Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: O forum (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Archiwum (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Temat: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. (/showthread.php?tid=13988)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: [240l] Paletkarium - ethnix - 25.10.2009

kolcubuch napisał(a):Z korzeniem w pionie nie zamknę pokrywy Wink Co do Ph to kiedy woda trochę się zmiękczy to wrzucę szyszki olchy czarnej, przy okazji barwa wody będzie lepiej pasowała do klimatu.
W 450 rozrasta mi się ta duża żabienica więc mogę gdzieś wcisnąć jedną. Zauważyłem że wypłynął mi mały anubias więc tez moge posadzić. Tylko nie wiem za bardzo gdzie... Za tym dużym korzeniem będzie gąszcz nurzańca [jak urośnie].

To go podpiłuj trochę, powinno dużo lepiej wyglądać w pionie.

RE: [240l] Paletkarium - kolcubuch - 25.10.2009

Podpiłuj? Musiał bym urżnąć z 15cm a jak to zrobię to już nie wrócę do tego ustawienia.
Pogadam z ojcem co do tego ale nie sądzę, że to ujdzie.
Planuję, że cały prawy róg, tylna ściana i lewa ściana będzie zarośnięta nurzańcem. Posadzony jest też po prawej od korzenia dużego ale raczej jak urośnie to go przesadze.
Kolejny problem jest taki że "glonojad" kopie pod tym korzeniem po prawej [w rogu] i stamtąd wykopuje rośliny.

RE: [240l] Paletkarium - ss_langa - 25.10.2009

Sterbayyyah napisał(a):
ss_langa napisał(a):No ja to bym w te 450l wpuścił paletki!

a co to ma do oceny tego zbiornika?

A to że ja bym dał paletki do 450l nie oszukujmy się 240l to nie jest dużo.A tobie kolego/koleżanko nic do tego,nikt tutaj nie powiedział,że musowa jest ocena.Taka jest moja opinia,a jeśli masz problem zgłoś to do moderatora albo administratora.Z tego co się orientuję to nie jesteś ani modem ani adminem tak więc daruj sobie takie uwagi!
ps:
Nadgorliwość jest gorsza niż faszyzm.

RE: [240l] Paletkarium - kolcubuch - 25.10.2009

Daruj sobie takie teksty. Chcesz się pokłócić to wara od mojego tematu. A jeśli masz taki wielki dom i tak dużo kasy że stać cie na kolejne akwarium 450 litrów to gratulacje ale moich rodziców a zwłaszcza mnie nie, a logiczne jest to że mam akwarium takie jakie moge czyli zostańmy przy opinii zbiornika takiego jakie mam. A z pozycji moderatora twój jak i mój post jest nie na temat bo raczej czasu nie cofnę i nie kupię paletek zamiast meek i skalarów.

RE: [240l] Paletkarium - ss_langa - 25.10.2009

kolcubuch napisał(a):Daruj sobie takie teksty. Chcesz się pokłócić to wara od mojego tematu. A jeśli masz taki wielki dom i tak dużo kasy że stać cie na kolejne akwarium 450 litrów to gratulacje ale moich rodziców a zwłaszcza mnie nie, a logiczne jest to że mam akwarium takie jakie moge czyli zostańmy przy opinii zbiornika takiego jakie mam. A z pozycji moderatora twój jak i mój post jest nie na temat bo raczej czasu nie cofnę i nie kupię paletek zamiast meek i skalarów.

No wybacz ale najpierw dokładnie przeczytaj.To się odnosiło do wypowiedzi Sterbayyyah.Mój pierwszy post w TWOIM temacie to była sugestia i moje zdanie.Ja się nikogo nie czepiam i z nikim nie kłócę.Więc jeszcze raz czytaj uważnie zanim cokolwiek odpiszesz.

RE: [240l] Paletkarium - kolcubuch - 26.10.2009

Wiem do czego się to odnosiło lecz ta sugestia totalnie nie ma sensu bo jak już mówiłem czasu bym nie cofnął i ryb nie zmienił więc w 100% zgadzam się z Sterbayyyah.

RE: [240l] Paletkarium - ss_langa - 26.10.2009

kolcubuch napisał(a):Wiem do czego się to odnosiło lecz ta sugestia totalnie nie ma sensu bo jak już mówiłem czasu bym nie cofnął i ryb nie zmienił więc w 100% zgadzam się z Sterbayyyah.

Tylko ja się was nie czepiam,a wy mnie tak.Jeśli już się czepiamy wypowiedzi,to powiem tak realnie oceniaj możliwości.Zapaliły Ci się w głowie paletki ale warunki pozwalają tylko na 240l- to ryby muszą w nim siedzieć,a gdyby warunki pozwoliły tylko na 112,też były by paletki?
Dla jasności ja się was nie czepiam to wy mnie się nie czepiajcie.Niedługo dojdzie do tego że pod tematem będą tylko wypowiedzi które podobają się autorowi tematu.

RE: [240l] Paletkarium - kolcubuch - 26.10.2009

Obsadę ustalałem na forum i wtedy trzeba było się udzielać. Gdyby było 112 to by były ramirezy. Nie wpuszczam tam Pawookich tylko paletki więc ze 112 tego nie porównuj bo to 2x mniej.
Jeśli dla ciebie 240 to jest tylko to naprawdę mi miło ale przez całe życie mogłem mieć 112 więc dla mnie to dużo.
A siedzieć to paletki i muszą w 1000 litrów, neonki w 112 też, bo to tak samo niewola.
Krytykę znoszę jednak sensowną, a jeśli mówisz mi po tym jak założyłem to 240 że ty to bys do 450 wpuścił paletki to raczej jak mówiłem czasu nie cofnę.
Proponuję zaglądać do działu "Obsady" i tam mówić takie rzeczy zanim ludzie akwaria założą bo pytałem o obsadę długi czas przed założeniem akwa.

RE: [240l] Paletkarium - Sterbayyyah - 26.10.2009

ss_langa napisał(a):
Sterbayyyah napisał(a):

A to że ja bym dał paletki do 450l nie oszukujmy się 240l to nie jest dużo.A tobie kolego/koleżanko nic do tego,nikt tutaj nie powiedział,że musowa jest ocena.Taka jest moja opinia,a jeśli masz problem zgłoś to do moderatora albo administratora.Z tego co się orientuję to nie jesteś ani modem ani adminem tak więc daruj sobie takie uwagi!
ps:

240l to nie jest dużo? heh a ile wg. Ciebie jest dużo?
Dział galeria - jest od oceniania zbiorników, a nie proponowania zmienienia litrażu na 450l.
Rozumiesz?

RE: [240l] Paletkarium - ss_langa - 26.10.2009

Sterbayyyah napisał(a):
ss_langa napisał(a):
Sterbayyyah napisał(a):

ps:

240l to nie jest dużo? heh a ile wg. Ciebie jest dużo?
Dział galeria - jest od oceniania zbiorników, a nie proponowania zmienienia litrażu na 450l.
Rozumiesz?

Jak na paletki to niestety nie jest dużo.