RE: Akwarium 98l. -
Pawelo - 17.08.2011
A jaką obsadę mi proponujecie? Wydaje mi się że już teraz mam bardzo mało rybek a jak oddam mieczyki i molinezje to będzie pustka w akwarium

A co zamiast tych rybek mógłbym dać? Jeśli chodzi o podłoże to lepiej dać czarny drobny żwirek czy jakieś podłoże specjalne dla roślin. Mam jeszcze kokos do akwarium ale narazie jest w drugim akwa razem z glonojadem i młodymi zbrojnikami.
Satyr88 - 18.08.2011
jak decydujesz się na restart, to lepiej dać więcej kasy i kupić substrat i zainwestować w lepsze oświetlenie lub modernizacje pokrywy.(tematów o modernizacji oświetlenia jest multum na forum) a co do obsady to otoski parka ramirezek i neonki mogą zostać resztę oddaj. pisz na forum jeśli zdecydujesz się na restart i jakie podłoże planujesz kupić itp
Saletra - 19.08.2011
Pooglądaj sobie inne akwaria, według mnie to akwarium nawet na 50litrów nie wygląda...
tryton - 19.08.2011
Dlaczego tak bardzo koncentrujesz się na obsadzie ryb ??
Może na początek zrób aranżacje, bo masz cryptocoryne ruba i Alternanthera cardinalis - o ile cryptocoryna przeżyje na tym, co masz - jeszcze moment, to możesz liczyć listki z Alternanthera, które będą wkrótce opadać- tak do max 2 tygodni.
Na to światełko to : żabienice ( po dokarmieniu okresowym nawozami, bo będzie żółkła i będą dziury w liściach); moczarka (bo mocarz dla początkujących), w skrócie wszystko to, co ma minimalne wymagania odnośnie światła i nawożenia ( informacje masz na:
www.tropica), a jak nie chcesz męczyć z roślinami, to malutkie pyszczaki i kamyczki i po sprawie.
Akwarium 98l - Restart ! -
Pawelo - 30.08.2011
Witam. Ostatnio zaprezentowałem moje akwarium.
http://www.akwaswiat.net/akwarium-98l-t-28696-3.html. Chciałbym żeby ładniej się prezentowało i zdecydowałem się na restart zbiornika. Roślinki niezbyt ładnie rosną, glony znów się pojawiły. Proszę bardzo o pomoc od początku aż do końca. Jakie dać podłoże, czy dołożyć jeszcze świetlówkę czy może wymienić te świetlówki co mam na akwarystyczne. Najpierw chciałbym zacząć od podłoża. Co będzie najlepsze, żeby roślinki ładnie rosły. Myślałem o substracie JBL MANADO ale nie wiem czy stosuje się to samo czy należy pomieszać z czymś. Proszę o pomoc.
Akwarium 98l. Oceńcie :) -
Pawelo - 08.09.2011
Witam. Chciałbym przedstawić moje akwarium 98l. Akwarium zostało założone w sobotę 3.08.2011. Oświetlenie 4x18W włączane programatorem od 10;00 do 22;05. Świetlówki od tyłu:
1.Pila 865 18W
2.Osram Active 840 18W
3.Osram Fluora 18W
4.Pila 865 18W
Do akwarium zrobiłem bimbrownie i jest włączona 24h/dobę i do tego lekkie napowietrzanie w nocy. Wydaje mi się że jest dość wydajna bo rośliny delikatnie bąbelkują. Codziennie podaję 2ml EasyCarbo. Podłoże Jbl AquaBasis+ i na to Jbl Manado. Tło wykonałem z czarnego brystolu. Docelowa obsada, mam nadzieję że już niedługo to 5-6x Otosek 15xNeon Innesa 4xAnentome Helena.
Bardzo dziękuje wszystkim użytkownikom za pomoc i cenne rady, które przydały mi się przy restarcie akwarium. Akwarium jest cały czas w fazie dopracowywania także jak macie jakieś rady, sugestie co do roślin, wyglądu itp to powiedźcie.
RE: Akwarium 98l. Oceńcie :) -
Tyberiusz - 08.09.2011
Mało roślin i dość skromna docelowa obsada, ale jest potencjał
shorty - 08.09.2011
ja bym wyłączał bimbrownie na noc. Zadusisz rybki, zobacz, że pływają po drugiej stronie akwa.
Yacek - 08.09.2011
Łyso na razie, podeślij zdjęcia jak się rozrosną chaszcze.
Te kryptokoryny to trochę za głęboko zdają się być zakopane
KORNEL - 08.09.2011
Dosadz więcej roślin, masz dobre oświetlenie to zaraz będą glony...