Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Ciemne brody na liściach roślin - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Rośliny akwariowe (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Glony (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=35)
+--- Temat: Ciemne brody na liściach roślin (/showthread.php?tid=17176)

1 2 3

RE: Ciemne brody na liściach roślin - akinom.93 - 09.02.2010

Chemia- w ostateczności.

RE: Ciemne brody na liściach roślin - nefrete1 - 09.02.2010

akinom.93 napisał(a):A dodawanie chemii wychodzi na dobre? Jeżeli ktoś nie zna przyczyny niech to zostawi w spokoju, bo tylko namiesza w akwarium i tylko pozbędzie się rybek. Glony to naturalne zjawisko. Nigdy ich nie usuwam i nie będę usuwała żadną chemią. I jakoś mam spokój. Jedyne co robie to czyszczenie przedniej szyby.

Ale kto tu mówi o chemii??!!
Saturator wspomniał o sera phosvec na swoim przypadku, a ja nadal uważam, że trzeba znać więcej szczegółowych informacji dotyczących akwarium i jego obsady, tak by można było dojść do przyczyny powstawania glonów. Może trzeba zwiększyć oświetlenie, albo je zmniejszyć. Może ograniczyć karmienie lub zwiększyć filtrację. Nic nie wiemy o tym zbiorniku, więc ciężko coś poradzić.

RE: Ciemne brody na liściach roślin - akinom.93 - 09.02.2010

Tak samo jak to powiedział, ze to już plaga..

RE: Ciemne brody na liściach roślin - grzesiek1993zag - 09.02.2010

Już spieszę z odpowiedzią na pytania:
1. Filtr wewnętrzny Junior typ N500 Plus.(Zbieram na jbl e900)
2. Akwa 112l proste
3.
4. Obsada:
- 24 neonów czerwonych
-3 otoski
- 6 gupików
- 6 RC

Niestety moje neonki nęka w tej chwili choroba(chyba pleśniawka)

5. Oświetlenie - w tej chwili 3x18W
6. Rośliny:
- jakieś 20-30 nurzańców
- wąkrotka białogłowa
- ludwiga repens
- Hygrofila wielonasienna
- kryptokoryna
- java moss
- x moss Wink
- subwasser
7. Akwa zalane 20.11.09
8. Chemii nie podaje, na początek dałem tylko bakterie nit. W niedzielę włączyłem bimbrownię.

Parametrów wody nie znam. Glony pojawiły się już jakiś czas temu, rybki się nimi nie przejmują. Najbardziej osiadły nurzańca i kryptokoryne.
Zdjęcie dam jutro, mogę podać stare.

RE: Ciemne brody na liściach roślin - nefrete1 - 10.02.2010

Hmmm. Filtracja nie jest zła, oświetlenie też w normie, szybko rosnące rośliny są, akwarium nie przerybione, chemi nie lejesz. W sumie bardzo porządne akwarium Smile
Dużo masz tych liści pokrytych tymi glonami? Bo ja u siebie też mam takich trochę. Rosną tak jak u Ciebie, na dużej kryptokorynie i na końcówkach liści nurzańca. I to tylko od strony filtra, czyli lubią silny prąd wody. Ja się nimi nie przejmuję, bo już od dłuższego czasu mam ich stałą niewielką ilość (wręcz nadają akwarium naturalnego wyglądu). Ale tak jak mówie - jest ich mało i ich "teren" się nie powiększa.
Jeśli Ciebie niepokoi ich ilość to obcinaj liście nurzańca na których są glony, a z kryptokoryny spróbuj je zedrzeć - nie jest to łatwe. Spróbuj zwiększyć podmiany wody, lub ich częstotliwość - może to pomoże.

RE: Ciemne brody na liściach roślin - grzesiek1993zag - 10.02.2010

Właśnie, staram się robić wszystko dobrze, ale wychodzi źle Wink Dokładnie tak, pojawiają się na liściach roślin przy wylocie filtra. Pojawiły się, bo za dużo na początku świeciłem. No nic, zobaczymy.

RE: Ciemne brody na liściach roślin - akinom.93 - 10.02.2010

No to; to są krasnorosty. Można sobie poradzić z nimi na różne sposoby;
-ograniczenie karmienia,
-wpuszczenie 2-3 kosiarek,
-większ ilość podmian,
-dodanie węgla do filtra, jako główny środek filtracyjny,
-odmulanie podłoża.

Kiedyś czytałam też, że można kąpać rośliny w kwasku cytrynowym- tylko to jest sposób walki z samymi krasnorostami.

- ograniczenie karmienia - karmie niewiele, na pewno nie przekarmiam
- wpuszczenie 2-3 kosiarek - mam za małe akwa, jestem przeciwny wpuszczaniu za dużych rybek nawet chociaż na krótki okres czasu
- zwiększ ilość podmian - to zastosuję
- dodanie węgla do filtra, jako główny środek filtracyjny - też raczej odpada
- odmulanie podłoża - odmulam co drugi tydzień, przy podmianie

RE: Ciemne brody na liściach roślin - akinom.93 - 10.02.2010

Tu nie chodzi o to, czy je przekarmiasz, ogranicz na jakiś czas, aby zwalczyć krasnorosty.
Tak jak w każdym podanym punkcie, trzeba ograniczać/zwiększać co z tego, że stosujesz.

Ok. Zmniejszę ilość podawanego pokarmu. Co do podmian to chyba robiłem za małe...Myślałem, że wiadro ma 25l, natomiast miało 15. Teraz dolewam 2 wiadra po 15l