RE: Neony Innesa - ganiają się -
Krolik85 - 01.11.2009
Doszedłem do wniosku, że to nie jest problem na tyle, żeby bawić się chemią.
Neonki się gonią -
schwimmen - 11.04.2010
Moje neonki się gonią. A zwłaszcza jeden. Goni inne neonki. Jeden neonek siedzi w kokosie i kiedy wypłynie tamten go goni i zaś się chowa.
Niektóre mają taką czerwoną plamkę na płetwie grzbietowej(ten co goni ma tak jakby poszarpaną płetwę grzbietową))
Czemu one się gonią. W akwarium jest jeszcze ampularia i 5 kirysków.
RE: Neonki się gonią -
Olek - 11.04.2010
Proszę dopisać w pierwszym poście jak najwięcej szczegółów dotyczących akwarium(posłuż się regulaminem działu chorób ryb).
viktor - 11.04.2010
Moje neonki się gonią i nic im nie jest to tak jakby sobie "ustawki" robiły
ethnix - 11.04.2010
schwimmen napisał(a):Moje neonki się gonią. A zwłaszcza jeden. Goni inne neonki. Jeden neonek siedzi w kokosie i kiedy wypłynie tamten go goni i zaś się chowa.
Niektóre mają taką czerwoną plamkę na płetwie grzbietowej(ten co goni ma tak jakby poszarpaną płetwę grzbietową))
Czemu one się gonią. W akwarium jest jeszcze ampularia i 5 kirysków.
Generalnie nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Myślę, że większy zbiornik bądź też większe stado złagodziło by efekty tego typu naturalnych zachowań.
schwimmen - 11.04.2010
a)Wymiary akwarium 30x30x60 (54l Profil)
b)Wyposażenie:
-Oświetlenie:T8 1x15w
-Filtracja;Filtr wewnętrzny BT-400
-Ogrzewanie:Grzałka z termostatem 50W
c)Obsada:
-Flora:
1xCabomba caroliniana
i jeszcze jakieś 3 inne
-Fauna:
10xNeon Innesa
5xKirysek Albinos
1xAmpularia
d)Akwarium istnieje od:25.03.2010r
e)Ryby karmię jedzeniem z firmy TROPICAL 2 razy dziennie.
Olek - 11.04.2010
Nie jest źle.
Dodaj tylko sporo szybko rosnących roślin:
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-rosliny-dla-kazdego-i-na-start-zbiornika-t-8391.html
Cabombę trzymaj w większych grupach(pękach) jedna gałązka nie daje efektu.
Wrzuć zdjęcia pozostałych roślin w celu ich identyfikacji(specjalny temat w dziale roślin)
Wymieszaj kilka opakowań płatków Tropical'a(urozmaić dietę)
Przy bujnej roślinności(większej ilości kryjówek) zaczepki na pewno ustąpią.
Jeśli nie planujesz już żadnej większej parki, to tak jak mówi
ethnix dołóż jeszcze max 5 neonków.
Podmień 30% wody i odmul dno.(sprawdź wydajność działania filtra, bo opinie o nim są różne)
Nie lej chemii na te "zmiany skórne". Postaraj się zastosować do powyższych rad i napisz za kilka dni jak wygląda sytuacja.
Jeśli problem z tymi przebarwieniami jest(będzie) już dość poważny postaraj się wrzucić wyraźne zdjęcia objaw.
Powodzenia.
schwimmen - 11.04.2010
Wydajność filtra to 380 l/h
Postaram się w najbliższym czasie dokupić parę roślinek.
W akwarium ma się jeszcze znaleść para ramirezek.
rybka2000 - 12.04.2010
Moje pływają w grupie i czasami się potykają
. A jeśli na temat to może ma trochę genów bojownika.
Mój kuzyn ma krzyżówkę danio i bojownika te danio jest tak agresywne jak nie wiem co
.
ethnix - 12.04.2010
rybka2000 napisał(a):moje pływają w grupie i czasami się potykają... A jeśli na temat to może ma trochę genów bojownika mój kuzyn ma krzyżówkę danio i bojownika te danio jest tak agresywne jak nie wiem co
Nie wiem o którym gatunku twojego neona mówimy o tych, które pływają w grupie 4szt, czy o tych które tworzą ławicę w ilości 2 szt?
Masz może jakieś opracowania na temat krzyżówki Danio i Bojownika, chętnie bym poczytał? Taka bestia mówisz? Pewnie jak Arowana? Ma też zęby?