Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Ślimak w akwarium - przycjaciel a nie intruz - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: Ślimak w akwarium - przycjaciel a nie intruz (/showthread.php?tid=12656)

1 2 3

RE: Ślimak w akwarium - BlackHawk88 - 08.09.2009

Możesz mieć w tym żwirze, ja mam i w piasku i żwirze i ok.

Świderki z żółwiem nie radzeWink

RE: Ślimak w akwarium - Maciej_krakow - 19.09.2009

z przykrością zaobserwowałem ze moje 3 ampularie podgryzają roślinki.

RE: Ślimak w akwarium - Krolik85 - 19.09.2009

A są jakieś przeciwwskazania, żeby trzymać w jednym akwa helenke i ampularie ?? nie będą się chyba mnożyć ? no i oczywiste pytanie czy helenka nie zabije ampularii ?

RE: Ślimak w akwarium - Ika202 - 05.10.2009

a ja mam takie dosyć głupkowate pytanie jako że mam po raz pierwszy do czynienie z akwarystyką otóż chodzi mi o Ampularie mam w swoim akwarium 2 takie czyścioszki że sklepu zoologicznego gdzie pan szedł w zaparte że te ślimaki to obojnaki (z internetu wyczytałam że jednak tak nie jest) no i więc od około 4 dni jeden ślimak namiętnie przesiaduje na drugim (z boku) i trwa to na ogół kilka godzin więc podejrzewam że to przesiadywanie nie jest bezcelowe Wink a więc po jakim czasie samica powinna wyjść i złożyć jaja na pokrywie??

RE: Ślimak w akwarium - Maciej_krakow - 05.10.2009

jak złoży na pewno to zauważysz Wink

ja mam pytanie co moge umieścić w akwarium żeby poprawił się stan skorupy ampularii ?

RE: Ślimak w akwarium - Ika202 - 05.10.2009

Maciej_krakow napisał(a):jak złoży na pewno to zauważysz Wink

ja mam pytanie co moge umieścić w akwarium żeby poprawił się stan skorupy ampularii ?

no nie wątpię że zauważę ale zupełnie nie wiem ile to trwa bo ja strasznie niecierpliwa jestem Tongue
a jeżeli chodzi o skorupkę ampularii to gdzieś czytałam że warto do akwarium wsadzić pustą muszle ślimaka albo kosteczkę wapna ,ja osobiście nie próbowałam i nie wiem czy działa Wink
A jeszcze pokaże wam moje kochane żółte ślizgawy Wink
[attachment=7137][attachment=7138]

RE: Ślimak w akwarium - kamailro - 13.11.2009

Witam wszystkich poczytałem wasze opija i nie doczytałem Sie czy wy macie ślimaki ze względów wizualnych czy do czyszczenia akwarium,ja jestem nowicjuszem w tych spawach i próbuję obsadzić swoje akwarium,Niechciałem bym popełnić żadnych błędów, jakie juz popełniłem kupiłem dwa raki, które musiałem oddać, ponieważ zjadały mi roślinki, za które płaciłem nie małą kasę, ponieważ mieszkam na wyspach irlandzkich,i teraz jestem ostrożny,podobają mi sie ślimaki, ale boje sie plagi znalazłem fajny sklepik internetowy który ma w ofercie kilka rodzaj ślimaków co wy na to
Podaj nazwy

Assasin Snails
Golden Apple Snail
Red Onion nerite snail
Zebra nerite snail

a i niechciał bym mieć jakieś plagi

RE: Ślimak w akwarium - Maciej_krakow - 13.11.2009

i jedno i drugie. ampularie przynajmniej wyśmienicie czyszczą dno. naprawde. a pozatym lubie je obserwować tak jak i rybki.
poczytaj sam o tych gatunkach, jeśli są rozdzielnopłciowe i składają kładkę jajową ( tak to się chyba nazywa ) to nie ma szans na plagę bo napewno zauważysz jajeczka które składane są nad pow. wody w wilgotnym miejscu ( przynajmniej w wypadku ampulari ) ogólnie na start to nie polecam bo robią bajzel lekki, wchodzą na roślinki i przewracają je, ale raczej nie jedzą. trzeba mieć mocno przymocowane roślinki.
pozatym ślimaki to bardzo fajne stworzonka, daje im plasterki marchewki banana jabłka...wcinają chętnie. jako że ww produkty nie toną przykładam je kamykiem.
pozdrawiam