Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Wysokie pH (żwir czy zeolit) - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Szybkie pytanie, Szybka odpowiedź (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Temat: Wysokie pH (żwir czy zeolit) (/showthread.php?tid=39540)

1 2 3

Wysokie pH (żwir czy zeolit) - Bubiec - 22.04.2015

Witam ponownie. Po moim restarcie zbiornika oczekiwałem spadku pH, bo porównując z kranówką woda w zbiorniku jest bardziej zasadowa, chyba nawet 7,5 pH. Myślałem że to przez biały grys (chyba marmur) który zmieniał parametry wody. Teraz mam sam drobny żwir rzeczny, a pH wysokie.
Z tym pH to znowu będzie katorga dla roślin i dla ryb. Dlatego muszę zwalczyć przyczynę...

W moim kubełku połowę jednego pojemnika zajmuje zeolit. Jednak leży on tam już chyba rok i powinien dawno stracić wartości. Jutro (w sumie dzisiaj) chyba go wywalę, jedyne co mi zostało.

Poza tym w zbiorniku nie mam nic co mogłoby zwiększać pH. Wręcz przeciwnie. Korzenie, ziemia ogrodowa na dnie. A w filtrze reszta to ceramika, biobale, gąbka, włóknina. Akwarium bez ryb. Dojrzewa od soboty. PH chyba takie samo jak przed restartem (lepiej pamiętam kolor odczytu niż wartości, bo te ciężko precyzyjnie określić).

Proszę o pomoc i rozwiązanie problemu.

@edit: dodam jeszcze, że chyba faktycznie ten zeolit stabilizuje pH, jednak na wyższym poziomie. Czytam teraz o tym i chyba nie tylko ja tak mam. Czekam na wasze pomysły.

Łezka się w oku kreci...
https://www.youtube.com/watch?v=Sz5FfIKkwD8
Chyba wszystko jasne... Co prawda dostałem zwrot połowy pieniędzy za ten żwir, bo nie spełniał moich oczekiwań (kolor i wielkość żwiru). Jednak dałem go do akwarium, bo nie był taki straszny. W planach i tak miałem aby w większości był zarośnięty. http://allegro.pl/piekny-zwir-rzeczny-1-3mm-7-x-plukany-gotowy-a-i5109140205.html

Jednak skoro żwir ten w próbie octowej "puszcza" bąbelki, to oznacza że nie jest to żwir rzeczny? A więc tytuł aukcji okłamuje? Póki co nie wystawiłem jeszcze komentarza allegrowiczowi, ale nie będzie przychylny.

Co ja mam zrobić, cztery dni po restarcie i już musiałbym robić kolejny... Tamten wyjął mi cały dzień z głowy... Katorga... Nie mam zamiaru hodować pyszczaków. Zakładać akwarium na nowo też nie jestem chętny.

Zeolit wyrzuciłem, bo w sumie miałem go niewiele, a i tak stracił własności. Teraz przynajmniej nie będę uważał go jako przyczynę problemów. W ogóle miałem go w koszyku z ceramiką, bo było miejsce. To był chyba trochę głupi pomysł.

RE: Wysokie pH (żwir czy zeolit) - Bubiec - 23.04.2015

Prowadzę tutaj sobie monolog, ale jakby kogoś interesowało rozwiązanie, to okazało się że woda w kranie jest po prostu nasycona CO2, stąd wyższe pH, nie przez żwir.

RE: Wysokie pH (żwir czy zeolit) - Piczu14 - 25.04.2015

To bardzo częste zjawisko, jeśli nie występuje zawsze to bardzo często. W procesie uzdatniania w wodzie może rozpuszczać się CO2 (specjalnie nim nie nasycają wody).

RE: Wysokie pH (żwir czy zeolit) - Bubiec - 26.04.2015

Także najlepiej będzie zaopatrzyć się w szyszki olchy czarnej albo torf? Tongue

RE: Wysokie pH (żwir czy zeolit) - jpaul - 26.04.2015

Jeśli nie masz jeszcze ryb, to zalej ukropem szyszki i odstaw na parę godzin po czym wlej sam wywar do akwarium. Zorientujesz się w jakim zakresie twarda kranówka pozwoli na zbijanie PH szyszkami.

RE: Wysokie pH (żwir czy zeolit) - Bubiec - 28.04.2015

(26.04.2015, 23:03)jpaul napisał(a):  Jeśli nie masz jeszcze ryb, to zalej ukropem szyszki i odstaw na parę godzin po czym wlej sam wywar do akwarium. Zorientujesz się w jakim zakresie twarda kranówka pozwoli na zbijanie PH szyszkami.

Ryby mam w akwarium zastępczym, ale szyszek nie mam Big Grin

RE: Wysokie pH (żwir czy zeolit) - Piczu14 - 28.04.2015

Jakie masz KH? Jeśli wysokie, to szyszki nic nie dadzą.

RE: Wysokie pH (żwir czy zeolit) - Bubiec - 29.04.2015

(28.04.2015, 09:06)Piczu14 napisał(a):  Jakie masz KH? Jeśli wysokie, to szyszki nic nie dadzą.

KH 6, GH 10
Dziś kupiłem torf, włożę go do filtra, zobaczymy efekty Smile

p.s. zastanawia mnie czemu w wodzie z kranu pokazało GH 6, skoro w akwarium nie mam niczego, co by ją zatwardzało.

RE: Wysokie pH (żwir czy zeolit) - janosik - 30.04.2015

(23.04.2015, 14:41)Bubiec napisał(a):  Prowadzę tutaj sobie monolog, ale jakby kogoś interesowało rozwiązanie, to okazało się że woda w kranie jest po prostu nasycona CO2, stąd wyższe pH, nie przez żwir.

Kolego. CO2 ma odczyn kwasny i obniza pH, a nie podwyzsza. Jest to jeden jesli nie jedyny zwiazek chem ktory nie wystepujac w roztworze w postaci jonow ma sam w sobie odczyn kwasny.
Wyzsza numeracja pH ponad 7 to odczyn w kierunku zasadowym, a nizsze od 7 do odczyn w kierunku kwasnym.
Sadze ze miales na mysli podwyzszenie pH w sensie podwyzszenia "zakwaszenia", co w porownaniu z numeracja skali pH jest odwrotnoscia. :-)

RE: Wysokie pH (żwir czy zeolit) - Bubiec - 30.04.2015

(30.04.2015, 12:53)janosik napisał(a):  
(23.04.2015, 14:41)Bubiec napisał(a):  Prowadzę tutaj sobie monolog, ale jakby kogoś interesowało rozwiązanie, to okazało się że woda w kranie jest po prostu nasycona CO2, stąd wyższe pH, nie przez żwir.
Kolego. CO2 ma odczyn kwasny i obniza pH, a nie podwyzsza. Jest to jeden jesli nie jedyny zwiazek chem ktory nie wystepujac w roztworze w postaci jonow ma sam w sobie odczyn kwasny.
Wyzsza numeracja pH ponad 7 to odczyn w kierunku zasadowym, a nizsze od 7 do odczyn w kierunku kwasnym.
Sadze ze miales na mysli podwyzszenie pH w sensie podwyzszenia "zakwaszenia", co w porownaniu z numeracja skali pH jest odwrotnoscia. :-)

Miałem na mysli wyższe pH w zbiorniku (od tego w wodzie z kranu). Trochę niejasno napisałem.
Podobna sytuacja co do twardości, woda w akwarium jest twardsza, nie znam przyczyny.

Wczoraj dodałem do akwarium torf (zamieniłem jeden pojemnik z bioballami z ex 700) i przed chwilą zmierzyłem twardość.
KH=0,5 (dokładniej nie zmierzę)
Teraz nie ma problemu żeby zbić PH Smile
Jedyny problem to mętna woda, jednak ten torf przedostaje się przez oczka rajstop i nawet drobna włóknina ma problem przeczyścić. A właściwie to nie jedyny problem, bo to też trochę ograniczyło przepustowość mojego kubełka, ale to chyba nie ma zbytniego znaczenia. Mniejszy ruch wody = mniej glonów.

Zastanawiam się, czy mógłbym już wpuścić ryby. Akwarium dojrzewa dwa tygodnie, filtr był dojrzały. Właściwie mam tylko 3 ryby więc nie powinno to sprawić problemu. Co myślicie?

Edit: zmierzyłem jeszcze GH z ciekawości i wyszło 8 :v

Edit 2: wg tabeli KH/PH wychodzi, że praktycznie nie mam co2 w wodzie. W sumie to skąd, jak nie podaję, ryb w zbiorniku nie ma. Może to dobry powód aby te moje 3 rybki tam wpuścić? Chociaż wiadomo że dużo CO2 nie wytworzą ;d

Edit 3: uprzedzam pytanie, nie mam testów na azotyny, azotany i amoniak. Jednak woda przed dodaniem torfu była kryształowa, szczątków żadnych nie było, także na pewno te parametry są o wiele niższe niż przed restartem.