RE: [240l - paletkarium] Akwarium panormaiczne z paletkami. -
MonikaLis - 25.02.2010
Bardzo ładne akwarium, no i gratulacje że uzyskałeś takie parametry że wogóle podeszły Ci do tarła, myślę że to wcale nie skromny sukces. Aranż jest bardzo ładny ale widziałam piękne akwarium z paletami u faceta z 3miasta, który z flory miał tylko blyxę japonicę...efekt powalający, całe dno zarośnięte blyxą i śliczne paletki, takie jak Twoje. Rybki cały czas wyeksponowane a baniaczek, mimo że z jednym gatunkiem rośliny wyglądał imponująco, może rozważysz taki pomysł?
kolcubuch - 18.05.2010
Na razie nic nie zmieniam bo dopiero niedługo dodam z powrotem drugi odblask na świetlówkę [wcześniej zdjąłem żeby nie doszło do zakwitu wody znowu..] i będę coś na pewno zmieniał. Myślałem nad dużym microsorium na lewy bok tyko będę musiał jakoś korzeń przestawić żeby miał się czego trzymać
EDIT:
mała aktualizacja:
[attachment=10968][attachment=10970]
paletki oczywiście z ikrą, microsorium jest

Doszło 30 neonów czerwonych, jestem zadowolony z efektu bo się fajnie ożywiło akwarium. Troche zapuściłem nurzaniec, będę musiał wyrwać sporo.
mała żabienica: [attachment=10971]
male mikrozorium idzie po korzeniu

: [attachment=10969]
Ogólnie jestem niezbyt zadowolony z wystroju, ale po pierwsze to nie chce straszyć palet zmianami a po drugie to same paletki są dość "bajkowe" więc ta duża ilość kolorów nawet pasuje, bo gdybym miał np. dzikie formy to na pewno ten zbiornik by wyglądał bardziej dziko. Tak czy siak mam zamiar usunąć dużą ilość nurzańca.
peter10 - 18.05.2010
Bardzo fajny baniaczek

może jakiś trawniczek zapuścisz ??
Seoo - 18.05.2010
Zbiornik bardzo fajny.
Palety piękne,super urosły!
Może jakiś trawnik z lilaeopsisu lub heńka??
kolcubuch - 18.05.2010
Dziękuję za pozytywne opinie

Z trawniczkiem może być kiepsko ponieważ Palety bardzo lubią swój granulat, a że są krowiaste to zanim zdążą cokolwiek złapać to już leży na podłożu więc codziennie przekopują żwir niczym ziemiojady
apri cort - 18.05.2010
A wg mnie nurzaniec wygląda super! To prosta rośłina, ale efekt jest bardzo fajny, robi świetne tło dla ryb. Jeśli rośliny maja 10 odcieni i do tego są kolorowe palety, to nie wiadomo, na czym oczy zawiesić, a tak jest fajnie i przejrzyście.
kolcubuch - 18.05.2010
Często wyrywam nurzaniec, zawsze zostawiam całą ścianę zarośniętą ale po prostu "cieńszą" warstwę i pilnuję, żeby nie wyszedł na środek.
Ciężko zrobic ładne zdjęcie bo ja fotograf kiepski, a ryby takie pomarańczowe, że aparat głupieje

Swoją drogą to zauważyłem ciekawe zjawisko, nie wiem czy już o tym pisałem ale z pomarańczowych paletek schodzą te białe plamy, wystarczy porównać sobie zdjęcia z pierwszego tarła a te z dzisiaj. Natomiast wynagradzają mi to tym, że stają się bardziej pomarańczowe
peter10 - 18.05.2010
Ten korzeń z przodu może cofnij trochę do tyłu co ?
kolcubuch - 18.05.2010
Myślałem o tym ale chciałbym żeby żabienica za nim urosła ładnie.
peter10 - 18.05.2010
Przecież spokojnie możesz cofnąć i żabienicy nic nie będzie