Bolbitis heudelotii
- Duży Heniek
- Gałęzatka
- Gwiazda wodna
- Hygrophila corymbosa
- Hygrophila polysperma
- Jezierza mała
- Kryptokoryna aponogetifolia
- Kryptoporyna wendtii Brown
- Limnophilia sessifloria
- Ludwigia płożąca
- Marsilea hirsuta
- Mech Flame Moss
- Mech jawajski
- Mech Peacock Moss
- Mech Phoenix Moss
- Mech Stringy Moss
- Mech Wepping Moss
- Mech Willow Moss
- Mikrozorium oskrzydlone
- Mini Pelia
- Pelia
- Ponikło żyworodne
- Rogatek
- Rotala indyjska
- Rotala okrągłolistna
- Strzałka skrzydlasta
- Wgłębka wodna
U mnie w 126 tylko z poodsypą z ziemi przy 2x18W zielsko ładnie rośnie.
asz32 - 12.12.2011
wisnia dziękuję :] jeju gdzie ja to kupię wszystko :x a co myślisz o zamawianiu roślin ze sklepów internetowych? - będzie taniej jak np. w kakadu warszawa
michnik - 12.12.2011
wszystko bedzie tansze od kakadu

proponuje poszukac porzadnych zestawow od osob prywatnych na allegro (tylko zeby nie oferowali po 1 galazce rosliny) albo zrobic zakupy na roslinyakwariowe.pl
asz32 - 12.12.2011
(12.12.2011, 12:53)michnik napisał(a): wszystko bedzie tansze od kakadu
proponuje poszukac porzadnych zestawow od osob prywatnych na allegro (tylko zeby nie oferowali po 1 galazce rosliny) albo zrobic zakupy na roslinyakwariowe.pl
więc zamówię z roslinyakwariowe.pl co myślicie o takim zestawie? :
-Cladophora aegrophila - gałęzatka średnia (3-5cm)
-Micorosorium pteropus philipine (porcja).
-Microsorium windelov
-Hygrophila angustifolia (koszyk)
-Hygrophila corymbosa (koszyk)
ma to sens przy standardowym świetle i bez CO2?
Tyberiusz - 12.12.2011
(12.12.2011, 09:26)asz32 napisał(a): (12.12.2011, 03:40)Tyberiusz napisał(a): Asz
Widzę dużo rogatka sztywnego na początek, do dobrze, bo jest pożyteczną rośliną 
Otoski to rybka stadna i tak minimum te 5 sztuk powinno być, nie będzie im za ciasno 
Co do roślin, to zgadzam się, powinnaś nieco podosadzać. Jeżeli nie chcesz dodawać światła, to zwróć uwagę żeby nie były to wymagające rośliny co do oświetlenia, polecę Tobię tę link: http://sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe-c-1.html to sklep z roślinami z mnóstwem gatunków i opisami co do wzmagań 
nic nie schrzaniłaś, przestań 
Co do oświetlenia, to jeżeli nie czujesz się na siłach to w ostateczności możesz założyć moduł taki: http://allegro.pl/aquael-modul-eco-light-t5-24w-dla-roslin-8000k-i1978312666.html gdzie cały pic polega na przykręceniu tego wynalazku do pokrywy. Niemniej ja te moduły odradzam wszem i wobec, ponieważ są to produkty jednorazowe, nie ma możliwości wymiany świetlówki gdy się spali*
* - jak mi ktoś zaraz napisze,że jest gwarancja, to niech z łaski swojej przeczyta najpierw warunki ogólne gwarancji =)
dziękuję za miłe słowa
zaraz poczytam o roślinach ze sklepu który poleciłeś (zamawiasz z niego?) co do oświetlenia to wolę nic nie zmieniać, przynajmniej póki co. A co byś zmienił Tyberiuszu w moim akwa? pozbyć się kokosów? Pozdrawiam serdecznie 
Asz
Z tego sklepu osobiście nie kupowałem, tutaj sprawdzam wymagania roślin tylko. Kupuję z allegru u sprzedawcy
keszeri (
http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=6256675 ). Zamawiam rośliny w kubkach (in-vitro), ponieważ tego jest znacznie więcej jak się porozrasta, niż w kilku koszykach, ale zależy co kto lubi. jak się zamawia in-vitro i wsadza w dno, trzeba pamiętać, żeby większe rośliny nie zasłaniały tym maluchom światła. U mnie jedną z małych rotali zasłaniała ludwiga i guzik mi wyrosło, natomiast inny gatunek, który nie był niczym zasłonięty i maił dostęp do światła idzie w górę
Możesz skorzystać z rady Wiśni, wie co pisze
Co do kokosa również, ale to Twoje akwarium i urządzasz je po swojemu pod swój gust
asz32 - 12.12.2011
Tyberiuszu ja zamówiłam dzisiaj ze sklepu aquariumsklep.pl kilka roślin właśnie in-vitro, ale będą za tydzień czy jakoś tak, a przyjdzie to:
-staurogynene repens Masta
-bacopa caroliniana Masta
-microsorium windelov Masta (to zamocuję na nowym japońskim korzeniu)
i jak?
wisnia a Ty kolego co na to?
Tyberiusz - 12.12.2011
Bardzo dobrze, nie są wymagające, będą rosły
U mnie bacopa rośnie szybko, ale mam inny gatunek
wisnia0384 - 12.12.2011
(12.12.2011, 19:41)asz32 napisał(a): wisnia a Ty kolego co na to? 
A ja na to jak na lato

Roślinki dobre. Wstaw ogłoszenie na forach akwarystycznych, że kupisz rośliny mało wymagające a lawina ofert Ciebie powinna zalać. W końcu niedaleko masz do stolicy. Po nowym roku mogę coś busikiem do Wawki podesłać ale na razie niczego nie obiecuję. Pożyjemy - zobaczymy
asz32 - 13.12.2011
(12.12.2011, 20:26)wisnia0384 napisał(a): (12.12.2011, 19:41)asz32 napisał(a): wisnia a Ty kolego co na to? 
A ja na to jak na lato 
Roślinki dobre. Wstaw ogłoszenie na forach akwarystycznych, że kupisz rośliny mało wymagające a lawina ofert Ciebie powinna zalać. W końcu niedaleko masz do stolicy. Po nowym roku mogę coś busikiem do Wawki podesłać ale na razie niczego nie obiecuję. Pożyjemy - zobaczymy 
busikiem? :> było by super, póki co uporam się z tym, muszę poczekać aż przyjdą nowe zielone i dam foty, a Wy powiecie mi czy jest ok :]
vader3 - 13.12.2011
Witam.
Odnośnie wystroju i roślinek dodałbym jeszcze korzonek i mech na niego.Co do rybek to można dołożyć stadko neonków ( 10-13szt) do rozjaśnienia chyba że chcesz takie przyciemnione oraz sumików szklistych (4-6szt).
Pozdrawiam.