Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[30l] Forgotten Island - Kondziu - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [30l] Forgotten Island - Kondziu (/showthread.php?tid=25056)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu360 - Kondziu360 - 27.01.2011

Ulżyło mi Tongue Wczoraj nic nie napisałaś, myślałem że za kolorowo dla ciebie Tongue
No i właśnie miałem nadzieję że mnie skarcisz za bazalcik, a tu taki zawód Wink
Co do sprzętu, zastanawiam się nad tą chińszczyzną HBL, cena jest bardzo przystępna.
No i kombinuję z dwutlenkiem węgla na bazie kwasku i sody, zacier z drożdzy coraz wolniej pracuje a cukier drogi Wink

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu360 - apri cort - 27.01.2011

Apri dzisiaj MA termin, ale na razie nic się nie dzieje............
No to masz: PODŁOŻE BEZNADZIEJA WYWAL JE W CHOLERĘ!! Wink
Ale chyba trochę porośnie i nie będzie niedługo widać. co do nawożenia czy CO2 to nic nie podpowiem, bo to dla mnie czaarna magia, u mnie mech jawajski szaleje przy 9W deco light w 17l. No ale to wychodzi trochę więcej niż 11W/30l...

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu360 - Kondziu360 - 27.01.2011

Ja o mech się nie boję, za to gaciami trzęse na myśl o Parvuli Tongue
Ech... No to skończy się przesiadywanie godzinami przed forum?

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu360 - Damian4 - 29.01.2011

Jakie krewetki masz w planach wrzucić? Trawniczek rośnie czy tak nie bardzo? Mam w planach zakupić również sobie, ale poczekam i zobaczę jak u Ciebie się rozrasta i czy warto.

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu360 - Kondziu360 - 29.01.2011

Tylko i wyłącznie RC ze względu na podłączoną 24h/dobę bimbrownię.
Trawniczek? Moim zdaniem na razie nie ruszył z miejca, ukorzenia sie pewnie...

Mała aktualizacja, 2 dni temu dodałem czarne tło. Niewiem jednak czy nie lepiej wyglądałoby białe...

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu360 - Malutki - 29.01.2011

Z czarnym też wygląda dobrze, ciekawie ciekawie, zobaczymy co będzie, jak trawniczek trochę porośnie, bo na razie to w zasadzie nie zaczął rosnąć, chociaż u mnie w akwarium, tez dopiero jakiś czas temu zaczął rosnąć, niestety tak to jest z tymi trawnikami, że wolno rosną ;]

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu (Aktualizacja, strona 2) - Kondziu360 - 01.03.2011

Witam Smile

Od ostatniej aktualizacji minął miesiąc. W zbiorniku mieszkają już krewetki Red Cherry oraz Babaulti. Wyrzuciłem ostatnio Limnophile. Pozatym chyba nic się nie zmieniło.
Eleocharis Parvula rozwija się w tempie dobrze rozgrzanego żółwia. Zanim zarośnie zbiornik tak jakbym to sobie wymarzył, minie chyba sporo czasu. Przydałoby się dokupić jedną porcję...
Chyba trzeci raz już powtarzam ze chciałbym zakupić Micrantherum Umbrosum. Wydatki mnie niestety przytłaczają, o dodatkowej lampie jak na razie 'zapomniałem' Smile

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu360 - Malutki - 01.03.2011

Jest fajnie, fajnie takie żywe kolory. Bardzo ładnie to wygląda ta trawka jest super, a jak się rozrośnie będzie rewelacja Smile

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu360 - Jurad - 02.03.2011

Fajnie to wszystko wygląda ale ja bym jednak zmienił ten żwirek. Nie wiem dlaczego ale taki żwir nie wygląda naturalnie. Dla mnie do takiego baniaczka najlepiej pasuje bardzo jasny piasek, ale wiadomo jak to jest, są gusta i guściki.

RE: [30l] Forgotten Island - Kondziu360 - Kondziu360 - 23.03.2011

Witam Rolleyes

Ostatnio w zbiorniku zaszły małe, techniczne zmiany, o których chciałbym poinformować. Mianowicie:
- Zważywszy na wiecznie przeciągający się (z powodu braku forsy i innych wydatków) zakup drugiej lampy EconoLight, postanowiłem dołożyć 12W żarówkę energooszczędną. Aktualnie oświetlenie akwarium wynosi 0.72 watt na litr wody.
- Z powodu zagazowywania krewetek, postanowiłem odłączyć bimbrownię i zacząć podawać dwutlenek węgla w płynie. Dozuję po 0.5ml dziennie.

O florze: po dołożeniu żarówki energooszczędnej Duży Heniek natychmiast wyskoczył do góry. Starsze liście przestały też ciemnieć, dawniej miałem z tym problemy. Mam nadzieję że tak już zostanie Smile Zakup nowych roślin non-stop przekładam, zawsze są jakieś inne potrzeby. Umbrosum jak na razie odpuściłem, chciałbym dokupić Parvuli i wyłożyć nią przód akwarium, dosłowanie przed samą szybą. Jest tam pustka i dziwnie to wygląda. Druga sprawa to to, że Parvula wolno rozrasta mi się na boki.

O faunie: aktualnie akwarium zamieszkuje 11 krewetek. W większości są to krzyżówki Red Cherry z Sakurami. Nabyłem je przedwczoraj, Krewetki są przepięknie wybarwione, robią na mnie wrażenie. Mimo wady wzroku, widzę ich soczysty kolor z drugiego końca pokoju Tongue

Większych problemów ze zbiornikiem jak na razie nie mam (odpukać). Jedynie szyby przecieram 2x w tygodniu bo szybko zachodzą glonami.

Edit: Zapomniałem powiedzieć o pladze Zatoczków Smile Wyciągam z akwa mechanicznie ile się da...