welon połknął dość duży kamień -
ddamiann - 01.10.2008
Mój welon połknął dość duży kamień, który z trudem przeszedł mu przez gardło. Co może się stać? Strawi czy zdechnie?
RE: Problem z welonem -
wikiii - 01.10.2008
jak to go połknął?? może go później wypluł a ty tego nie widziałeś.
a jeśli jednak tak się stało to rybka zdechnie... ale wątpie żeby połknęła kamień
P@WEŁ - 02.10.2008
Bardzo możliwe że zjadł kamień welony lubią grasować po dnie i wsysać kamienie.
Możesz jak widzisz że ryba się dławi złapać ją wziąść ostrożnie do ręki i spojrzeć czy czasem nie widać kawałka kamienia, jak widać to spróbować bardzo delikatnie wyciągnąć go patykiem.
A jak zjadła to zostawić powinna sama sobie z nim poradzić.
ddamiann - 02.10.2008
Nie dławi się, normalnie pływa i je.
wikiii - 02.10.2008
no to może nie zauważyłeś a ona go po prostu później wypluła i nic jej nie jest
BETTAmaniak - 03.10.2008
ddamiann napisał(a):Mój welon połknął dość duży kamień, który z trudem przeszedł mu przez gardło. Co może się stać? Strawi czy zdechnie? 
Witam, spokojnie, nie martw się, welonki szukają w ten sposób bezkręgowców żyjących na dnie, nic im się nie dzieje, prawie zawsze wyplują, prędzej, czy później

. Co innego, jak połkną np. tabletkę dla glonojadów-wtedy łapiesz żarłoka w pasie, patrzysz, czy nadal ma w pyszczku, jeśli ma, wyciągasz palcami albo kawałkiem roślinki, żeby zwymiotował (pewnie teraz posypią się na mnie gromy w stylu: "Jak ty chwytasz te biedne welonki?!", ale naprawdę-gdybym 2 razy nie zastosowała "drastycznych metod", Madzia dawno byłaby na Tamtym Świecie

). NIE PATYKIEM!!!
Chcecie mu niechcący uszkodzić gardziołko?! Pozdrawiam.
P. S. Ddamiann, jaki litraż ma to akwarium, tylko welonki czy coś jeszcze, dasz fotografie???
RE: welon połknął dość duży kamień -
ddamiann - 03.10.2008
Akwarium 72l, ryby:
1 welon
2 mieczyki Hellera (parka)
1 glonojad syjamski
1 glonojad zwykły
3 neonki Inessa
3 skalary
2 ślimaczki :>
Zdjęcie dam jutro rano.
@EDIT:
Ej, możliwe, żeby welon zjadł małe danio rózowe?
doda69 - 04.10.2008
moi zdaniem mozliwe- mi zjadla doroslego gupika.
BETTAmaniak - 04.10.2008
[quote=ddamiann.
@EDIT:
Ej, możliwe, żeby welon zjadł małe danio rózowe?
[/quote]
Witam, niby możliwe, welony zjedzą WSZYSTKO, ale one nie jedzą żywych rybek!!! Jak już, to danio padło samo z siebie, a welon go, eee... nie chciał zmarnować

. Nie jedzą rybek żywych, bo:
I. welony mają zęby w gardle, więc nie gryzą ryb, jak, np. piranie, bo nie mają możliwości
II. nie chce im się uganiać za rybami, szczególnie tak szybkimi jak danio lamparcie (barwione różem)
III. welon to nie, np. brzanka sumatrzańska, która gryzie płetwy innym, to nie żaden ZABÓJCA!!!
Welony zjedzą każdą ilość roślin, ale nie rybki! To dobre, nieszkodliwe ryby żarłoki. Pozdrawiam!
ddamiann - 08.11.2008
@Up
To co, 3 danio różowe i 2 gupiki się mi potopiły!?