RE: Sposób na GLONA, ŚLIMAKA i inne plagi -
kahim - 23.11.2008
NAJLEPSZYm, NAJBEZPIECZIEJSZYm I NAJŁADNIEJSZYM SPOSOBEM NA ŚLIMAKI ..jest bocja! działa w jedną dobę
Kejdi - 23.11.2008
Oczywiście !! Bocja działa rewelacyjnie w akwarium 300 l (właśnie, co to za bocja??), najlepiej stadkiem. Musi tam jednak zostać, ponieważ nie jest w stanie wytępić tych najmniejszych sztuk i po jej odejściu, ślimaki znów się pojawią
kahim - 23.11.2008
To może by tak wypróbować taką mniejszą- mlodziutką bocję, która wytępi najmniejsze ślimaki, a po tym dać preparat nie tyle na ślimaki, to na złożone jaja ślimacze
Jokeru - 23.11.2008
Nie każda bocja tknie ślimaka. Niektórym nie smakuje, a nie którym nie chce się polować na ślimaki skoro mają pokarm.
Rozumiem, że szukasz dobrego sposobu na ślimaki? Jest sporo takich niestety z małym mankamentem - nie pozostawi ani jednego ślimaka przy życiu - niestety w akwarium nie będzie żadnego życia
greek - 24.11.2008
Witam
Ślimaki, ślimaczki...
Postawiłem nowe akwarium wszystko nowe, ale roślinki z innego akwarium z gratisem w postaci ślimaczków.
Roślinki przed wsadzeniem przeglądałem... lipa nie ma szans!
Po 4-dniach na szybie widzę i oczom nie wierzę - pi...y ślimak

Mając pewne doświadczenie w walce ze ślimakami, nie jestem w stanie ich wytępić z akwarium o poj.22litry !
Na marchewkę nie wchodzą, raz są całą bandą a raz ich nie ma!
Moje nowe akwarium nie ma jeszcze ryb (sobie dochodzi) a ma już ślimaki, podjąłem walkę na maksa. Kupiłem
"JBL Schnecktol" cena 11zł i wlałem!!
Dawkę konkret i opcja czasowa na full, bo mogę sobie na to pozwolić.
Taka kuracja powinna trwać 2-dni ja daję 5-dni i w sobotę wymiana wody i start od nowa, ale inaczej nie mogę.
Ja tam jestem za ślimakami w akwarium bo te stworzenia są częścią łańcucha pokarmowego w takim świecie i posiadam 3szt Neritiny, ale to inna klasa ślimaka.
Poinformuję o efektach mojej akcji za jakieś 2-tygodnie
pozdrawiam
Puszczyk - 04.12.2008
W moim akwarium (200L) przeciwko ślimakom zastosowałem krewetkę wielkoramienną - Macrobrachium assamensis. Jednego osobnika, który wyrósł na dorodną samicę. Sprawdziło się doskonale, ślimaków nie widać, choć w czasie prac porządkowych od czasu do czasu znajdę pojedynczą sztukę. Podobno takie krewetki mogą uszkadzać rośliny, ale ja nie narzekam. Za to bocje wspaniałe uszkadzają je bardzo. Pielęgnuję stadko bocji w drugim zbiorniku, gdzie potrafiły wyciąć dziurę w liściu anubiasa, a w nowo włożonym mikrozorium w pierwszej dobie przerobiły dorodny listek na sitko, zanim doszły do wniosku, że jednak im nie smakuje. Nie tykają rzadnych kryptokoryn. Inna rzecz, że po ślimakach ani śladu - choć może nigdy ich tam nie było, bo ten zbiornik od początku był dla bocji...Tu jeszcze podzielę się własnym spostrzeżeniem: bocję wspaniałą można polecić tylko do dużych zbiorników. Sam trzymam je w 200 litrach, ale dziś uważam, że to jeszcze za mało.
lukasz22791 - 23.12.2008
a ja mam zwykłego slimaka skorupiastego i on mi czysci scianki z glonów, pozatym polecam kosiarki
greek - 31.12.2008
Witam
Potwierdzam skuteczność preparatu "JBL Schnecktol" - na ślimaka zatoczka.
Po takiej kuracji dokonałem podmianki wody w 90% i za kilka dni 50%!!!
Roślinki lekko podupadły, ale po jakimś czasie wróciły do stanu dobrego.
W walce z zatoczkiem musimy wziąć pod uwagę jeszcze jeden aspekt w naszym akwarium - podłoże...
Jeśli mamy żwir o granulacji pow.4mm lub kamyki o wielkości ok.1-2cm i większe, to nasza naturalna walka z tym maleństwem będzie trwała bardzo długo i z naszą klęską

Jak będziemy mieli w akwarium podłoże ze żwirku drobnego lub piasku to jesteśmy w stanie z nim wygrać, zwyczajnie go zgniatając na szybie.
Mając żwirek o granulacji 2-4mm (zawsze ma i tak większe kamyki) moja walka z zatoczkiem wyglądała następująco;
Jednego wieczora wyeliminowałem 20szt i przez kolejne kilka dni po 5szt -co się pokazywało to był strzał..., wydawało się że jest sytuacja opanowana...
Tylko się wydawało, bo jak się przyjrzałem z bliska żwirkowi przy szybie to w nim było widać jak sobie tam dorasta nowe pokolenie, które w pewnym momencie wyszło znowu w ilości 20szt na szybę i tak w kółko
Podsumowując moje doświadczenia to;
-Masz większą szansę na likwidacje Zatoczka w sytuacji gdy masz dno o drobnej granulacji (piasek, żwirek drobny)
pozdrawiam
Nieproszeni goście w akwarium - identyfikacja i zwalczanie. -
kasja - 25.02.2009
Witam wszystkich
Moje akwa to profil 60/30/30
ma 3tyg, oświetlenie to standardowa świetlówka 15W aquael 6h dziennie
jakiś tydzień temu wraz z małą awarią światła na szybach pojawił się nalot , który wygląda jak nasionka dmuchawca Nie wiem skąd to się bierze kilka takich nasionek przylepiło się do krawędzi rośliny Nie mogę dać zdjęcia ponieważ te nasionka mają 2mm i na zdjęciu wygląda to jak plama na szybie. Może ktoś z was ma pomysł co to może być? dodam że rośliny nie chorują Dzięki za wskazówki Pozdrawiam
RE: mini dmuchawce na szybie?? -
KamilWielki - 25.02.2009
A jakie masz ryby w akwarium?