RE: [240l] - Ameryka Pd. i Śr. - BlackWater -
Olek - 08.09.2009
Wątek został wyczyszczony.
Bardzo fajny klimat czarnych wód.
Czekamy na dojrzenie zbiornika i na nabranie mrocznego uroku.
ethnix - 12.09.2009
Świetny klimacik BW. Cóż jest to akwarium biotpowe i nie każdemu musi się podobać. Wydaje mi się, że do biotopów trzeba dojrzeć jako akwarysta (po akwariach ogólnych). Wtedy dopiero mamy świadomość, że próbujemy odtwarzać w domu prawdziwą naturę. Czekam na fotki po zabarwieniu wody to dopiero będzie klimacik.
maniekb - 22.09.2009
Nastąpiły drobne zmiany

) Z góry przepraszam za jakość zdjęć, w najbliższym czasie spróbuję coś pokombinować ze statywem i opcjami aparatu, bo fotograf ze mnie żaden.
Tak akwarium wyglądało po około tygodniu:
Tu natomiast młode pielęgnice meeka, które znajdują się w akwa 112l:
A tu już akwa po około dwóch tygodniach, po drobnych zmianach:
I karmienie:
Może na zdjęciach niezbyt jest to widoczne, ale woda w akwa jest krystalicznie czysta, dzisiaj jednak się to zmieniło, ponieważ dodałem szyszki olchy, a liście dębu i buku już się suszą i czekają na swoją kolej

Przy okazji wymieniłem też grzałkę na Jagera 150W, do filtra jutro wrzucę torf w granulkach, dołożyłem również samca zbrojnika niebieskiego (na razie to młody ogier, ale mam nadzieję, że ogarnie dwie samiczki

), 4 x ampularia (2 x żółta i 2 x brązowa) i dodatkowo 2 x neritina - jeszcze kilka dokupię bo śliczne te ślimaki

)
Zrezygnowałem jednak z dokładania ryb, być może za jakiś czas również meeki pójdą w odstawkę na rzecz jakiś drobniejszych pielęgniczek, ale na razie pozostanie taka obsada, czyli:
5 x skalar (2M + 3K)
4 x p. meeka (2 parki)
3 x zbrojnik niebieski (1M + 2K)
1 x rak marmurkowy (już raz miał jajeczka, następnym razem odchowam młode w oddzielnym akwa)
4 x ampularie (2 x żółta, 2 x brązowa)
2 x neritina zebra (jeszcze pewnie ze 3 dorzucę)
n x świderek + n x jakieś ślimaki świderkopodobne (mają krótszą muszlę i jakoś niechętnie one przesiadują w piachu, czy żwirku) - może jak dorzucę helenki to sobie z nimi poradzą...
Na dniach wrzucę jeszcze zdjęcia z akwariową herbatką, jednak jeszcze bez liści bo na te jeszcze za wcześnie

)
Pozdrawiam
Maniek
maniekb - 23.09.2009
Wrzucam kolejne zdjęcia tym razem odrobinę lepszej jakości, ale jeszcze nad tym muszę popracować. Niestety nie udało się pokazać prawdziwego piękna i wybarwienia ryb, nawet herbatka jest jakoś mniej widoczna niż w rzeczywistości. No nic... będę próbował i testował jeszcze opcje aparatu

)
Ampularie:
Samiec p. meeka pilnujący gniazda (w kokosie została złożona ikra):
Samce pielęgnicy meeka:
Narybek pielęgnicy meeka w akwa 112l:
Ślimaki w 112l:
Skalarki:
Część baniaka:
Młody samiec zbrojnika niebieskiego:
Niestety, ale część mieszkańców akwarium nie dała się uchwycić, najchętniej chyba dzisiaj ampularie pozowały ;D
Asza_A - 23.09.2009
bardzo ładny zbiorniczek ;]
może w dalekiej przyszłości też pomyślę o czarnych wodach..
gratuluję ikry meeki ;]
3promile - 23.09.2009
apri cort napisał(a):Popieram, też miałam taki zamysł, ale ostatecznie dołożyłam zieleninę... Jeśli już to wrzuć parę kryptokoryn i wystarczy.
Fajna fotorelacja, ja byłam zbyt leniwa by tak dokumentować 
I się zrobi d... nie biotop. Zwartki pochodzą z południowo-wschodniej Azji, a poza tym 'czarne wody' charakteryzują się znikomą ilością roślin wyższych.
Howgh!
3promile - 23.09.2009
Maniek, za miesiąc będziesz miał zupę rybną. Pomyśl o zmniejszeniu obsady pielęgnic. Ponadto daruj sobie neretiny i ampularie - w 'czarnych wodach' powinno być spore zaglonienie - głównie krasnorostami, a te cholery będą ci je wyżerać.
W sumie miałeś bardzo elegancki pomysł na akwa, a wykonanie też niezłe

.
maniekb - 23.09.2009
3promile napisał(a):Maniek, za miesiąc będziesz miał zupę rybną. Pomyśl o zmniejszeniu obsady pielęgnic. Ponadto daruj sobie neretiny i ampularie - w 'czarnych wodach' powinno być spore zaglonienie - głównie krasnorostami, a te cholery będą ci je wyżerać.
.
Te ryby mam w 240l - w tym baniaku narybek się nie wychowa, bo po kilku dniach jest zjadany (najprawdopodobniej przez skalary), a w 112l jest tylko narybek meeki - to akwa z czasem urządzę, na razie to takie "akwa drugorzędne".
Poza tym z czasem pewnie i meeki pójdą w odstawkę na rzecz właśnie pielęgniczek, aby bardziej odzwierciedlić BW - myślałem o haremie kakadu i parce ramirezek, ale to się jeszcze okaże

)
3promile - 23.09.2009
maniekb napisał(a):3promile napisał(a):Maniek, za miesiąc będziesz miał zupę rybną. Pomyśl o zmniejszeniu obsady pielęgnic. Ponadto daruj sobie neretiny i ampularie - w 'czarnych wodach' powinno być spore zaglonienie - głównie krasnorostami, a te cholery będą ci je wyżerać.
.
Te ryby mam w 240l - w tym baniaku narybek się nie wychowa, bo po kilku dniach jest zjadany (najprawdopodobniej przez skalary), a w 112l jest tylko narybek meeki - to akwa z czasem urządzę, na razie to takie "akwa drugorzędne".
Poza tym z czasem pewnie i meeki pójdą w odstawkę na rzecz właśnie pielęgniczek, aby bardziej odzwierciedlić BW - myślałem o haremie kakadu i parce ramirezek, ale to się jeszcze okaże
)
Raczej albo kakadu, albo ramirezy - w połączeniu stawiam 100$ na kakadu
maniekb - 23.09.2009
3promile napisał(a):Raczej albo kakadu, albo ramirezy - w połączeniu stawiam 100$ na kakadu

Z tego co czytałem w akwariach o takim litrażu (tj. 240l) z powodzeniem ludzie trzymali te pielęgniczki razem, tym bardziej, że jednak na brak schronienia nie będą mogły narzekać, a jeżeli będą się za bardzo tłukły to zawsze pozostaje mi drugie akwa 112l, które również chciałem przeznaczyć na jakieś apisto

)