RE: skalar-co sie dzieje z ikra? -
Olek - 13.02.2009
maciek123 napisał(a):Kolego czytaj uważnie -nie napisałem ,że mam dwie samice (tego własnie nie wiem) tylko czy jest mozliwe ze majac teoretycznie dwie samice - jedna z nich złozy ikrę ...i czemu ikra pleśnieje ?Czy własnie powodem jej plesnienia jest brak samca? chce tu podkreslic , że jedna z ryb po złozeniu ikry przez druga ocierała sie o ikre pokładełkiem..
Dostałeś już odpowiedź w innym temacie więc powtórzę jeszcze raz.Ikra się nie rozwinie bez "ingerencji w niej"
samca.Miałeś opisane-sam wiesz która jest samcem a która nie.Jeśli przy ikrze nie ma samca to samica sama się nią pielęgnuje-oczyszcza powierzchnie liścia wokół ikry,wachluje płetwami i jeździ koło nich i tyle.
maciek123 - 13.02.2009
szanowny panie moderatorze....tyle to ja wiem ,że jak nie ma koguta to kurczaków nie będzie....
a powtarzam poaz enty-nie wiem czy moje skalary to dwie samice ...jedna na pewno bo jest ikra ..
aha a co z moim pytaniem odnośnie "sztucznego"dobrania w parę-podobno takie ryby tez nigdy nie dochowają się potomstwa? to prawda?
Korzystaj z opcji edytuj.
Olek - 13.02.2009
Co do sztucznego dobrania się pary-nie widzę przeszkód,gdyż sam mam takie i w lato regularnie się trą.
Spokojnie panie Maćku.
Czy czasem nie Ty dawałeś zdjęcia skalarów do galerii i tam mówiłeś o swoim problemie?
maciek123 - 13.02.2009
Olek napisał(a):Co do sztucznego dobrania się pary-nie widzę przeszkód,gdyż sam mam takie i w lato regularnie się trą.
Spokojnie panie Maćku.
Czy czasem nie Ty dawałeś zdjęcia skalarów do galerii i tam mówiłeś o swoim problemie?
nie to nie ja ...a czy powiesz z jak czestotliwoscia skalar sklada ikre (napisałes ze twoje robia to latem )...moj złożył przed dwoma tygodniami, a przed wczoraj ponownie i..tak jak pisałem znowu spleśniała..czy moze na to mieć wpływ pora roku????
Olek - 13.02.2009
maciek123 napisał(a):Olek napisał(a):Co do sztucznego dobrania się pary-nie widzę przeszkód,gdyż sam mam takie i w lato regularnie się trą.
Spokojnie panie Maćku.
nie to nie ja ...a czy powiesz z jak czestotliwoscia skalar sklada ikre (napisałes ze twoje robia to latem )...moj złożył przed dwoma tygodniami, a przed wczoraj ponownie i..tak jak pisałem znowu spleśniała..czy moze na to mieć wpływ pora roku????
Myślę że ryby i tak nie odczuwają pór roku w akwarium.
W moim przypadku w okresie letnim było to co 3-4tygodnie.
Ostatnio rzadziej-ale myślę że nie ma to większego znaczenia.
Znalazłem ten podobny problem:
http://www.akwaswiat.net/rozmnazanie-
Też tu odpowiadałeś więc przenoszę.
skalar -
sonica - 13.03.2009
Mam pytanie jak się
rozróżnia płeć u skalarów?
Ponownie proszę o korzystanie z opcji SZUKAJ...
Odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz w tym temacie - Kejdi
RE: Rozmnażanie skalarów -
Mao106 - 13.03.2009
Samiec w podeszłym wieku ma wystające czoło (nie zawsze)
top2107 - 14.03.2009
nie da się na 100% rozróżnić płci skalarów, skalary jeżeli dobiorą się w parę i warunki w akwarium są w miare stałe to jeżeli po złożeniu ikry nie dochowają się małych to wycieraja się praktycznie co 10-14 dni,
na okrągło, jeżeli chodzi o sztuczne dobranie pary to zazwyczaj jest z taką parą wiele więcej problemów niż z parą która się sama dobrała, ale i w tym drugim przypadku nie ma gwarancji na udane tarło.
Największe szanse na wychowanie młodych przez rodziców jest wtedy gdy samica jest nieco bardziej aktywna niż samiec, osobniki są z różnych miotów i w akwarium panuje spokój, nie ma ryb aktywnych po zmroku, jeżeli są jakieś zbrojniki , glonojady itp. nie ma co liczyć na przychówek.
skalary?? -
Sandru$ - 21.03.2009
Mam skalary i samiczka złożyła
ikrę. Co mam
zrobić by nie zjadły tej ikry mam
przenieść ryby, a może ikrę? Ps jestem
w ogóle ciemna w tych sprawach !!
Czekam na odpowiedzi
Tematy zostały połączone, używaj opcji SZUKAJ
Temat został wyczyszczony
Proszę pisać poprawnie, następne niechlujne posty będą kasowane - Kejdi
szpiego - 28.03.2009
opisz najpierw obsadę akwa i ile tych masz skalarów dopiero można na to pytanie odpowiedzieć ok???