Karlik szponiasty-kilka pytań. -
Owoc - 11.03.2009
karliki potrzebuja tem min 20 do 25 stopni... czy do osiągnięcia takiej tem konieczne jest podgrzewanie wody ???
załóżmy że tem w pokoju to 20 stopni to jaka bedzie wody ( dodaję że bez oświetlenia)
RE: Karlik szponiasty -
BlackHawk88 - 11.03.2009
Owoc napisał(a):załóżmy że tem w pokoju to 20 stopni to jaka bedzie wody ( dodaję że bez oświetlenia)
Chłodniejsza, spróbuj zrobić tak bez grzałki, jestem ciekaw całego akwarium dla tych karlików?
Pozdr.
Rafał
Owoc - 11.03.2009
Na razie jeszcze nie mam ale planuje 30l bez innych ryb...... a o ile chłodniejsza??? dużo??
BlackHawk88 - 11.03.2009
Nie wiem może 18*C - 20*C, proponuje założyć oświetlenie. Widziałem takie w Castoramie takie małe świetlówki z statecznikami 15watt ze 20cm
raqu93 - 12.03.2009
ile ty tam chcesz ich trzymać ?
lepiej by było jak dasz oświetlenie bo podniesie temp wody
BlackHawk88 - 12.03.2009
raqu93 napisał(a):ile ty tam chcesz ich trzymać ?
lepiej by było jak dasz oświetlenie bo podniesie temp wody 
Na 30l spokojnie może trzymać 10 sztuk i jeszcze się rozmnożą.
margi3 - 12.03.2009
U mnie w 25L jiedyś były 2 karliki + 4 gupiki i karliki się "gryzły"
..
Jedna atakowała drugą to oddałam jedną koleżance i u niej zaczęła "spiewać" (skrzyczeć
tuśka000 - 12.03.2009
BlackHawk88 napisał(a):Owoc napisał(a):załóżmy że tem w pokoju to 20 stopni to jaka bedzie wody ( dodaję że bez oświetlenia)
Chłodniejsza, spróbuj zrobić tak bez grzałki, jestem ciekaw całego akwarium dla tych karlików?
Pozdr.
Rafał
U mnie jest wręcz przeciwnie. Temp. w akwarium jest wyższa niż temp. w pomieszczeniu.
Wyjęłam z akwa grzałkę, bo okazała się zbyteczna.
W pokoju w którym znajduje się akwarium, temp. wynosi 23 st. natomiast temp wody waha się pomiędzy 26 a 28 st. przy czym wahania te uzależnione są od świetlówki. Więc analogicznie, w dzień kiedy jest włączona, termometr w akwa wskazuje 27/28st, a w nocy, po jej wyłączeniu temp spada do 26.
Spróbuj więc może na początek bez grzałki i przekonaj się jak będzie w Twoim przypadku. Zamiast tego, możesz zaopatrzyć się w świetlówkę. Taka 15W powinna Ci podnieść temp. o ok 2 st.
raqu93 - 12.03.2009
Cytat:Na 30l spokojnie może trzymać 10 sztuk i jeszcze się rozmnożą.
10 to chyba trochę za dużo 6/7 to max
na jednego karlika powinno przypadać 5 L wody a jak się jeszcze mają rozmnażać to ich wystarczy
Karliki i kiryski -
Owoc - 14.03.2009
czy mogę trzymać 3 kiryski pstre w 30l akwa??? i jeszcze jedni czy moge trzymac je razem z karlikami ??? rybki nie pogryzą ich??
czy karlikom i kiryskom trzeba podgrzewac wodę??
Twój poprzedni temat o karlikach-kontynuuj go tu.