Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Akwarystyka ogólnie (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Temat: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca (/showthread.php?tid=14144)

1 2 3

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - klauduś - 31.10.2009

mają się gdzie schować, bo jest "koral", w którym jest kilka szczelin, gdzie rybki się mieszczą i często tam wpływają...dojrzewało tydzień, po tygodniu wpuściłam rybkę, wczoraj podmieniłam wodę,a dzisiaj wpusciłam nową rybkę..po co napowietrzacz?rybki oddychają powietrzem atmosferycznym(to bojowniki)..
zdjęcia niestety nie zamieszczę, bo nie mam czym go zrobić.

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - Otto-Man - 31.10.2009

Wiesz ze te rybki potrzebuja wiecej miejsca do plywania to ze tak je traktuja w zoologach wcale nie powinno byc wzorem dla nas,wrecz przeciwnie powinnismy zapewniac im jak najlepsze warunki czy to paletka czy gupik czy bojownik.Powinnas zaopatrzyc sie w akwa conajmniej 30l z filtrem napowietrzaczem i paroma roslinami(ten koralowiec skad pomysl zeby go tam wsadzac widzialas kiedys koralowce w slodkowodnej wodzie,jest on sztuczny??)
Naprawde powinnas pomyslec nad zmiana akwa wkoncu 30l to nie az taki duzy wydatek.A akwa powinno dojrzewac 3 tygodnie niezaleznie od wielkosci.
jakby co ja niechce nikogo obrazic ale taka jest prawda.

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - apri cort - 31.10.2009

Klauduś, jesteś wyjątkowo uparta i niereformowalne, zaczynasz mnie wkurzać!
Ryby się kłócą, nie chcą jeść, a są w twojej szklance zaledwie tydzień. Popełniasz wszystkie możliw błędy i jeszcze sadzisz głupoty, że to bojowniki, więc nie potrzebują napowietrzania. A co to, bojownik nie ma skrzel? To narmalna ryby, narządu labiryntowego używa pomocniczo właśnie w takich koszmarnych warunkach, jakie ma u ciebie. Do tego zabrałaś rybom przestrzeń wrzucając im jakiś badziewny koral!
Zajrzyj do galerii, jest tam mnóstwo pięknie urządzonych małych akwa, w sam raz dla bojowników. Albo chcesz się na poważnie zajmować akwarystyką, albo nie zawracaj ludziom głowy upierając się przy swoich bzdurnych informacjach.

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - klauduś - 31.10.2009

koral jest sztuczny...
jakie wymiary ma takie akwa 30l [dł.,szer.,wys.]?? i ile mniej wiecej kosztuje?
w zoologicznych takich nie ma, albo są takie małe pudełeczka, albo takie wielkie od 50l wzwyż, a na taki mnie niestety nie stać..

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - Otto-Man - 31.10.2009

TAki zbiornik to bedzie mniej wiecej 35x30x30 szerokosc*glebokosc*wysokosc
takie akwa ze sprzetem nie przekroczy 100zl bedzie nawet duzo mniej jezeli szklo zamowisz u szklarza.

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - apri cort - 31.10.2009

40x30x30 albo jakoś tak, kosztują ok 30zł, poszukaj w jakichśmałych sklepach akwarystycznych albo na giełdzie zoologicznej. Mały filtr to też niewielki koszt, do tego kilka zł na rośliny, albo daj ogłoszenie tu na forum że przyjmiesz, na pewno ktoś ci nadwyżki sprezentuje. Zmieścisz się spokojnie w 50zł, a uratujesz ryby.

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - kacperkrzyz - 31.10.2009

Za tydzień ja mogę nadwyżki dać za darmo. Tzn. ty płacisz tylko za wysyłkę.A co do twoich początków,na razie jest źle,ale sam zaczynałem od akwa 10l w nim 3 molinezje(po 2 cm),i zbrojnik niebieski(taki poniżej centymetra).Miałem filtr aqael fan mini(ledwo mieścił się w zbiorniku),anubiasa i jakaś sztuczną roślinkę.Fotki można zobaczyć jak się wejdzie w mój profil>tematy użytkownika>3 strona.A teraz uważam że nie jest u mnie źle,mam akwa 135l,nie mam przerybienia,wydajna filtracja,dużo roślin i ogólnie ładnie się prezentuje.A zaczynałem tak jak ty,jak miałem to 10l to też myślałem że 50 to dużo,po tygodniu upiłem używane 25l,potem za jakieś 2 tygodnie dokupiłem 63l(a w 25 zrobiłem krewetkarium),potem za jakiś miesiąc doszło 135l i tak to teraz mam 4 zbiorniki z czego 3 w użyciu.A przygodę z akwarystyką zacząłem w lutym tego roku.Podstawa to czytać forum i pytać się nim coś zrobisz,tu się lepiej nie uczyć na błędach,nie na swoich przynajmniej.

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - mattoid - 31.10.2009

Klauduś w profilu nie wpisałaś miasta. Napisz skąd jesteś, to jak już apri pisała na pewno znajdzie się ktoś kto Ci odda zielsko z przycinki albo wręcz wyciągnie od siebie z baniaka. Generalnie muszę przyznać, że środowisko akwarystów jest bardzo otwarte i nie stwarza niepotrzebnych problemów.

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - klauduś - 01.11.2009

przejdę się do zoologicznego i popytam o porządne akwa, ale nie wydaje mi się, ze nie przekroczę 50zł.. Przekroczę nawet 100. Bo akwa 30l rzeczywiście kosztuje 30 zł, ale przykrywka drugie tyle (nawet więcej),więc na samo akwarium wydam conajmniej 60-70 zł... do tego dochodzi filtr, grzałka, napowietrzacz itp..z roślinkami nie będzie problemu - góra 20 zł na nie..ale zliczając wszystko, to będzie grubo ponad 100zł, albo może i nawet 200
nawet na allegro takie akwa 30l kosztuje 70zł..a z przesyłką 100

RE: bojowniki - jest 1 samica, chcę dokupić drugą i samca - Kejdi - 01.11.2009

klauduś napisał(a):przejdę się do zoologicznego i popytam o porządne akwa, ale nie wydaje mi się, ze nie przekroczę 50zł.. Przekroczę nawet 100. Bo akwa 30l rzeczywiście kosztuje 30 zł, ale przykrywka drugie tyle (nawet więcej),więc na samo akwarium wydam conajmniej 60-70 zł... do tego dochodzi filtr, grzałka, napowietrzacz itp..z roślinkami nie będzie problemu - góra 20 zł na nie..ale zliczając wszystko, to będzie grubo ponad 100zł, albo może i nawet 200
Owszem, znając życie przekroczysz 100-150 zł - okazje się trafiają, ale nie ma się co łudzić - nie wtedy kiedy są naprawdę potrzebne.
Nie kupuj napowietrzacza, wystarczy Ci zwykły wewnętrzny filtr.
Zapomnij o haremie bojownika w 30 l - może w nim zostać tylko ta jedna samica, bo nigdy nie wiadomo czy samiec jej nie zamęczy. Dwie samice też odpadają.
Jak roślin nie dobierzesz rozsądnie to w sklepie przepuścisz na nie więcej niż 20 zł a za miesiąc i tak zgniją. Poczytaj o tych gatunkach :
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-rosliny-dla-kazdego-i-na-start-zbiornika-t-8391.html

Jak nie masz kasy to zawsze możesz oddać ryby, przestać je męczyć i zapomnieć o akwarystyce. Niestety nie jest to tania zabawa, dlatego może czas zastanowić się czy jest sens się szarpać.
Zawsze możesz założyć zielnik - mniej kosztuje i nikt nie ucierpi z powodu Twojej niekompetencji.