Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: O forum (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Archiwum (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Temat: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. (/showthread.php?tid=13988)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - apri cort - 19.09.2010

Gratuluję małych zbrojników, współczuję zgonu... Walnęłbym jeszcze jakieś małe zwartki tak centralnie. Ale smoki z tych ryb!

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - kolcubuch - 19.09.2010

Dziękuję. Niestety zgon był bardzo smutny bo się przywiązałem do tych ryb ale spodziewałem się tego więc nie było to szokiem. Na pewno coś będę zmieniał bo jak widać (niestety nie wyraźne zdjęcie) po lewej od żabienicy rośnie microsorium... w żwirze więc czymś je zastąpię. Niestety nie mogą to być moje ulubione kryptokoryny bo przy żabienicy nie pociągną. Fakt palety to smoki, ciekawy jestem jak się będzie błękitna paletka tam komponować bo tych granatowych nie było widać z daleka.

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - apri cort - 20.09.2010

A dlaczego przy żabienicy zwartki nie dadzą rady? jest jakaś zależność? Chodzi o system korzeniowy? Zabieranie światła?

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - kolcubuch - 20.09.2010

Szczerze mówiąc to nie wiem, sama wiesz jak znam się na roślinach jednak słyszałem, że w tej odległości nie mogą być, chyba o korzenie bo jak przesadzałem tę żabienice to okazało się że 1/3 dna jest w korzeniach.

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - apri cort - 20.09.2010

No kryptokoryny też tak mają że całe dno w korzeniach...

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - kolcubuch - 22.09.2010

No i wczoraj przybyła nowa Paletka. W sumie nie jest jakaś piękna (chyba skarłowaciała) ale jak zobaczyłem w jakich żyje warunkach to nie mogłem jej nie wziąć (narożne akwarium około 250l pełne tęczanek i bocji ze sztucznymi roślinkami). Dzisiaj rano już normalnie pływała i jadła, to chyba samiec bo nie daje sobie wchodzić na głowę nawet parze z ikrą.
[attachment=12349][attachment=12350][attachment=12351][attachment=12352][attachment=12353]

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - Aragon - 22.09.2010

Akwarium bardzo ładne, ale ja to bym wpuscił palety do tego 450l. Bo tak to ledwo się obracają w tym akwarium,gdyż są dość duże sztuki , nie jakieś tam szczurki.I przy takich dużych rybach akwarium wygląda na mniejsze. Ale to tylko moje skromne zdanie.

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - Pardos - 22.09.2010

Kolcu, przy 60W(tak wyczytałem z opisu zbiornika), tak rosną Ci rośliny?

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - kolcubuch - 22.09.2010

(22.09.2010, 19:36)Aragon napisał(a):  Akwarium bardzo ładne, ale ja to bym wpuscił palety do tego 450l. Bo tak to ledwo się obracają w tym akwarium,gdyż są dość duże sztuki , nie jakieś tam szczurki.I przy takich dużych rybach akwarium wygląda na mniejsze. Ale to tylko moje skromne zdanie.

Było już o tym mówione. Zrobiłem w tym Paletkarium i tego żałuję ale teraz przewalanie wszystkiego z jednego zbiornika do drugiego to duży problem. W sumie nie mają aż tak ciasno bo dla każdej sztuki wystarcza miejsca do swobodnego pływania ale zdaję sobie sprawę, że to niewiele jak na takie byki i mam zamiar w przyszłości zmienić to na 300+.

(22.09.2010, 19:40)Pardos napisał(a):  Kolcu, przy 60W(tak wyczytałem z opisu zbiornika), tak rosną Ci rośliny?

Tak, zero nawozów itp.

RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. - Aragon - 23.09.2010

(22.09.2010, 20:31)kolcubuch napisał(a):  
(22.09.2010, 19:36)Aragon napisał(a):  Akwarium bardzo ładne, ale ja to bym wpuscił palety do tego 450l. Bo tak to ledwo się obracają w tym akwarium,gdyż są dość duże sztuki , nie jakieś tam szczurki.I przy takich dużych rybach akwarium wygląda na mniejsze. Ale to tylko moje skromne zdanie.

Było już o tym mówione. Zrobiłem w tym Paletkarium i tego żałuję ale teraz przewalanie wszystkiego z jednego zbiornika do drugiego to duży problem. W sumie nie mają aż tak ciasno bo dla każdej sztuki wystarcza miejsca do swobodnego pływania ale zdaję sobie sprawę, że to niewiele jak na takie byki i mam zamiar w przyszłości zmienić to na 300+.

(22.09.2010, 19:40)Pardos napisał(a):  Kolcu, przy 60W(tak wyczytałem z opisu zbiornika), tak rosną Ci rośliny?

Tak, zero nawozów itp.
300l to tylko 10cm w szerokosci akwarium , więc róznica znikoma będzie. Widziałem taką 300setkę 150x40x50, ale Ty pewnie myślisz o standardowej 120x50x50. No chyba że to 300+ miało oznaczać jakieś 375l lub większe. Teżmamw planach kiedyś Paletki ale planuję minimum zbiornik 375l dla tych ryb, no chyba że dam radę na 450-500l Smile