BOCJA WSPANIAłA - pytania -
cmg - 18.05.2008
Witam!!
Mam akwarium 112 litrów i od 2m-cy mam bocje - 2x wspaniałe i 2 kubotai.
dziś zaobserwowałem u jednej wspaniałej że dostała pękaty brzuch. problem w tym iż wiem że nie jest ona w stanie rozmnożyc się w warunkach akwariowych. więc to choroba?? rybka zachowuje się normalnie nie ma żadnych objawów choroby.( ospe już przeszła na samym początku)
dodam linka do paru fotek mojej pękatej bocji wspaniałej.
fotki
RE: BOCJA WSPANIAłA -
SULA15 - 18.05.2008
To napewno z przejedzenia czym je karmisz i co ile (w jakich odstępach czasu) i w jakich ilościach ??
ps. od kiedy tak ma??
ps.2 robisz im głodówki raz w tygodniu??
cmg - 18.05.2008
karmie je suchym pokarmem SERA mieszanka vipan (podstawowy) i san (wzmacniający) 2 x dziennie w takiej ilości że zjedzony zostaje w czasie nie dłuższym niż minuta i raz w tygodniu daje rybkom pokarm żywy lub mrożony (ochotki oraz wodzień) głodówke mają zazwyczaj w sobote podczas podmiany wody i wczoraj pod wieczór zauważyłem że jest pękata
SULA15 - 18.05.2008
cmg napisał(a):nie dłuższym niż minuta
strasznie dużo im supiesz tego pokarmu rub im jednodniową przerwe w jedzeniu
Karoola - 18.05.2008
zgadzam się z SULA15, za dużo karny, ja swoje rybki karmię 2 razy dziennie rano i wieczorem, ale to sypię im mało... jak miałam jeszcze kulę to sypałam rybom tak dużo karmy, że piana się osadzała na brzegach
strojter - 18.05.2008
Koledzy wyżej mają rację.Dodam tylko jedno:bocja wspaniała potrzebuje min.375l!!!
cmg - 18.05.2008
Ok!! zastosuje się do waszych rad. THX za podpowiedzi
Jokeru - 18.05.2008
strojter napisał(a):Koledzy wyżej mają rację.Dodam tylko jedno:bocja wspaniała potrzebuje min.375l!!!
Dlaczego 375l, a nie 450l ? Przecież to tylko 10cm w górę. Głupoty wypisujesz. Bardziej bym stawiał na powierzchnię dna, a nie litraż. Dodatkowo z tego co piszesz 3-4 osoby z tego forum mogły by mieć bocje wspaniałe..
wikiii - 19.05.2008
ja mam 2 bocje w 200 l i sobie żyją zdrowo
Jokeru ma racje tylko kilka osób na tym forum mogło by mieć bocje gdyby potrzebowały min. 375l

twoje bocje jak wspominali wyżej koledzy - są przejedzone, moje też tak miały ale przezszło im jak zrobiłam głodówke
baniana - 04.07.2008
bocja wspaniała - to nie dla mnie ryba- kiedyś miałam ją ale mnie denerwowała, szalała i demolowała akwa - w końcu wyskoczyła z akwa - tylko to szalone sworzenie mogłoby to zrobić - i na środku przedpokoju przez nikogo niezauważona - odeszła...
a w akwa zapanował błogi spokój...