Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Czy to glony ratujcie!!! - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Rośliny akwariowe (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Glony (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=35)
+--- Temat: Czy to glony ratujcie!!! (/showthread.php?tid=14003)

1 2 3

RE: Czy to glony ratujcie!!! - majes5 - 25.10.2009

kolego ethinx zaproponuj mi jakies obsadzenie rybami.

RE: Czy to glony ratujcie!!! - 3promile - 25.10.2009

Na dzisiaj jestem zdania, że przede wszystkim masz za dużo żelaza i być może zaburzony bilans NPK, ale wiesz, jak to jest - coś jak internetowy gabinet lekarski, gdzie lekarz co prawda szybko klika, ale zna jedynie nick i IP pacjenta... Trzeba zbadać wodę. Koniecznie.
ethnix napisał(a):Powiedz mi jeszcze jak wpadłeś na pomysł takiej obsady, jest fatalna, zapewne NO3, PO4 sięga u ciebie kosmosu! Nie było jeszcze z 10 rodzajów gurami, żeby je do ciebie włożyć? Doradzam szybkie i radykalne porządki w obsadzie co poprawi funkcjonowanie zbiornika, większość twoich problemów z wodą bierze się na pewno stąd.

Jaki masz filtr? (model, marka)

5x neon czarny - ryba ławicowa powinieneś mieć ok 20 szt.
2x bystrzyk albinos - zdecyduj się na jedną ławicę tylko
2x gurami złote - hoduje się w haremach 1+2/3 ryby nie na twój zbiornik
1x gurami całujacy - hoduje się w haremach 1+2/3 ryby nie na twój zbiornik
1x gurami mozajkowy - hoduje się w haremach 1+2/3 ryby nie na twój zbiornik
1x gurami niebieski - hoduje się w haremach 1+2/3 ryby nie na twój zbiornik
1x gurami dwuplamisty - hoduje się w haremach 1+2/3 ryby nie na twój zbiornik
2x platka - jeżeli koniecznie chcesz żyworódki, osobiście bym odpuścił
2x molinezia balonowa - nie mieszać żyworódek, moliznejze trzyma się w haremach, za duża na twój zbiornik
2x kosiarka - trzyma się w stadkach 6-8 szt, zdecydowanie za duże na twój zbiornik
1x zbroinik niebieski - ok
1x bocja wspaniala - trzyma się w stadkach 6-8 szt, zdecydowanie za duże na twój zbiornik dorastają do ok 30-35 cm, akwaria powyżej 500l
3x kirys spiżowy - powinno być stadko ok 10 szt.

Ja po porządkach w obsadzie widzę to tak:
20/25 x Neon czarny
1+2/3 Prętnik karłowaty
8x kirysek spiżowy
1x zbrojnik

i wystarczy.

Liczyłem na Ciebie, panie Tanganiarzu, bo sam jakoś nie miałem sumienia robić O/T - wszak nie obsadę chodziło w tym wątku. Ale jak Cię spotkam w realu, to ci browca postawię...

Posty zostały połączone, nie piszemy posta pod postem, korzystaj proszę z opcji EDYTUJ - Kejdi

RE: Czy to glony ratujcie!!! - ethnix - 25.10.2009

majes5 napisał(a):kolego ethinx zaproponuj mi jakies obsadzenie rybami.

Napisałem na dole poprzedniego postu.

hehe dzieki za wszystko, widze ze jeszcze musze sie duzo nauczyc. jesli macie checi i czas to prosze napiscie jakas obsade dla mnie. cos kolorowego i z typu danio lub neony itp.

'widze ze jeszcze musze sie duzo nauczyc'

I to jest najbardziej pozytywne przesłanie jak dla mnie. Wszyscy się uczymy i umrzemy jako nieuki Wink

RE: Czy to glony ratujcie!!! - ethnix - 25.10.2009

3promile napisał(a):Liczyłem na Ciebie, panie Tanganiarzu, bo sam jakoś nie miałem sumienia robić O/T - wszak nie obsadę chodziło w tym wątku. Ale jak Cię spotkam w realu, to ci browca postawię...

Wiesz jak ty już piszesz o jednym nie wypada włazić w paradę, więc przy okazji poruszyłem drugi wątek.

majes5 napisał(a):hehe dzieki za wszystko, widze ze jeszcze musze sie duzo nauczyc. jesli macie checi i czas to prosze napiscie jakas obsade dla mnie. cos kolorowego i z typu danio lub neony itp.

napisałem ci już obsadę przykładową (2 razy):

- 20/25 x Neon czarny
- 1+2/3 Prętnik karłowaty
- 8x kirysek spiżowy
- 1x zbrojnik

Neony czarne możesz zamienić na inne ryby N. inessa/N. czerwone/Danio pręgowane/lub lepiej któreś Razbory.
Tylko jedna większa ławica.Mieszanie tylu gatunków nie daje żadnych korzyści, nie wygląda to wcale ładnie i nie jest dobre dla ryb.

dzieki kolego juz zaczynam zmiany. napisz tylko czy po zmianie ryb i dosadzeniu roslin azotorzernych bedzie lepiej. czy konieczne jest kupowanie testów do wody. wiesz to wszystko pociaga za soba koszty. i jeszcze jedno pytanie jaki mam przeprowadzidz zabiegi przed wpuszczeniem nowych ryb.

Nawoziłeś bardzo "lekką ręką", więc nie sądzę, żebyś sobie poradził bez testów, które pozwolą Ci korygować dawki i proporcje. Na Twoim miejscu nie wpuszczałbym żadnych nowych zwierzaków przed ustabilizowaniem baniaka. Chyba, że chcesz wrzucić brygadę pracowitych otosków - zrób to od razu.

czyli narazie te wszystkie ryby sprzedam oprocz neonow i wpuszcze otosk. ile tak musze czekac do ustabilizowania baniaka.

RE: Czy to glony ratujcie!!! - mattoid - 25.10.2009

3promile napisał(a):Dodaj światła do ponad 0,5 W/l, zainwestuj w nawożenie CO2, do cotygodniowej podmiany wody dolewaj tylko potas

Masz na myśli K2SO4?