Szafka -
Patryk92 - 10.02.2012
Witam
mam szafkę z biedronki i mam zamiar postawić na niej akwarium 160L
jako wzmocnienia planuje dac płytę meblową na tył i dorzucić jeszcze blat 18mm bo akwarium by wystawało (tylko nie wiem 1 czy 2 te płyty 18mm)

jak myślicie szafka to wytrzyma?
RE: Szafka -
elekmc - 10.02.2012
Usztywniona z tyłu i z blatem na wymiar będzie ok. "tylko nie wiem 1 czy 2 te płyty 18mm"- nie rozumiem o co Ci dokładnie chodzi? chcesz górny blat zrobić w dwóch częściach? lepiej jak będzie w jednej. Pozdrawiam
spin21 - 10.02.2012
Możesz dać nawet 10 dodatkowych blatów ale i tak nikt ci nie zagwarantuje że szafka się nie rozkraczy bo nikt jej nie widział. Prawdopodobnie wytrzyma. Ile wystaje to akwarium? A i nie zapomnij o jakiejś macie miedzy blatem i akwarium.
Patryk92 - 10.02.2012
chudziło mi o to czy1 blat wystarczy czy nie dać jeszcze 2 na nim
elekmc - 10.02.2012
Bez sensu jeden na drugim. Nie powoduje to dodatkowego wzmocnienia a i wygląda słabo. Jak chcesz mieć 100% pewności to oprócz usztywnienia tyłu i wstawienia blatu na wymiar daj w środek 4 kątowniki aluminiowe w narożnikach chociaż nie jest to potrzebne wg. mnie.
pawciotr - 11.02.2012
Bez sensu, jeden spokojnie wystarczy
pegieo - 11.02.2012
Zapewne cały mebel jest wykonany z nisko jakościowej plyty mdf, ja bym wymienił górny blat na grubszy, oraz "podłogę". Dla wzmocnienia dorzuciłbym dwie metalowe nóżki wewnątrz (po jedną na boczne szafki) i koniecznie dla pewności umiejscowił po środku dodatkowe nóżki pod cały mebel. 160l = ~200kg weź rodzinke i poskaczcie po szafce. Jak wytrzyma to będzie dobrze
FRUGO82 - 11.02.2012
Powiem tak: Biedronka kojarzy mi się z tanim materiałem a tutaj musi być sklejka a jak jest to jeszcze gorszej jakości to już kompletna klapa..
Ja osobiście bym nie ryzykował no ale możesz spróbować. Pamiętaj, że bez zrobienia tego co napisał pegieo ani rusz.
To, że dasz blat na górę to mało co Ci da.
RE: Szafka - oskar777 - 11.02.2012
Ta szafka ma dość mocną konstrukcję. W środku masz szuflady i na pewno 2 pionowe płyty z góry na dół to blat ładnie podtrzymują. To na pewno nie jest żadna mdf-ka tylko płyta wiórowa i większość szafek akwarystycznych widziałem właśnie z tego materiału. Z mdf-u robi się fronty i to w zasadzie głównie frezowane w jakiś sposób. A co do blatu to nie chciałbyś się pokusić o usunięcie oryginalnej płyty i wstawienie jednego blatu z podwójnej płyty z ładnie oklejonym brzegiem?
Konstrukcyjnie szafka jest podobna do tej:
http://allegro.pl/wromak-szafka-akwarystyczna-150x50-prosta-promocja-i2090871344.html
Nie ma tylko bocznych stabilizatorów ale jak dodasz płytę z tyłu to masz to samo.
Wysokie nóżki bym zamienił na bardzo niskie przybijane, lub przyklejane stopki antypoślizgowe. Ale to oczywiście moja propozycja.
pegieo - 11.02.2012
Oskar a byłeś kiedyś w sklepie ikea? Tam się robi z mdfu wszystko. Nie tylko fronty. Nie widziałem tego mebla co kupił patryk, ale zawsze trzeba zakładać najgorsze i zabezpieczyć się przed ewentualnymi stratami.