RE: 125l-Channa gachua bengal blue -
toomeka@wp.pl - 22.06.2011
Rozumiem,że instynkt ale ci co to nagrywali ładnie mają nawalone we łbie. To już jakieś skrzywienie psychiczne.
kaflot - 22.06.2011
Bardzo piękna rybka
http://www.youtube.com/watch?v=KWXjZq3Kt5Y
Sam się zastanawiam nad zmianą obsady na te właśnie ryby,
peterek - 22.06.2011
(22.06.2011, 20:50)toomeka@wp.pl napisał(a): Rozumiem,że instynkt ale ci co to nagrywali ładnie mają nawalone we łbie. To już jakieś skrzywienie psychiczne.
Masz racje.Ta ryba to prawdziwy drapieznik ale niektore filmy to naprawde idiotyzm.
Oprocz tego filmu niestety sa inne gdzie karmia micro jeszcze myszami,jaszczurkami,pielegnicami,zabami i innymi rybami

Ta channa jest tylko na pokaz dla kolegow bo on jej pewnie dlugo nieutrzyma w tym akwa ze wzgledu na wymiar (rosnie do jakis 100cm) oraz zywy pokarm czyli pieniazki

Malo jest hodowcow ktorzy moga naprawde zapewnic tej rybie warunki na "starosc".
(22.06.2011, 22:05)kaflot napisał(a): Bardzo piękna rybka 
http://www.youtube.com/watch?v=KWXjZq3Kt5Y
Sam się zastanawiam nad zmianą obsady na te właśnie ryby,
Channa bleheri to kolorowa,nieduza i nieagresywna jak na channe rybka.
Jezeli chcesz ten gatunek rozmnozyc to musisz zapewnic zimowanie czyli obnizenie okresowo temperatury do jakis 16-18st.Te ryby przy wysokich temperaturach przez dlugi czas nieczuja sie najlepiej.
Trzeba miec to na uwadze zwlaszcza w upalne lato.
Niektorzy zeby obnizyc temperature w lato zamrazaja butelki z woda i do akwa.
kaflot - 23.06.2011
Witam,
Coraz bardziej jestem zainteresowany posiadaniem Channy,
Posiadam akwarium 300l i myślę, że chyba będzie w sam raz,
Jak myślisz?
Mieszkam w kraju o klimacie podzwrotnikowym morskim z bardzo gorącym i suchym latem oraz ciepłą i wilgotną zimą - to może być problem jeśli chodzi o temperaturę wody w akwarium,
Z załatwieniem tego gatunku nie będę miał problemu, więc pozostaje tylko kwestia natury technicznej,
Pozdrawiam,
Yacek - 23.06.2011
(22.06.2011, 19:51)peterek napisał(a): Sprobuj dac swojej channie dzdzownice i zobaczysz ze to tez fajna akcja 
Dżdżownicą nakarmię ale dopiero jak channa się znajdzie w zbiorniku bez cierniooczków, nie chcę, żeby jej się coś pomyliło
peterek - 23.06.2011
Witaj Kaflot!
Te 300l to bedzie dla nich bajka

Podaj jeszcze wymiar akwa.
One rosna do jakis 18cm i jak na swoje wymiary one niepotrzebuja wielkich akwarii gdyz channy to malo aktywne ryby(oprocz pleuro gdyz ta plywa jak arowana).
Lubia sobie przesiadywac pod korzeniami,w roslinach i czekaja na ofiare

Na grupe bleheri wystarczy 120cm dlugosci a na 1 sztuke nawet 80cm ze wzgledu na jej mala aktywnosc.
Poziom wody moze byc nawet kolo 30cm.
PS.W jakim kraju mieszkasz i czy znasz jezyk angielski to moge Ci przeslac swietny artykul o bleheri hodowcy ktory hoduje channy i rozmnaza od 1996r i napisal takze o nich ksiazke
Yacek,w takim razie czekam na wiadomosci z karmienia dzdzownicami
marcinsz30 - 23.06.2011
Witaj peterek
propagujesz channy również tutaj? Świetnie przyłączam się i razem bok w bok możemy "kruszyć kopie" w obronie naszych gachua

, świetnie, że zamieściłeś moje ulubione zdjęcie Twojej sweet baby
kaflot - 23.06.2011
Witam,
Ciesze się, że moje akwarium będzie dla nich jak bajka

,
Nurtuje mnie kilka pytań, a trzy z nich są chyba dla mnie najistotniejsze,
na dzień dzisiejszy tzn. Czy channa bleheri lubi sobie pokopać w podłożu? I jak to jest z tym jej zakresem temperatury oraz jakie parametry wody są najodpowiedniejsze dla niej ( Ph itd...)
Ja jeszcze dziś wyśle maila do kolegi z Pet Shopu z zapytaniem, ile będzie kosztować sztuka Channa bleheri i jaki będzie czas oczekiwania,
PS.Jeśli możesz to prześlij mi ten artykuł o bleheri - mam nadzieję, że sobie poradzę

Pozdrawiam,
peterek - 23.06.2011
Witaj!
Napisalem ze Twoje 300l bedzie dla nich bajka ale niewiem jakie ma wymiary

Podaj wymiary tego baniaka.
Ten hodowca napisal ze najlepsza temperatura dla nich to 20-24st i niejest problemem kiedy temperatura podskoczy do jakis 28st ale tylko na krotki okres.
A jesli chcesz je rozmnozyc to potrzebne jest obnizenie temp do 16-18st od pazdziernika do marca a po tym podniesc ja do 24-26st.
Niemoge znalezc co do tego kopania w zwirku i innych parametrow wody.
PS.Marcinsz30 i Ty tutaj???

Wspolnymi silami bedziemy rozpowszechniac ryby z rodzaju channa i parachanna
marcinsz30 - 23.06.2011
(23.06.2011, 21:03)peterek napisał(a): Witaj!
Napisalem ze Twoje 300l bedzie dla nich bajka ale niewiem jakie ma wymiary 
Podaj wymiary tego baniaka.
Ten hodowca napisal ze najlepsza temperatura dla nich to 20-24st i niejest problemem kiedy temperatura podskoczy do jakis 28st ale tylko na krotki okres.
A jesli chcesz je rozmnozyc to potrzebne jest obnizenie temp do 16-18st od pazdziernika do marca a po tym podniesc ja do 24-26st.
Niemoge znalezc co do tego kopania w zwirku i innych parametrow wody.
PS.Marcinsz30 i Ty tutaj??? 
Wspolnymi silami bedziemy rozpowszechniac ryby z rodzaju channa i parachanna 
witaj, witaj. Świetnie Cię widzieć. Kaflot...odnośnie bleheri:
tak, jak peterek pisze, nie bleheri nie może zbyt długo przebywać w wysokiej temperaturze, staje się apatyczna i traci kolory. A co do roślin...nie wyczytałem jeszcze nigdzie o podkopywaniu ich przez bleheri, w czasie tarła budują gniazdo i może się zdarzyć, lubią przebywać w roślinach przy powierzchni, muszą mieć też spoto kryjówek w akwa, kamienie, korzenie, rury PCV