Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Obsada 240 Litrow - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Obsady (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Temat: Obsada 240 Litrow (/showthread.php?tid=9607)

1 2

Obsada 240 Litrow - krzysztofm1982 - 18.03.2009

Witajcie
Prosze o rade i pomoc do tej pory miałem akwarium z
pyszczakami a chce miec ogólne akwarium.

Akwarium wymiary 120*40*50 czyli 240 Litrów
oświetlenie najprawdopodobniej 2*30 Watt
Filtr zewnętrzny TETRA EX 1200
czy trzeba jeszcze umieścic jakis filtr wewnetrzny???

Zamierzam mieć :
Ślimaki Ampularia 3-5 szt.
NERITINA 3-5 szt.

żabki Karliki Szponiaste 2 szt.
krewetki Red Cherry (Fire Red) 10 szt.
glonojad Zbrojnik Niebieski Odmiana złota 3szt.
Ryby: Neon Innesa 15 szt.

i nie wiem jakie wlaśnie rybki do tego dobrać zależy mi bardzo na rybkach różno ubarwionych
Doradzcie

RE: Obsada 240 Litrow - prof.Animal - 18.03.2009

dokup większą ławicę neonów tak z 50szt. można coś tam jeszcze dodać ale nic mi na myśl nie przychodzi(skalary zjedzą krewetki, bocje też) nie wiem

RE: Obsada 240 Litrow - krzysztofm1982 - 18.03.2009

neonek nie chce miec tak duzo moze na 20 sie zdecyduje mysle jesze o molinezjach glupikach i mieczykach ale to takie popularne ryby wiec sam nie wiem nieznam sie az tak doradzice

żyworódek Ci nie radzę, chyba że masz co robić z małymi, a duża ławica neonków pięknie się prezentujeTongue

ok to moze inaczej zalezy mi na tym zeby miec krewetki i te glonojady zolte a co do reszty to slucham co radzicie jaki rodzaj rybek i jakie

jeżeli chcesz mieć krewetki to musisz mieć ryby które nie wezmą ich za pokarm, polecał by Ci jak na takie akwarium może coś za co mnie inni wyśmieją ale bojowniki, 2 stosunkowo duże haremy (1+4 razy 2) mogą tam również pływać neonki no i reszta obsadyTongue tylko musiałbyś podczas aranżacji akwarium wytyczyć 2 jakby osobne światy (jakby bloki jaskiń oddzielone od siebie) które by zajęły 2 samce ze swoimi samiczkami(miałbyś super doznania podczas tarła w akwaBig Grin^^)

odpada czekam na dalsze podpowiedzi

a powiedz jakie akwarium chciałbyś mieć takie że ławice zawsze byłoby widać(większość ryb) czy takie gdzie ryby nie widać "gołym okiem" tylko po dokładnym przyjrzeniu się?

Mam kilka pomysłow do neonek bym dorzucił piskorki i jeszcze jakies rybki ale nie wiem co (stadne) lub zrezygnowal bym z nich i bym chcial jakies duze wyrosniete takie jak pielegniczki papuzie ale sam nie wiem co prosze o rade

RE: Obsada 240 Litrow - nefrete1 - 19.03.2009

Jeśli dobrze Cię zrozumiałam, chcesz mieć różnorodne, kolorowe rybki. W tym litrarzu można już trochę poszaleć.

Bojownik jest naprawdę ładną rybą i ma intensywne kolory - ale mimo wszystko porponowałabym jednego samca. Albo zamiast bojownika kilka wielkopłetwów wspaniałych - również ładnie ubarwione ryby.

Możesz też pomyśleć nad molinezjami (są czarne, srebrne, żółte, pomarańczowe, niektóe wyglądają jak dalmateńczyki), mieczyki też mają intensywne kolory, Barwniak czerwonobrzuchy ,Brzanka sumatrzańska, Danio, Miedzik obrzeżony, Tęczanka wspaniała, może jakieś prętniki i razbory też mają kontrastowe ubarwienie... no musisz sam trochę poszperać, bo tak to ja mogę całą encyklopedie tu przytoczyć ;-)