RE: [286-ogólne] By Jurad -
Jurad - 03.09.2010
(30.08.2010, 18:38)Pardos napisał(a): (30.08.2010, 17:25)Maciej_krakow napisał(a): fajne tylko po jaką cholerę te neony w nocy? przecież ryby też śpią, myślę że lepiej by im było bez tego.
Roślinność bardzo ładna.
U niektórych owe oświetlenie jest niezbędne.
Ja spotkałem się w internecie z teorią że w rzeczywistości w nocy nie jest tak ciemno jak w mieszkaniu. Księżyc też daje światło i oświetla taflę wody. więc część akwarystów wpadło na pomysł żeby zrobić oświetlenie nocne dla roślinek. Ja nie zauważyłem wielkiej różnicy w przyroście roślinek po zastosowaniu tego oświetlenia. Plusem tego wszystkiego jest to że akwarium całkiem inaczej prezentuje się w nocy. Jak już wspomniałem wcześniej rybkom to nie przeszkadza, a ja widzę ich zachowanie w nocy. U mnie oświetlenie nie przekracza 1W na 286l i do tego nie świeci przez całą noc.
Jurad - 22.01.2011
Aktualizacja na dzień 22.01.2011
Tak wygląda teraz moje akwarium tuż po porządkach.
A to mój nowy nabytek. Oczywiście samiczka też jest ale ciężko ją uchwycić na zdjęciu

Tak dla przypomnienia się
apri cort - 22.01.2011
Oj szkoda że tak nurzaniec ogoliłeś... No i jak dla mnie trochę ostra ta przycinka, czekam na zdjęcia za jakieś 2tyg.
Jurad - 23.01.2011
(22.01.2011, 20:51)apri cort napisał(a): Oj szkoda że tak nurzaniec ogoliłeś... No i jak dla mnie trochę ostra ta przycinka, czekam na zdjęcia za jakieś 2tyg.
Nurzaniec przycinam tak co tydzień. kiedyś ciąłem troszkę wyżej ale on rośnie tak szybo, że zasłania światło innym roślinkom. Dodam zdjęcie za tydzień i zobaczysz jak będzie wyglądać. Tak naprawdę planuję się jego pozbyć bo jest ciężko nad nim zapanować

. raz w tygodniu wywalam połowę tego co widać na zdjęciach. Co do całej przycinki to dla mnie takie akwarium bardziej się podoba i jak jest mniej roślin w górnych partiach to razborki lepiej się czują i pływają w fajnej ławicy. Jeżeli akwarium jest przerośnięte się rozbijają po kontach i nie ma takiego efektu. poza tym za tydzień, dwa znowu będzie przerośnięte i będzie ok.
Jurad - 20.03.2011
Kolejna aktualizacja. Niestety doszło do restartu, a to dlatego że miałem wysyp chyba wszystkich glonów jakie mogą występować w akwarium. Teraz już wiem że nie można wymieniać świetlówek wszystkich naraz

.
kilka fotek zrobionych bezpośrednio po porządkach tak więc jeszcze trochę woda nie jest klarowna.
Proszę o komentarze i uwagi.
apri cort - 20.03.2011
Restart to masakra zawsze, szybko poszło przynajmniej? Wymieniałeś rośłiny?
Jurad - 20.03.2011
(20.03.2011, 12:21)apri cort napisał(a): Restart to masakra zawsze, szybko poszło przynajmniej? Wymieniałeś rośłiny?
Jeżeli chodzi o czas to zajęło mi to 8 godzin. Co do roślinek to nie wymieniałem (brak funduszy na dzień dzisiejszy), odzyskałem czyste i nie zarażone sadzonki. Dokładnie wyszorowałem korzenie, szyby i dokładnie odmuliłem dno. I na tym polegał mój restart. Mam nadzieję, że to wystarczy i że nie będę musiał inwestować w nowe rośliny.
milosz43 - 21.03.2011
No obyś miał rację że to wystarczy ale walka z glonami jest tak ciężka jak ze slimakami tępisz tępisz a i tak wracają zgroza osobiście uważam że restart nie jest lekarstwem na glony a odpowiednie podejście do problemu analiza popełnianych błędów i korygowanie ich wariant nr 1 bardzo mi się podobał szkoda że to już historia
Jurad - 23.03.2011
(21.03.2011, 22:37)milosz43 napisał(a): No obyś miał rację że to wystarczy ale walka z glonami jest tak ciężka jak ze slimakami tępisz tępisz a i tak wracają zgroza osobiście uważam że restart nie jest lekarstwem na glony a odpowiednie podejście do problemu analiza popełnianych błędów i korygowanie ich wariant nr 1 bardzo mi się podobał szkoda że to już historia
Tak jak już pisałem - przyczyną zaglonienia najprawdopodobniej byla zbyt szybka wymiana świetlówek. Teraz monitoruje parametry akwarium co 2 dni i do dnia dzisiejszego nie pojawily się glony. Co do slimakow to ja mam na nie rozwiazanie, nawet kupuję je co jakiś czas. Moje bocje nie dają szans na ich przetrwanie ;-). Ten wariant mocno się nie zmienil tylko trzeba poczekac aż zarosnie.
Przepraszam za pisownie ale pisze z telefonu
(21.03.2011, 22:37)milosz43 napisał(a): No obyś miał rację że to wystarczy ale walka z glonami jest tak ciężka jak ze slimakami tępisz tępisz a i tak wracają zgroza osobiście uważam że restart nie jest lekarstwem na glony a odpowiednie podejście do problemu analiza popełnianych błędów i korygowanie ich wariant nr 1 bardzo mi się podobał szkoda że to już historia
Tak jak już pisałem - przyczyną zaglonienia najprawdopodobniej byla zbyt szybka wymiana świetlówek. Teraz monitoruje parametry akwarium co 2 dni i do dnia dzisiejszego nie pojawily się glony. Co do slimakow to ja mam na nie rozwiazanie, nawet kupuję je co jakiś czas. Moje bocje nie dają szans na ich przetrwanie ;-). Ten wariant mocno się nie zmienil tylko trzeba poczekac aż zarosnie.
Przepraszam za pisownie ale pisze z telefonu
milosz43 - 24.03.2011
zgadzam się co do bocji sam mam póki co 2 szt (mysia)szaleją jak opętane a o ślimakach ślad zaginął