Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Anentome Helena - rozmnażanie - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: Anentome Helena - rozmnażanie (/showthread.php?tid=27243)

1 2

RE: Anentome Helena - rozmnażanie - Pawelo - 21.05.2011

Hehe właśnie w sklepie, w którym kupowałem świderki i , w którym były trzymane Helenki wszystkie były zjedzone i zostały same muszelki dlatego dostałem je z innego akwarium tam gdzie nie było Helenek bo pewnie też byłyby same muszelki ciekawe jak to jest ale jak kiedyś miałem takiego większego ślimaka a Helenki razem z nim w małym akwarium to nawet go nie ruszyły

RE: Anentome Helena - rozmnażanie - Pierrot - 22.05.2011

Ja miałem 5-6 sztuk w 200L i po pewnym czasie rozmnożyły się i później mnożyły się od czasu do czasu, ale nigdy nie dostrzegłem jakichś nadmiernych przyrostów helenek.
Może jeszcze za mało czasu upłynęło u Ciebie? Smile Nie wiem.
Z karmieniem nie było żadnych problemów. Wycięły ślimaki - bo po to kupiłem helenki. Później radziły sobie na resztkach pokarmowych i roślinnych. Nic specjalnego im nie podawałem. Wydaje mi się, że jeśli karmisz ryby, to te ślimaki pociągną na resztkach. Koniec. Właściwie obiekt bezobsługowy Smile

RE: Anentome Helena - rozmnażanie - wisnia0384 - 23.05.2011

A helenki w jaki sposób żerują? Czy zakopują się w podłożu tak jak świderki? Chodzi mi o piach. Wczoraj przed burzą jak obserwowłem krewetki od kacperkrzyz-a Smile to się przeraziłem bo świderków było więcej niż żwiru. Chyba więcej z nich syfu niż pożytku. Mnożą się pomimo bardzo ostrożnego karmienia ryb małymi ilościami pokarmu. Teraz jak zacząłem podawać pokarm dla krewetek to śądzę, żę będzie ich jeszcze więcej. Ile tych helenek na początek kupić? 4 wystarczy?
Właśnie wyczytałem, że na 30l. min 1 szt. Także 4 powinny styknąć Wink
No i stałem się szczęśliwym posiadaczem 4 helen po 3 zł za sztukę. Na szczęście znalazłem aukcję z mojego miasta i dzisiaj wieczorem odbieram killerów Smile

RE: Anentome Helena - rozmnażanie - Pawelo - 23.05.2011

Dzięki za informacjeSmile Myślę że 4 spokojnie wystarczą tylko musisz im dać trochę czasu na to żeby uporały się ze wszystkimi świderkami a pozniej pozbierać puste muszelki po świderkach bo one muszelek nie zjadają jeśli masz ich tak bardzo dużo i zależy Ci na czasie to kup więcej i nie dokarmiaj bardzo rybek żeby Helenki też miały mniej jedzenia i szybciej zjedzą ślimaczki . Ja kupiłem świderki w sobotę i jak narazie widzę tylko jednego ale nie wiem czy już go zjadły czy nie bo te świderki są caly czas pochowane. Podobne wychodzą w nocy jak jest zgaszone światło więc mógłbyś zobaczyć ile ich dokładniecmasz. U mnie jest 6 helenek w akwarium 100l a widoczne są zawsze 2 czasami 3 bo lubią się chować pod żwirek i tylko wystawiać trąbkę. Co do rozmnażania mam nadzieję że wkońcu mi się uda jak nie będzie żadnych postępów to dokupię jeszcze kilka Helenek założe osobne akwarium z hodowlą Helenek i Świderków dla nich żeby były czas najedzone dam jakąś grzałeczkę i zobaczę co z tego wyjdzie. Ja czytałem że można dawać 1 Helenkę na 10 litrów ale to pewnie zależy od pokarmu i własnej woli SmilePozdrawiam.

RE: Anentome Helena - rozmnażanie - Lipa96 - 23.05.2011

W moim akwarium 112 l po około 6 miesiącach helenka rozmnożyła się sama. Miałem wtedy tylko jedną i nie ma opcji by była jakaś druga. Więc to co pisze np Bamboszek że ślimak wchodzi na ślimaka nie ma za bardzo sensu. Anetome Helena do rozmnażania nie potrzebuje partnera/partnerki.

RE: Anentome Helena - rozmnażanie - Pawelo - 23.05.2011

Kurde to jest raczej niemożliwe bo wszyscy piszą że potrzebny jest samiec i samica żeby się rozmnożyły. A ile wtedy miałeś tych małych Helenek?

RE: Anentome Helena - rozmnażanie - Lipa96 - 23.05.2011

Ciężko powiedzieć bo zawsze sie chowają ale kilka ich jest.