Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Sposoby walki z ślimakami - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Krewetki w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Temat: Sposoby walki z ślimakami (/showthread.php?tid=13931)

RE: co to za robak ? - viktim - 22.06.2009

Kesi napisał(a):-> http://www.akwaswiat.net/wyplawki-biale-niteczki-na-szybach-jak-je-zwalczac-t-3897.html

Kto korzysta z opcji SZUKAJ nie błądzi Smile

teraz jak wiem jak sie one nazywaja to sobie znajde info nawet w google.

Trudno jest szukac czegos o czym sie nic nie wie!!!! CHYBA TO LOGICZNE???

Dzieki KAEF za pomoc- masz moze jakis sprawdzony sposob na te paskudztwa poki nie ma ich za duzo?? Niestety zadnych ryb nie moge do barwniakow dodac bo wszystkie atakuja i konczy sie nie fajnie.

Czy mam robic restart czy jest na to inna metoda? A jak restart to w jaki sposob to wybic?

RE: co to za robak ? - Kejdi - 22.06.2009

viktim napisał(a):
Kesi napisał(a):-> http://www.akwaswiat.net/wyplawki-biale-niteczki-na-szybach-jak-je-zwalczac-t-3897.html

Kto korzysta z opcji SZUKAJ nie błądzi Smile

teraz jak wiem jak sie one nazywaja to sobie znajde info nawet w google.

Trudno jest szukac czegos o czym sie nic nie wie!!!! CHYBA TO LOGICZNE???

Dzieki KAEF za pomoc- masz moze jakis sprawdzony sposob na te paskudztwa poki nie ma ich za duzo?? Niestety zadnych ryb nie moge do barwniakow dodac bo wszystkie atakuja i konczy sie nie fajnie.

Czy mam robic restart czy jest na to inna metoda? A jak restart to w jaki sposob to wybic?
Można spróbować zagazować je CO2.
Ogólnie radziłabym olać. Od kiedy mam w akwarium wypławki wielkie jak konie skończyły się moje problemy ze zwiększającą się ilością zatoczków rogowych i ich jajami na szybach. Nie byłoby plagi gdybym nie podkarmiała krewetek w takich ilościach. Świderków też ostatnio jakby mniej, sporo jest natomiast małych białych skorupek po ślimakach. Jako, że 1,5 cm wypławek pędzący z zawrotną prędkością przez środek przedniej szyby nie wygląda zbyt estetycznie planuję wpuścić do akwarium (mowa o 63l) prętniki karłowate i może helenki.
Mimo, że co chwila przerzucam rośliny między akwariami, w 200 l z bocjami i gurami nie ma problemu ani z wypławkami ani ze zbyt dużą ilością ślimaków.

RE: co to za robak ? [rureczniki / wypławki] - viktim - 22.06.2009

helenki juz zamowilam, przywioze na poczatku sierpnia ale wlasnie moje barwniaki dzisiaj wyprowadzily swoje mlode na pierwszy spacer, wiec chyba na razie musze odpuscic paskudnym robalom... Wyczytalam tylko, ze paskudy moga byc niebezpieczne dla maluchow- czy to prawda?????

RE: co to za robak ? [rureczniki / wypławki] - Kaef - 22.06.2009

Nie, to nie prawda. Mogą być dla nich wartościowym pokarmem. U mnie bardzo smakowały narybkowi bojowników i gurami.

RE: co to za robak ? [rureczniki / wypławki] - viktim - 22.06.2009

no to dziekuje- na razie ciesze sie widokiem mlodych 'spacerujacych' z rodzicami Smile

Jasne szybko pływające robaczki 1mm - Iron - 02.07.2009

Siemka.

Na wstępie, przeszukiwałem forum i nie znalazłem info o czymś takim więc piszę.
Dodatkowo nie są to wypławki czy wicienie ani przytuliki (te ślimaczki)

Mam kqwa 75l z krewetkami. Oczywiście aqwa przeżyło wypławki i zniknęły jednak pojawiło się inne żyjątko:
1. Wielkość max 1mm zazwyczaj 0,5mm
2. Kształt owalny - jakby były w małej skorupce
3. Szybko pływa takimi jakby skokami.
4. Pod mikroskopem widać było takie większe rzęski w przodzie lub w tyle - nie wiadomo gdzie przód gdzie tył.

Acha nie są to miniaturowe krewetki w początkowym stadium rozwoju bo jest ich z tysiąc Smile

Szukałem wszędzie, na google na innych forach i dotarłem tutaj. Może ktoś miał z czymś takim styczność ? Jak będę wiedział co to może być to resztę wyszukam w necie.
Z góry dzięki za pomoc.

problem z nieproszonymi gośćmi w akwarium - ewka - 03.07.2009

Witam, mam ogromny problem. Dzisiaj wnikliwie przyjrzałam się mojemu akwarium i zobaczyłam chora brzankę sumatrzańską. Ma 3x większe oko, lekko krwiste pod skórą. Brzanka pływa bokiem, jest spłoszona. Oprócz tego zauważyłam małe, przezroczyste, wijące się robaczki na dnie akwarium, na kamykach. Boję się, że to właśnie te robaczki są przyczyną cierpień brzanki. Obawiam się o resztę rybek w akwarium. proszę o radę czy da się wyleczyć brzankę i jak się pozbyć tych robaczków. (nigdy wcześniej ich nie było) a to dodatkowe inf. o moim akwarium:

- akwarium 65l, ma rok, a w nim: 11 brzanek sumatrzańskich, 2 glonojady, 2 kiryski, 2 większe roślinki
-temp. wody ok 25 stopni
- rybki karmione roznowrodnym pokarmem: suszona rozwielitka, mrozonym pokarmem, zywym, w platkach zwykle 2x dziennie
- woda podmieniana i odmulane dno 1x w tygodniu
- mam pompkę, filtr
-do wody dodaję co tydzien trochę soli akwarsytycznej, profilaktycznie, dla nadania koloru (woda tez staje sie krystalicznie czysta),
-nigdy zadna rybka nie chorowala, raz mialam problem z glonami- wymienilam cale podloze, uzylam odpowiednich tabletek w celu ich usunięcia

Proszę o szybką pomoc.

RE: problem z nieproszonymi gośćmi w akwarium - ptaku2020 - 04.07.2009

ewka napisał(a):11 brzanek sumatrzańskich, 2 glonojady, 2 kiryski, 2 większe roślinki

Zacznijmy od tego,że obsada straszna.Brzanka potrzebuje min. 80l,a ty masz 11 sztuk.Kiryski to ryby stadne i 2 sztuki to zdecydowanie za mało.2 zbrojniki też za małe na takie akwarium.

http://akwadar.w.interia.pl/choroby.html
sprawdź tutaj

RE: problem z nieproszonymi gośćmi w akwarium - CzikO - 04.07.2009

ptaku2020 ona oczekuje porady w sprawie tego robactwa a nie obsady :/ ja według teorii też mam złą obsadę a rybki u mnie są w doskonałej kondycji i nawet skalary się rozmnażają nie wspominając o glonojadach z którymi już nie mam co robić ] pozdrawiam

RE: problem z nieproszonymi gośćmi w akwarium - ptaku2020 - 04.07.2009

Podałem przecież adres z różnymi chorobami.Wiem tylko,że ryba ma jedno większe oko,pływa bokiem i jest apatyczna.Mam za mało informacji.Zdjęcie by się przydało.Co do robaków to mogą być to wypławki.Jeśli tak to nie są one szkodliwe dla brzanki.Za pewnie więc nie jest to wina robaków tylko czegoś innego,więc źle dobrana obsada może być jedną z przyczyn

Jeśli rybki się rozmnażają to nie znaczy,że się dobrze czują w przerybionym akwa.