RE: RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 -
marcin0714 - 21.03.2013
Za jasno. Herbatka z szyszek olchy wskazana.
I jakieś rośliny na powierzchnię, co by to trochę ściemnić.
RE: [200L BW] grobla, nowe zdjęcia str. 7 -
grobel - 21.03.2013
Apri- Właśnie kończę korowanie korzonka, który suszy się od prawie roku i pójdzie na prawą stronę. Mam też sporo korzeni olchy czarnej ale to powoli, jeszcze nie skończyłem z glonami. O nurzańcu to czytasz w moich myślach- pójdzie w prawy, tylny róg za ten korzeń]
Marcin- jest jasno a świeci jedna świetlówka 30W. Przykładałem różne lampki aby sprawdzić jak to będzie wyglądało. Może za jakiś czas będzie oświetlenie punktowe. Herbaty z szyszek już nie robię bo to + zablokowany wirnik kubełka = katastrofa. Rośliny na powierzchni też przerabiałem ale się nie chcą trzymać. Miałem pistię 3/4 powierzchni lustra wody i nie dała rady. Miałem też limnobium kilkanaście nie dużych i też nie przetrwały.
apri cort - 22.03.2013
Fakt, z pistią przy słabym świetle jest dramat, ja puściłam kilka przy świetleniu 30W/240l i marnieją w oczach. A o co chodzi z herbatką i wirnikiem...? Szyszki do kubła wpadły, czy co?
grobel - 22.03.2013
(22.03.2013, 21:05)apri cort napisał(a): Fakt, z pistią przy słabym świetle jest dramat, ja puściłam kilka przy świetleniu 30W/240l i marnieją w oczach. A o co chodzi z herbatką i wirnikiem...? Szyszki do kubła wpadły, czy co?
Nie było mnie kiedyś w domu przez weekend a jak wróciłem to zastałem akwarium w opłakanym stanie. Syf, mętna woda, trupy itd. Przy ogarnianiu sprzętu zauważyłem kawałek gałązki (których powrzucałem do zbiornika), który został zassany do kubła i blokował łopatki wirnika. Wtedy jeszcze wewnętrzny fan-2 nie dał rady, do tego często dolewałem wywar z szyszek olchy i według mnie to było przyczyną takiego stanu zasyfienia wody. Na szczęście dzisiaj wszystko wygląda prawie idealnie (zostało trochę glonów ale już odpuszczają).
Dzięki Apri za komentarze, komentuj, krytykuj, doradzaj. Bardzo doceniam Twoją opinię.
bercia289 - 22.03.2013
Podoba mi się

mój styl kocham BW

aczkolwiek mało liści ja marze o BW z całym dnem w lisciach
Trochę za mętnie a za mało czerwono jak dla mnie

Hmm a myślałeś nad jakąś ławica ryb??
Czekam na dalsze foty
grobel - 22.03.2013
(22.03.2013, 22:25)bercia289 napisał(a): Podoba mi się
mój styl kocham BW
aczkolwiek mało liści ja marze o BW z całym dnem w lisciach 
Trochę za mętnie a za mało czerwono jak dla mnie 
Hmm a myślałeś nad jakąś ławica ryb??
Czekam na dalsze foty
Dzięki bercia, herbaciana woda już była, jeszcze poczekam z barwieniem póki nie rozprawię się z glonami. Co do ławicy zastanawiałem się ale boję się przerybienia. Na chwilę obecną uważam, że jakaś równowaga została osiągnięta.
Chciałem dodać zbrojniki ale podobno potrafią przyssać się do skalara. Jeśli ktoś wie coś na ten temat proszę o komentarz.
Pozdrawiam!
Grobel
bercia289 - 22.03.2013
Zbrojniki nie ale glonojady syjamskie już tak
klosek - 17.11.2013
grobel to akwa istnieje jeszcze??
grobel - 17.11.2013
Istnieje z innym wyglądem. Jutro wysyłka roślin, gdzieś w środę robię restart na ziemi ogrodowej.
klosek - 17.11.2013
To czekam na foty