RE: [30l] krewetkarium -
Lastmale - 17.01.2012
Swietne kostki,kapitalny klimat.
RE: [30l] krewetkarium -
maksiu85 - 03.02.2012
Aktualizacja:
Kostka 1
Ma się dobrze. Glonów niewiele, mchy się ładnie rozrastają, trawnik zieleni, rotala jest co chwila przycinana. Yellowki się mnożą. Jak zelżeją mrozy to dokupię jeszcze z 10 sztuk z 'pasem'.
Do obu baniaków doszły grzałki Aquael Comfort Zone 25W. Temperatura w mieszkaniu to ok 18. Dla krewetek troche mało. Teraz jest ~22.
Zastanawiam się też nad wymianą kaskad Aqatic Nature Flow 60 na cos większego, bo populacja się powiększa a filtry nie są za duże.
Poza tym jedna z nich jest dość głośnawa.
Kostka 2
Jak pisałem poprzednio, pojawiło się trochę nitek zielenic z którymi radziłem sobie zwiększonymi dawkami carbo. Zielenic prawie nie ma, za to zwiększony poziom węgla i światła spowodował szybsze zużycie żelaza i mchy zaczęły miejscami brązowieć. Mam nadzieję szybko pozbyć się tego problemu. Podaję dodatkowo nitro i ferro i mam nadzieję że szybko wszystko wróci do normy. Herbaciany kolor spowodowany jest szyszkami olchowymi.
Zapraszam do komentowania.
RE: [30 + 30] yellowki, CR / stary las -
lion122 - 04.02.2012
Oba baniaczki ładne

Ten drugi przypomina drzewo iglaste a reszta runo leśne - fajny efekt
mloda - 04.02.2012
super baniaczki!!!! ja też mam taką kostkę. planuję ją zmodernizować poprzez dodanie korzenia, podłoże pomieszam z piachem. obsada 8 neonów simulans i krewecie.
maksiu85 - 05.02.2012
Cytat:Oba baniaczki ładne Ten drugi przypomina drzewo iglaste a reszta runo leśne - fajny efekt
Dzięki. Cieszę się że są odbierane jako drzewa, bo takie było założenie.
Cytat:super baniaczki!!!!
Dzięki. Jest jeszcze sporo do zrobienia.
Cytat:obsada 8 neonów simulans i krewecie.
Osobiście zrezygnowałbym z jakichkolwiek ryb w krewetkarium.
Mniejszy dla nich stres i mają idealne warunki do bytowania.
Ja mam w planach kolejną kostkę z tigeramia, ale chwilowo brak funduszy.
mloda - 16.02.2012
simulansy mają tylko 1cm długości. są naprawdę mikro...
KORNEL - 17.02.2012
Pierwsza kosteczka wow, druga kosteczka to faktycznie, jak ściółka leśna, ale nie jest zle..
Mógłbyś cyknąć fotkę na której będą dwie kostki..?? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda.
barus9 - 17.02.2012
Super kosteczki masz talent do aranżacji.
Jak długo stoją baniaki od zalania? Jakie masz parametry wody?
Jaką wodę dajesz do podmian?
apri cort - 17.02.2012
Naprawdę bardzo oryginalne, szczególnie 2 zrobiła na mnie duże wrażenie. Super trawniczek, no na grzybobranie dosławnie