Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 (/showthread.php?tid=33786)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - grobel - 29.11.2013

Witam.

Po 14 miesiącach od założenia 200l akwarium przyszedł czas na restart.
Pierwsze aranżacje udawały czarne wody Ameryki południowej. Myślałem, że to będzie łatwy biotop ale się pomyliłem bo czarne wody są bardzo wymagające według mnie (a nie byłem wtedy początkujący).
Kilka dni przed restartem (a po zmianie wystroju) akwarium wyglądało tak:

Akwarium obecnie:
zbiornik: 200l - 100x40x50
oświetlenie: 2x30W (philips 865 i philips 840)
filtracja: Aquael FZN-3
ogrzewanie: grzałka Elite 150W

Obsada:
5x skalar, w tym jedna dobrana para po kilku tarłach
Roślinność:
- Bacopa caroliniana
- Rotala rotundifolia
- Rotala green
- Limnophila sesiliflora
- java moss
- Echinodorus tenellues
- Vallisneria nana
- Vallisneria americana
- Anubias barteri nana
- Cryptocoryne wendetti green
- Żabienica, której nazwy nie znam

Zbiornik upodabnia się do low tech. Na dnie 2-3cm ziemi (czarnoziem z kretowiska) przysypanej przesianym(?~2mm) żwirem rzecznym(ok. 5cm do 10cm tył).

Poprzednie podłoże(25kg piasku kwarcowego o granulacji chyba 0,5-1mm leżało bez ruszania 14 miesięcy. Kawałek od brzegów ścian akwarium, pod około 1cm warstwą piachu zaobserwowałem strefy beztlenowe. Piasek był koloru sino-niebieskiego. Nie było żadnych niepokojących oznak. Zapach to dojrzałe podłoże, nic niepokojącego. Rosły tam kryptokoryny, które zapuściły korzenie dłuższe, niż liście. W moim przypadku straszenie strefami beztlenowymi okazały się mitem.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - klosek - 29.11.2013

odchowałeś jakieś skalarki? i czemu taka mała obsada?
jak będziesz miał to wysłał byś mi rotale nie tą green tylko tą 2 ;]

Parametry masz jakieś?

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - grobel - 30.11.2013

Ikra była pilnowana jak było światło, później coś ją zjadało (podejrzewam skalary Smile). Młodzi rodzice muszą się jeszcze wiele nauczyć.
Obsada skromna, ale będzie uzupełniona o kirysy i jakąś ławicę.
Jak tylko roślinki ruszą,to pierwsza paczka dla Ciebie Klosek.
Parametrów wody nie mierzę.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - klosek - 30.11.2013

Według większości na tym forum masz o 3 skalary za dużo. Ja u siebie też planuje 6 szt tyle że mam narazie małe. Widać żeby im było ciasno czy coś moim zdaniem 200 l spokojnie na 5-6 sztuk wystarczy

Kiedy wpuściłem skalary do akwarium były wielkości kapsla od butelki + płetwy. Wtedy się gubiły w zbiorniku. Teraz mają ok 7cm wysokości bez płetw i nie widzę problemu w wielkości akwarium. Jednak to są ryby, które lubią popływać i uważam akwarium 200l za minimum dla nich.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - klosek - 30.11.2013

to że minimum to wiemSmile ale chodzi o ilość każdy pisze że max 2 szt moim zdanim można więcej

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - Kaef - 30.11.2013

Klosek, nie wystarczy. Dobrana para zatłucze resztę.

RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - cinek1916 - 30.11.2013

A co z tymi strefami beztlenowymi, że się tak ich przestraszyłeś?

(30.11.2013, 16:00)cinek1916 napisał(a):  A co z tymi strefami beztlenowymi, że się tak ich przestraszyłeś?

Bardzo dużo osób tym straszy, szczególnie w akwariach z ziemią. Pewnie 3/4 z nich nigdy nie miało z tym problemu. Ogólnie chodzi o powstanie siarkowodoru i dalszych problemów. Bałem się, że jak ruszę tak drobny piasek to będę wietrzył dom przez kilka dni ale oprócz sinego koloru nie było żadnego problemu. Teraz mam ziemię pod żwirem. Całego podłoża jest dosyć sporo i nie wiem czy teraz nie wystąpi ten problem.

RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 - klosek - 30.11.2013

(30.11.2013, 12:40)Kaef napisał(a):  Klosek, nie wystarczy. Dobrana para zatłucze resztę.

Właśnie wszedłem w posiadanie encyklopedii ryb w niej jest 200 l dla 6 sztuk.
Komu jak komu ale książką wierzeSmile

A co do tych stref to ja widzę na przedniej szybie też ciemniejsze miejsca piasku ale teżproblemu puki co nie mam .

Grobel pisti nie chcesz czasem?Big Grin