RE: Harem gurami -
kacperkrzyz - 15.11.2009
Ale po co lampkę?63l stoi na biurku więc jak robię lekcje mam jasno,a jak już ma być w pokoju jasno to pod sufitem jest jeszcze żyrandol(chyba 40W żarówka).
Grzałkę mam bez termostatu,wolę nie ryzykować i samemu dbać o temperaturę.Więc wiem kiedy pracuje kiedy nie.
A co do piasku jako podłoże to nie wiem,rośliny by w nim dobrze rosły?No i zastanawia mnie jak to by wyglądało.
Kejdi - 15.11.2009
kacperkrzyz napisał(a):Ale po co lampkę?63l stoi na biurku więc jak robię lekcje mam jasno,a jak już ma być w pokoju jasno to pod sufitem jest jeszcze żyrandol(chyba 40W żarówka).
kacperkrzyz napisał(a):od 6:30 do 22:00
To wyłączaj akwarium i zostawiaj sam żyrandol.
Światło w Twoim akwarium jest włączone prawie 16 godzin. Sam zauważyłaś, że to za dużo. Dlaczego ?
Stresują się ryby i rośliny gorzej rosną. Powinny mieć w miarę odwzorowany naturalny czas oświetlania.
kacperkrzyz napisał(a):Grzałkę mam bez termostatu,wolę nie ryzykować i samemu dbać o temperaturę.Więc wiem kiedy pracuje kiedy nie.
Co za bzdura

Nie ryzykować czego ?
Włączając i wyłączając grzałkę samodzielnie, robisz większe skoki temperatury i więcej ryzykujesz...
kacperkrzyz napisał(a):A co do piasku jako podłoże to nie wiem,rośliny by w nim dobrze rosły?No i zastanawia mnie jak to by wyglądało.
Ok, jeśli miałoby Ci się to nie podobać, to nie ma o czym mówić.
Jestem po prostu zdecydowaną przeciwniczką bazaltu, uważam, że nie ma z nim szans na naturalny wygląd zbiornika.
kacperkrzyz - 15.11.2009
Co do grzałki,mówiąc "wolałbym nie ryzykować" miałem na myśli to ze termostat może być rozregulowany i temperatura mogła by za bardzo do góry podskoczyć.A od której do której proponujesz włączać światło?Mam od 6:30 do 22:00 bo jak rano idę do szkoły(a wstaje 7:00-7:15) to po prostu mnie to światło budzi,w zimie nie będzie tak jasno o tej godzinie,a wieczorem to jest na co popatrzeć,po ciemku nie wiele tam widać.Mógłbym np. tak?od 7:00 do 21:00 z przerwą w godzinach gdy jestem w szkole?Czyli np od 7 do 8,potem od 14 do 21 i dopiero rano następnego dnia.
ethnix - 16.11.2009
Światło np. od 11 do 22-23. Jeżeli masz problemy z włączeniem o odpowiedniej godzinie, kiedy nie ma cię w domu kup elektroniczny sterownik kosztuje ze 20-30 zł.
kacperkrzyz - 16.11.2009
Mam pod elektroniczny,mogę co do 30 sec włączać i wyłączać.Z wyświetlaczem,na każdy dzień mogą być inne ustawienia(na tydzień do przodu mogę zaprogramować).
Może być zamiast 11-23? 7-8,11-22? Nie może gasić się o 23 bo o 22 rodzice każą iść spać,przy 40W oświetlenie nie zasnę.A rano mi zależy żeby było bo prawie ciemno w pokoju.
ethnix - 16.11.2009
kacperkrzyz napisał(a):Mam pod elektroniczny,mogę co do 30 sec włączać i wyłączać.Z wyświetlaczem,na każdy dzień mogą być inne ustawienia(na tydzień do przodu mogę zaprogramować).
Może być zamiast 11-23? 7-8,11-22? Nie może gasić się o 23 bo o 22 rodzice każą iść spać,przy 40W oświetlenie nie zasnę.A rano mi zależy żeby było bo prawie ciemno w pokoju.
W takim razie 11-22, nie ma sensu pstrykać rybom tym światłem na godzinę rano.
kacperkrzyz - 28.11.2009
Dzisiaj zostało zakupione 3x bocja pręgowana(w sklepie były 4 sztuki,3 po 6-7cm i jedna taka ze 3cm,wziąłem 3 większe),23 albo 24 razbory klinowe(wykupiłem wszystkie ze sklepu),oddane zostało 8x danio pręgowane a za tydzień zostanie oddane 5x kirysek spiżowy i kirysek albinos.
Bojownik jest agresywny w stosunku do razbor.