RE: co to za robak ? -
p4a1 - 06.04.2009
Porównałem kilka zdjęć z google i mi też to wygląda na rureczniki (Tubifex)
oto co znalazłem na ich temat:
"Rureczniki odżywiają się głównie szczątkami roślinnymi przyczyniając się do rozkładu mułu dennego. Są pożytecznym elementem równowagi biologicznej"
"Rureczniki są bardzo pożywnym i lubianym przez ryby pokarmem"
RE: co to za robak ? -
kadup - 07.04.2009
Witam
Wygląda mi to na podobnego robala z mojego postu
klikamy. Jeśli to to samo to nie przejmuj się tym. Może czasem to głupio wygląda jak takie nitki z dna wyłażą. Ogólnie mówiąc masz dłuższy łańcuch pokarmowy w zbiorniku.
Pozdrawiam
Kadup
RE: Sposób na GLONA, ŚLIMAKA i inne plagi -
kahim - 07.04.2009
Otoski nie zjedzą ci ślimaków ;>
Bocje są ładne i ślimakożerne.
viktim - 07.04.2009
kahim napisał(a):Otoski nie zjedzą ci ślimaków ;>
Bocje są ładne i ślimakożerne.
to kupie bocje i nadal mam ten sam problem potem....
Kejdi - 07.04.2009
viktim napisał(a):to kupie bocje i nadal mam ten sam problem potem....
I słusznie. Jeśli masz małe akwarium to nie kupuj dużych ryb ślimakożernych bo będą się męczyć.
Zapraszam do postu nr 51 (mojego) w tym temacie, może coś dla siebie z niego wyciągniesz
Roppy napisał(a):jak zlikwidować brązowy glon który pojawia się na wszystkich roślinach w moim akwa?
Okrzemki jeśli to nie jest w formie włosków tylko nalotu.
Teoretycznie powinno pomóc większe oświetlenie, ale u mnie nic to nie daje. Jak mają być to będą.
Jeśli masz możliwość to wpuść do akwarium krewetki, one na pewno zrobią z tym porządek. Ewentualnie otoski właśnie albo... ślimaki
viktim - 07.04.2009
Kejdi napisał(a):viktim napisał(a):to kupie bocje i nadal mam ten sam problem potem....
I słusznie. Jeśli masz małe akwarium to nie kupuj dużych ryb ślimakożernych bo będą się męczyć.
Zapraszam do postu nr 51 (mojego) w tym temacie, może coś dla siebie z niego wyciągniesz 
dzieki, akwa mam duze ale nie mam miejsca na kolejne ryby a helenki nie ma u nas na rynku....
Roppy - 07.04.2009
Kejdi napisał(a):Okrzemki jeśli to nie jest w formie włosków tylko nalotu.
Teoretycznie powinno pomóc większe oświetlenie, ale u mnie nic to nie daje. Jak mają być to będą.
Jeśli masz możliwość to wpuść do akwarium krewetki, one na pewno zrobią z tym porządek. Ewentualnie otoski właśnie albo... ślimaki 
a bocja wspaniała nie zje mi krewetek ? Bo ślimaki miałam ale zjadła mi większość 1 nocy ;p
na roślinach mam niestety i nitki i nalot. A roślinki są całkiem nowe (tzn. u mnie są miesiąc) i nie wyglądają zadowalająco...
A jest sposób na uporczywe niteczki, bo one są moim głównym utrapieniem ;/ ?
Kejdi - 07.04.2009
Roppy napisał(a):a bocja wspaniała nie zje mi krewetek ? Bo ślimaki miałam ale zjadła mi większość 1 nocy ;p
na roślinach mam niestety i nitki i nalot. A roślinki są całkiem nowe (tzn. u mnie są miesiąc) i nie wyglądają zadowalająco...
Bocja oczywiście zje krewetki. Ile masz tych bocyjek ?? rozumiem, że w akwarium 250 l ?
Roppy napisał(a):A jest sposób na uporczywe niteczki, bo one są moim głównym utrapieniem ;/ ?
Jak nowe jest akwarium, kiedy wprowadzałaś, ryby, kiedy rośliny, jakie rośliny,jakie i ile ryb dokładnie, ile roślin, jak jest z filtracją, podmianami, parametrami, nawozami, oświetleniem, karmieniem ?? Jak widzisz czynników jest dużo

Jeśli akwarium jest nowe to z zielonymi nitkami musisz się niestety liczyć, ale jest szansa że ustąpią. Załatw im w swoim akwarium niekorzystne warunki - dużo szybko rosnących zdrowych roślin wydzielających związki allelopatyczne na glony (rogatek sztywny będzie szczególnie pomocny)
Z okrzemkami niestety nie pomogę za bardzo, bo sama mam z nimi problemy. Miękką wodą możesz z nimi próbować walczyć.
Roppy - 07.04.2009
bocja ma tylke co akwa- 8 lat (tak wiem, stare akwa, ale się trzyma i nie przecieka

).
ach xdd nie chce mi się teraz wypisywać tych wszystkich parametrów ;D ale dzisiaj/jutro mam zamiar założyć galerię mojego dużego zbiornika i tam będą dokładniejsze informacje.
agnuss25 - 29.04.2009
Najlepszym sposobem na ślimaka jest wyławianie go nawet w najmniejszym stadium jak tyklko go dojrzysz. Bardzo szybko dojrzewają i rozmnażają im mniej ich bedzię tym lepiej. a propo ślimaków pojawiają się jeżeli zalega jedzenie w akwie. Należy sprzątać regularnie resztki niezjedzonego pokarmu przynajmniej ja tak robiłam i to działało.