RE: Rybki szybko rosnące i szybko się rozmnażające -
skiba32d - 07.02.2010
Flavia napisał(a):Teoretycznie wszystkie, może lepiej powiedz co chcesz hodować - co Ci się podoba, a my powiemy jak się rozmnaża, albo lepiej, sam sobie znajdź, google nie gryzie.
Podsumowując:
Podoba Ci się bojownik, wpisujesz w google "bojownik" i jest multum informacji o rozmnażaniu tej ryby. (bojek to tylko przykład)
Wszystkie rybki są piękne.

Ale chciałbym hodować jakieś glonojady,bojowniki,gupiki,welony i może danio pręgowane. Takie rybki które nie potrzebują zbyt wiele.
mcda-p napisał(a):Hola hola, jeszcze przydałoby się, żebyś nam powiedział na jaki litraż potrzebujesz te rybki.
Litraż to zależy od rybki jaką bym hodował. Ale powyżej 60l.
Flavia - 07.02.2010
Glonojady - wystaczy kupić parkę to się rozmnożą, oczywiście trzeba zapewnić im dogodne warunki do życia. Jak powiesz jakie kupisz akwa to będzie łatwiej wybrać rybki. Glonojady składają ikrę, podobnie bojowniki, gupiki są żyworodne, a welonów chyba nie rozmnożysz. A danio to nie wiem. Poczytaj, może w googlach coś więcej znajdziesz, najważniejszy jest litraż jaki chcesz, wtedy można dobrać rybki.
Ja nie lubię żyworódek.
skiba32d - 07.02.2010
Litraż będzie jak dowiem się coś o rybkach.

Narazie chcę się dowiedzieć czegoś o rybkach mało wymagających. Wybierz sobie litraż jaki chcesz jeśli to ci coś ułatwi.
Flavia - 07.02.2010
Ja to bym sę 400l kupiła i tam biotop .. ah.
Muszę namówić tatę na większe akwa, w pokoju nie mam już miejsca, ale jak tata zacznie ogrzewać biuro, to obiecał mi, że kupi mi wielkie akwa (ciekawe jakie to dla niego wielkie

). Ah..
Pamiętaj, im większe tym lepsze, łatwiej je utrzymać ( nie chodzi tu o finansowe utrzymanie) w równowadze biologicznej itp. I zawsze jak nabierzesz doświadczenia, to do dużego można już coś sensownego wsadzić.
akwarystyk 030 - 07.02.2010
Jak coś powyżej 60l to daj min. 112l lub jak byś miał kase i miejsce to może 200l?
Kaef - 07.02.2010
skiba32d napisał(a):Wszystkie rybki są piękne.
Ale chciałbym hodować jakieś glonojady,bojowniki,gupiki,welony i może danio pręgowane. Takie rybki które nie potrzebują zbyt wiele.
Oj tu Cię zmartwię niestety, bo nie ma takich ryb "które nie potrzebują zbyt wiele". Każda ryba ma swoje wymagania które należy jej zapewnić. Z takim podejściem kokosów nie zbijesz. Na sam początek proponuje się zorientować czy miałbyś zbyt na jakiekolwiek ryby, a później duuuużo o nich czytać i pytać.
erykcoa - 07.02.2010
Jak chcesz zarobić to musisz sprzedawać detalicznie (jeżeli jakaś hurtownia lub sklep zaoferowałyby Ci kupno np. 40 neonków to cena w hurtowni wyniosła by 20 gr od sztuki, a w sklepie 50gr-1zł). Ludźmi na których można zarobić to są dzieci z akwariami 20l, niestety nikt nie ma sumienia im rybek sprzedawać... Jak chcesz nowe rzeczy do akwarium to nie bierz na gotówkę tylko za rzeczy (np. filtr), w ten sposób opłaci Ci się to.
Ja mam o tyle fajnie, że jak sprzedaje zmienniaki to zyskuję 2zł od sztuki, ponieważ mam znajomego w sklepie
skiba32d - 07.02.2010
erykcoa napisał(a):Jak chcesz zarobić to musisz sprzedawać detalicznie (jeżeli jakaś hurtownia lub sklep zaoferowałyby Ci kupno np. 40 neonków to cena w hurtowni wyniosła by 20 gr od sztuki, a w sklepie 50gr-1zł). Ludźmi na których można zarobić to są dzieci z akwariami 20l, niestety nikt nie ma sumienia im rybek sprzedawać... Jak chcesz nowe rzeczy do akwarium to nie bierz na gotówkę tylko za rzeczy (np. filtr), w ten sposób opłaci Ci się to.
Ja mam o tyle fajnie, że jak sprzedaje zmienniaki to zyskuję 2zł od sztuki, ponieważ mam znajomego w sklepie 
Za rzeczy bardziej by mnie interesowało ale i jakaś kaska też. Ale do rzeczy jakie ryby mi polecacie na początek.
Zamówienia raczej bym miał jakieś.
mcda-p - 07.02.2010
Proponuję Ci żyworódki, rozmnażają się szybko, a narybek nietrudno wychować. Takie jak gupiki, mieczyki, zmienniaki czy molinezje, ich narybek praktycznie sam sobie daje radę. Mógłbyś zakupić na początku dosłownie 2-3 samice i samca, a niedługim czasie będzie ich od groma. Wystarczy poczytać o konkretnym gatunku i dostosować sobie do niego zbiornik. Na dodatek są to bardzo kolorowe rybki, krzyżując się mogą ci wyjść ciekawe formy.
skiba32d - 07.02.2010
mcda-p napisał(a):Proponuję Ci żyworódki, rozmnażają się szybko, a narybek nietrudno wychować. Takie jak gupiki, mieczyki, zmienniaki czy molinezje, ich narybek praktycznie sam sobie daje radę. Mógłbyś zakupić na początku dosłownie 2-3 samice i samca, a niedługim czasie będzie ich od groma. Wystarczy poczytać o konkretnym gatunku i dostosować sobie do niego zbiornik. Na dodatek są to bardzo kolorowe rybki, krzyżując się mogą ci wyjść ciekawe formy.
Gupików mam parke, Molinezje też mam samiec+2 samice i mieczyka niestety jednego bo smaiczki zdechły. Mam takie pytanie bo samiec molinezji cały czas jakby ja skubie po "odbycie". czy jest ona juz zapłodniona i należy ją przenieś do kotnika? Jest gruba i wystaje jej taka biała rurka. Druga samica też jest w miare gruba i też jej wystaje ta rurka tylko że samiec za nią nie chodzi.
A gupiki wogóle niechcą się rozmnażać niby jest ta czarna plamka ale nie urodziła nic od dłuższego czasu mimo iż była w kotniku caly tydzień.