RE: [108L] Moje pierwsze akwarium, proszę o rady -
Sebancisz - 28.10.2010
Twardą wodę z krewetek to lubią sulawesi, ciężko dostać i nie są tanie więc na eksperymenty troszkę za cenny towar, za to są bardzo ładne.
dawidpl - 29.10.2010
Chyba się zdecyduje na 2 samców i 6 samiczek Pseudotropheus saulosi.
dawidpl - 29.10.2010
Dodałem trochę czerwonych wapieni ale one są strasznie "delikatne". Woda zrobiła się mętna. To przejdzie czy lepiej wyrzucić te łamliwe wapienie z akwarium?
michnik - 29.10.2010
przejdzie do jutra
dawidpl - 29.10.2010
Mam nadzieje.
Dodałem filmik przedstawiający aktualny stan.
apri cort - 30.10.2010
Nie za dobry wybór z tymi pyszczakami... Tak jak sauron zaproponował, o wiele lepiej będzie z muszlowcami.
Kombinujesz jak każdy poczatkujacy, "tak mi się podoba i tak będzie" bez uwzględnienia potrzeb ryb. Co to są czerwone wapienie? Pierwsze słyszę o takich kamieniach. Wapienie mogą sięrozpuszczać ale bez przesady, na pewno nie tak, żeby wodą zmętniała. Wypłukałeś je porządnie przed włożeniem do akwa?
Idź gdzieś na nasyp kolejowy gdzie wypalali trawę i gdzie są jakieś krzaki, powinieneś znaleźć mnóstwo muszli po winniczkach, ja ostatnio znalazłam ponad 30szt w ciągu kwadrensa, wypalone i gotowe do włożenia do akwa, wystarczyło wypłukać i przegotować w solance. Wpuyścisz jakieś muszlowce i będzie fajnie, przykładów poszukaj w dziale Tanganika.
No i zanim dojdą ryby, to trzeba pomyśleć o kuble, bo wewnętrzny filterek nie da rady, szczególnie ze znikomą ilością roślin.
dawidpl - 30.10.2010
Muszelkowce mi się nie podobają a pyszczaki tak. Akwarium jest dość długie [120cm], więc może się to udać.
A jaki kubełek polecacie? Musiałoby być w nim duże ciśnienie tak aby unieść wodę na wysokość 170cm.
apri cort - 30.10.2010
U pyszczaków nie liczy się sama długość, ale głównie powierzchnia dna. A tu masz długą wąską kiszkę...
skoro MUSZLOWCE a nie muszelkowce Ci się nie podobają (w widzę, że jesteś kolejnym przykładem początkującego myślącego wyłącznie o wyglądzie ryb i zapominającego o ich wymaganiach co do wody i wystroju) to zmień wystrój i pomyśl o jakiejś ławicy kolorowych rybek. Jeden gatunek w ilości ok 20-25szt.
dawidpl - 30.10.2010
Czyli rozumiem, że nie ma szans żeby w moim akwarium przeżyło 8 pyszczaków mini?
apri cort - 30.10.2010
Wg mnie nie ma. Szczególnie, że to pierwsze akwa, a Ty nie masz żadnego doświadczenia. Pyszczaki to nie są ryby dla początkujących.