RE: Jak wygląda kotna molinezja ? -
ryb_KA_sia - 21.10.2009
Gege napisał(a):ryb_KA_sia,i jak masz jakieś młode już?
Niestety nie mam

chyba jednak moja molinezja nie jest kotna
RE: W tym temacie pytamy o wszystko co związane z rozmnażaniem MOLINEZJI -
nowys - 22.10.2009
Cześć .Kupiłem w poniedziałek 2 molinezje . Pan od zoologicznego dał mi samca i samiczkę na 100%. Samiczka kupiona była już kotna. I mam pytanie czy gupiki,platynki,kiryski zjedzą małe molinezje ostroustne ?
daciel6 - 30.10.2009
Dawno nie miałem kontaktu z żyworódkami i mam pytanie jak bardzo gruba jest molinezja przed okoceniem.
lanser - 30.10.2009
pewnie uznacie mnie za kogoś kto powinien sprzedać akwarium i zająć się znaczkami ale rzeczywiście coś jest z moim akwarium mianowicie jakieś 4 miesiące temu molinezje rozmnażały mi się jak szalone a teraz samiec w ogóle nie interesuje się samicą temp ok 25stopni wydaje mi się ,że molinezje rozmnażają się łatwo nie wiem czy moje są już za stare powiedzcie mi co mogę jeszcze zrobić być może mam złe PH lub twardość wody. Dzięki za pomoc i z góry już dziękuje.
malutka - 02.11.2009
czemu małe molinezje się zakopują w żwirze? jak długo moga wytrzymac bez jedzenia?
Kaef - 02.11.2009
Nie zakopują tylko wpływają między żwir, oznacza to stres i brak kryjówek.
Kesi - 06.11.2009
Ika202 zdjęcie jest niewyraźne, prawdopodobnie to dwie samice.
nowys zjedzą.
Ryby jedzą ryby które zmieszczą im się do pyska.
daciel6 tak jest bardzo gruba

Nie powiem jak gruba to zależny od wieku samicy.
lanser sam sobie odpowiedziałeś na pytania, sprawdź parametry. Podmień wodę, dodaj Aquavit lub Multimineral, zwykle to pomaga (nie mieszaj z antychlorem, mają być podane do odstanej wody, wymieszane i dopiero do akwarium).
malutka jeżeli chodzi Ci o to, że po porodzie opadają na dno to jest to całkowicie normalne. Jeżeli po kilku godzinach nadal są w żwirze to jest dokładnie tak jak napisał Kaef.
franczesko90 - 08.11.2009
mam pytanie moja molinezja marmurkowa jest kotna i chciałbym
uratować jej narybek przed zjedzeniem przez inne ryby
włożyłem ją do kotnika ale w kotniku straszne się męczyła chciałem się dowiedzieć czy to jest normalne i jak długo trzeba czekać aż się wytrze
jeżeli wiesz coś na ten temat to daj znać.franczesko90
rozmnażanie molinezji
Posty zostały połączone.Proszę korzystać z opcji edytuj.Prawy dolny róg posta
daciel6 - 09.11.2009
Cały czas porodu nawet do 24h, a jeżeli rybka jest zestresowana to i dłużej. Wstrzymywanie przez rybkę porodu może spowodować jej zgon.
Mam pytanie, czy jak do 30l kotnika wsadzę 3 samice molinezji, które w mniej więcej jednym okresie będą się kocić to będzie im tam dobrze oraz czy nie nastąpi kanibalizm i jak nie zauważe, że jedna się koci to zjedzą narybek.
BaRaNeK - 09.11.2009
Tak samo, mama może zjeść młode, jak i druga mama może zjeść młode. Niezależnie czyje.