Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik -
ratafia - 10.12.2005
Myślę że zarówno na obydwa leki sery jak i trypaflawine jest już za późno.
Możesz jeszcze spróbować zastosować z Chloromycetyną ale pewności ze rybki z tego wyjdą niema.
Pierwszy sposób użycia.
Kąpiel w osobnym akwarium przez 8 godzin w roztworze czystej wody (najlepiej woda destylowana z dodatkiem PG Hydro Mineral ( w odpowiedniej proporcji w zależności od pojemności zbiornika) z dodatkiem 80 mg chloromycetyny na 1 litr wody. Koniecznie trzeba obserwowac ryby i jeśli zauważysz niepokojące objawy przerwać kurację.
Drugi sposób:
Jako dodatek do karmy oczywiście jeśli ryby przyjmują jeszcze pokarm:
1 mg antybiotyku rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać do naczynia z rurecznikami zaczekać około 20 minut aż rureczniki wchłoną antybiotyk i podać rybom małą ilość 2 razy dziennie nawet jak rureczniki będą martwe przez okres trzech do czterech dni.
Obojętnie który sposób zastosujesz to rybom po kuracji koniecznie trzeba podawać witaminy, nasączając pokarm...
dividos - 10.12.2005
Co do apetytu to jedzą jak szalone... wszystkie ( z tym najbardziej pokiereszowanym włącznie) I dostają fishtamin sery min 1/tydzień
Z antybiotyków mam metronidazol ale to chyba nie na tąchorobe, co?
Co to jest PG Hydro Mineral? Czy to coś w stylu multimineral?
Co do drugiego sposobu to czy mogę nasączyćpłatki antybiotykiem (skoro rbki w kilka sekund je zjadają)?
Który ze sposobów jest ksuteczniejszy?
ratafia - 10.12.2005
Metronidazol niech sobie leży dalej w szawce. Jeśli masz multimineral to też mógłby być.
Jeśli rybki chętnie jedzą to drugi sposób będzie lepszy, po pierwsze dawka leku jest mniejsza i rozłożona w czasie więc o bezpieczniejsza, po drugie wchłanianie leku przez układ pokarmowy jest szybsze i skuteczniejsze niż przez błonę śluzową.
dividos - 12.12.2005
Cytat:Chloromycetyn – antybiotyk, zakup w aptekach na receptę. Stosowany w cięższych stanach.
Niestety w aptece pani twierdzi że takiego antybiotyku nie ma
Może jest składnikiem jakiegoś innego
ratafia - 12.12.2005
Handlowa nazwa tego antybiotyku to chloramfenikol, ale możesz mieć trudności z jego dostaniem, to jeden z najstarszych antybiotyków. Okazało się że lek był toksyczny i powodował uczulenia, Został wycofany z aptek, możesz liczyć tylko na stare zapasy. Zamiast chloramfenikolu można zastosować tetracyklinę.
Podam ci jeszcze jeden sposób stosowany w ciężkich stanach wewnętrznej infekcji bakteryjnej u rybek, nie wiem czy na niego nie jest za późno ale zawsze jest szansa że pomoże.
Jest to dawka uderzeniowa baktopur direkt. Bierzesz duży słoik nalewasz dwa litry wody z akwarium i rozpuszczasz w niej całą tabletkę baktopur direkt wpuszczasz tam rybkę na pół godziny. Następnie wlewasz wszystko razem z rybką do akwarium i uzupełniasz lek do stężenia zalecanego przez producenta. Jest to sposób ostatniej szansy jeśli inne sposoby zawodzą.
dividos - 13.12.2005
Wczoraj włożyłem węgiel do filtra
Temp nadal 30 stopni
Udało mi sięzdobyć 5g tego antybiotyku więc rozpuszczzam go w wodzie i karmię rybki nasączonym pokarmem
Mam nadzieję że to pomoże
dividos - 18.12.2005
Rbki dostają papu z antybiotykiem...
No i rybkom zdaj się poprawiać

Po odfiltrowaniu wody wlałem jeszcze akryflawinę Tropicala...
TERAZ PYTANKO
Jak długo mam podawać antybiortyk??
ratafia - 18.12.2005
Antybiotyk podaje się przez tydzień. Nie wolno przerywać kuracji nawet jeśli uznasz że rybki są już zdrowe. Nie wiem jaką twardą masz wodę jeśli masz wodę miękką o twardości do 10 GH lub jak wolisz 85 mg CaCO3/dm3 to bardzo łatwo jest utrzymać stabilną biologicznie wodę to znaczy bez nadmiaru bakterii i pierwotniaków nie stosując żadnej chemii, wystarczy saszetka ketapangu.
dividos - 18.12.2005
Cytat: wystarczy saszetka ketapangu.
A co to jest??
PS
Woda niestety o tw. ok 18
ratafia - 19.12.2005
To są szaszetki z liśćmi migdałecznika.
Zmniejszają nawet populacje bakteri z rodzaju Aeromonas z którymi "Lena" ma tyke problemów ale warunek to miękka woda.