RE: Problem z sumem rekinim 112 l -
nefrete1 - 09.02.2010
numi napisał(a):Bez przesady moi drodzy! Wiemy doskonale że te ryby uzyskują dość pokaźne wymiary ale tylko w odpowiednich warunkach.
Acha, czyli uważasz, że możesz stworzyć rybom
nieodpowiednie warunki, po to aby
nie osiągnęły swoich naturalnych rozmiarów - czyli potocznie mówiąc skarłowaciały. Dość egoistyczne i sadystyczne podejście.
numi napisał(a):Ryby te są piękne ale z czasem denerwowało mnie chaotyczne pływanie z kąta w kąt i zjadanie 75% całego dawanego pożywienia do akwarium.Niczym wygłodniałe bestie które innemu nie dadzą a zjedzą na zapas. To samo dotyczy brzanek rekinich.
Taki jest charakter tych ryb - wypada go poznać zanim się zdecyduje na ich kupno. Z drugiej strony ich energia, szybkość i dynamika mogą dostarczyć akwaryście wielu pozytywnych wrażeń jeśli tylko zapewni się im
odpowiednie warunki.
Zresztą zbaczamy z tematu - odpowiedź na postawiony problem już padła podana przez Olka.
numi - 09.02.2010
nefrete1 napisał(a):numi napisał(a):Bez przesady moi drodzy! Wiemy doskonale że te ryby uzyskują dość pokaźne wymiary ale tylko w odpowiednich warunkach.
Acha, czyli uważasz, że możesz stworzyć rybom nieodpowiednie warunki, po to aby nie osiągnęły swoich naturalnych rozmiarów - czyli potocznie mówiąc skarłowaciały. Dość egoistyczne i sadystyczne podejście.
numi napisał(a):Ryby te są piękne ale z czasem denerwowało mnie chaotyczne pływanie z kąta w kąt i zjadanie 75% całego dawanego pożywienia do akwarium.Niczym wygłodniałe bestie które innemu nie dadzą a zjedzą na zapas. To samo dotyczy brzanek rekinich.
Taki jest charakter tych ryb - wypada go poznać zanim się zdecyduje na ich kupno. Z drugiej strony ich energia, szybkość i dynamika mogą dostarczyć akwaryście wielu pozytywnych wrażeń jeśli tylko zapewni się im odpowiednie warunki.
Zresztą zbaczamy z tematu - odpowiedź na postawiony problem już padła podana przez Olka.
He he poniosło cię moja droga

Nie uważam jak piszesz i nie praktykuję tego typu rzeczy.Po co kupować te ryby? po to by za rok je oddać?Każdy ma swoje zdanie i poglądy więc zrobi co uważa za słuszne lub skorzysta z rad przedstawionych na forum.Nie koniecznie skorzysta z moich rad bo być może się mylę ale takie są moje doświadczenia z tymi rybkami.
HELL BOY - 09.02.2010
Mam pytanie jaka jest filtracja zbiornika autora tematu?
adfi - 09.02.2010
mam dwa filtry wewnetrzne 300l/h i mniejszy 250l/h oraz napowietrzacz. zastanawiam sie nad kupnem kubełka. moze ktos cos doradzi na ten temat?
RE: sum rekini -
nefrete1 - 10.02.2010
adfi napisał(a):rekinek juz pływa normalnie. rozumiem ze dokupienie jakichkolwiek rybek nie wchodzi w gre, np. zeby powiekszyc stado ktoregos gatunku.
Ależ wchodzi w grę - i nawet powinieneś zrobić porządek z obsadą. Olek już napisał co i jak.
Olek napisał(a):W skrócie mówiąc Twoja obsada powinna wyglądać tak:
-kilka kirysków
- jedna ławica lub (stado)
- harem lub parka
Zatem wybierz sobie gatunek, który będziesz trzymał w większej ilości. Z tych, które już masz mogą to być: żałobniczki (12 - 15 szt), danio malbarskie (tu nie jestem pewna, bo rosną spore, ale myslę, że 8-10 szt będzie ok), brzanki różowe (też rosną spore, ale chyba 10 szt powinno być ok),
Harem - tak jak napisał Olek, gurami są raczej za duże do 112l, ale pomyśl o prętnikach, te są mniejsze.
Albo gupiczki lub platki mogły by zostać.
No i na dno kiryski, tak jak już napisano wcześniej - z jednego gatunku 4-5 szt.
Resztę obsady sprzedaj - daj ogłoszenie na forach, na allegro. Na pewno znajdziesz chętne osoby i w ten sposób zdobędziesz fundusze na uzupełnienie obsady.
A co do filtra kubełkowego - ja mam JBL e900 i jestem zadowolona. Jest prosty w obsłudze, nie hałasuje.
apri cort - 10.02.2010
Nefrete mylisz się co do danio malabarskich, rosną do ok 10-12cm, więc są stanowczo za duże na takie akwa. Mam 4szt w 240l i nawet ten zbiornik wydaje się zbyt mały dla tych ruchliwych ryb. Najlepsze dla nich warunki to zbiornik długi na przynajmniej 150cm, lubią sobie szybko popływać.
Numi nie pisz głupot i nie wprowadzaj ludzi w błąd! Widziałam suma rekiniego, który w akwa ok 126l dorósł prawie do 50cm! Miał na nosie brodawkę, która utworzyła się od ocierania o szybę. Był po prostu zbyt wielki by się w tym zbiorniku obrócić. No i miał tam kumpla o kilka cm mniejszego.
Sumy rekinie rzeczywiście są fajne, póki małe. Ale o ich półmetrowej długości w życiu dorosłym nikt nie informuje przy zakupie. To tak jakby polecać do 60l małego karpika.
bercia289 - 10.02.2010
Ludzie czy wiecie co to jest sum rekini? Można go spotkać w każdym spożywczym jako PANGA;/
Filet z pangi. to pomyślcie teraz jaki on duży może urosnąć.
Do tego ta ryba jest rybą stadną, tylko ona potrzebuje stada 30 osobników. Inaczej jest bardzo płochliwa.
Rybka ogólnie nie ma ciekawego życia.(hoduje się ją w dołach 3/3m wpuszcza się kilka set ryb i karmi tylko, a potem na stół;/)
apri cort - 10.02.2010
Serio...? Panga...? Jak dobrze, że nigdy pangi nie jadłam... :/
bercia289 - 10.02.2010
Sum rekini ? Pangasius hypophthalmus (sutchi)
Niestety tak, ja jadłam pangusie często

ale odkąd wiem co to to nie tykam w ogóle ryb
apri cort - 10.02.2010
Wpisałam to w grafike na googlu i wyskoczyły mi ryby po paręset kilo! SZOK!