RE: Gurami i skalary? -
Miloszc1 - 24.05.2009
Kupie z 4 skalary odmiany dzikiej możę sie trafi para. A jak się rozpoznaje czy to samiec albo samica? W sklepie są młode skalary da sie je odróżnić?
RE: Gurami i skalary? -
Olek - 24.05.2009
U młodych dość trudno rozpoznać płeć.Dlatego kupuje się stadko z czego dobierają się pary które zostawiasz,więcej tu:
http://www.akwaswiat.net/rozmnazanie-skalarow-t-4910-17.html
Uważam że para to już max choć osobiście wcale bym nie brał skalarów.
Skup się na obecnej obsadzie.
Gurami trzyma się w haremach 1+2
Bocje są stadne min 4osobniki.
RE: Miloszc1 i jego ryby w 200 l - kilka w jednym -
Kejdi - 23.06.2009
Miloszc1 - temat ten powstał z połączenia kilku jak nie kilkunastu innych dotyczących obsady jednego akwarium. Za każdym razem pytałeś czy możesz mieszać jeden gatunek z drugim, nigdy od razu nie podając pełnej obsady, za każdym razem użytkownicy forum musieli ciągnąć Cię za język. Nie wiem co teraz tam pływa, bo jednocześnie pojawiały się inne tematy w dziale chorób - zakładałeś temat, nie odpowiadałeś na pytania dotyczące warunków.
Ten temat ma 11 stron, niech nie przyjdzie Ci do głowy kasowanie go, bo sklejanie tego zajęło mi sporo czasu (na wszelki wypadek jest skopiowany w śmietniku).
Mam nadzieję, że Tobie i wielu innym osobom da to trochę do myślenia.
Przeanalizuj sobie jaki jest związek między tym tematem a pozostałymi Twojego (i częściowo mojego) autorstwa.
Wszystkie tematy niemal zawsze musiały mieć poprawiane nazwy, często zakładane były w niewłaściwych działach.
Za całokształt masz w chwili obecnej 90% ostrzeżenia. Nie skończyło się banem od razu tylko dlatego, że chciałam Ci umożliwić wyjaśnienie tej sytuacji na forum.
PS : Na pewno zdajesz sobie sprawę z konsekwencji założenia kolejnego nieprzemyślanego tematu.
Szkoda, że nie zwrócono na to wcześniej uwagi. Nie muszę chyba dodawać, że będę Cię teraz miała na oku.
Jakie ryby do mojego akwarium? -
Miloszc1 - 24.09.2009
Mam akwarium 200l i mam problem barwniaki mają młode i wszystkie ryby obgryzają, zabijają. Co moge jeszcze im dokupić? Pani w zoologicznym powiedziała, że moge dokupić do nich mekki ale się boje, jakie ryby by pasowały do mojego akwarium?
RE: Jakie ryby do mojego akwarium? -
seba008 - 24.09.2009
jak masz barwniaki z młodymi to żadne ;p
ethnix - 24.09.2009
Miloszc1 napisał(a):Mam akwarium 200l i mam problem barwniaki mają młode i wszystkie ryby obgryzają, zabijają. Co moge jeszcze im dokupić? Pani w zoologicznym powiedziała, że moge dokupić do nich mekki ale się boje, jakie ryby by pasowały do mojego akwarium?
Jaką miałeś dobraną obsadę do tych barwniaków? (ile ich jest?). Jakie ryby zgineły i co zostało?
Miloszc1 - 25.09.2009
Mam tak :
- parka barwniaków
- 2 glonojady (plecoustomus, gibbiceps)
- gupiki 5 (barwniaki ogryzają im płetwy)
- 6 kirysków (są najbardziej dręczone przez barwniaki)
I to wszystko rybek coraz mniej mam. Zastanawiam się nad mekkami.
3promile - 25.09.2009
Miloszc1 napisał(a):Mam akwarium 200l i mam problem barwniaki mają młode i wszystkie ryby obgryzają, zabijają. Co moge jeszcze im dokupić? Pani w zoologicznym powiedziała, że moge dokupić do nich mekki ale się boje, jakie ryby by pasowały do mojego akwarium?
Barwniaki to taka afrykańska wersja apisto - czyli ryby charakterne

Jeżeli masz możliwość oddać resztę obsady w dobre ręce, to zrób to natychmiast. Skoro raz się wytarły, to będą się tarły regularnie i regularnie będzie dym w baniaku.
Jeżeli chcesz im coś dodać, to proponuję Hemichromis bimaculatus, czyli czerwieniak dwuplamy - to też charakterna ryba, piękna i do tego większa, ale skoro barwniaki były pierwsze, to jakoś się dogadają. Cały haczyk polega na umiejętnej aranżacji baniaka podczas introdukcji nowych mieszkańców, żeby stworzyć takie strefy, w których obydwa gatunki nie będą się widziały - możesz wykorzystać korzenie, kamienie lub gęstwinę roślin. W tych strefach ryby będą składały ikrę i nikomu nie stanie się krzywda. Obsada będzie co prawda niewielka jak na 200l, ale widok rodziców opiekujących się troskliwie młodymi - bezcenny
Barwniaki Czerwonobrzuche -
Miloszc1 - 04.11.2009
Moje barwniaki mają młode, siostra chciałaby z 2 ale ma małe akwarium 20l czy barwaniki jak urosną nie będą jej ganiać rybek(gupików,neonków). Zamierza kupić akwarium 100l dla rybek ale kiedy to nie wiem :/
RE: Barwniaki Czerwonobrzuche -
Nowicjusz - 04.11.2009
Miloszc1 napisał(a):Moje barwniaki mają młode, siostra chciałaby z 2 ale ma małe akwarium 20l czy barwaniki jak urosną nie będą jej ganiać rybek(gupików,neonków). Zamierza kupić akwarium 100l dla rybek ale kiedy to nie wiem :/
A jakie Ty masz akwarium i obsadę?,
powiadasz, że siostra chce barwniaki, niech kupi większe akwarium.
Ma 20l i tam gupiki neonki i jeszce coś? w jakich sztukach ma te ryby?
To niech kupi te 100l wtedy można pomyśleć
20l nadaje się na doskonałek krewety + bojka, albo samego bojka, albo gupiki same i to 3 szt samce, a neonki to min. 45l...