Alternatywa zamiast żwiru/piasku - tłuczone szkło? -
Macias - 31.10.2011
Na początku chciałbym się przedstawić, witam was serdecznie
W świecie akwarystycznym jestem amatorem dlatego chciałbym zasiegnąć porady bardziej zaawansowanych forumowiczów.
Temat dotyczy podłoża jakie znajduje się w czterech szklanych ścianach.
Wpadłem na pomysł, żeby zamiast żwiru/piasku zastosować stluczke szklaną. Domyślam się, że pomysł jest szalony, ale chciałbym znać wasze przeciw. Szkło oczywiście pozbawione ostrych krawedzi, pochodzenia spożywczego, wygotowane. Czy jest szansa aby surowiec ten był na tyle czysty by mógł konkurować ze żwirem z atestem?
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji,
maciej
RE: Alternatywa zamiast żwiru/piasku -
ZdonuS - 31.10.2011
Ja mówie nie ; ))
I domyślam się że bardziej doświadczeni tym bardziej powiedzą NIE ! ; ))
Lutaa - 31.10.2011
Może było by to dobre w małych ilościach,ale całość nie !
: )
Kaef - 31.10.2011
Witaj.
Moja odpowiedz to: Nie.
Argumenty:
-Brak porowatości
-sztuczny wygląd
-pewne obtłuczenia i pojawienie się ostrych krawędzi
-widziałeś kiedyś szklane podłoże w naturze?
Pytanie z mojej strony, po co takie kombinacje?
Kesi - 01.11.2011
Tak do tego materiałowe roślinki i szklane rybki. Będzie ślicznie

No i koniecznie ceramiczny zamek.
RE: Alternatywa zamiast żwiru/piasku - tłuczone szkło? -
akwabrw - 01.11.2011
Też jestem na nie!
PO co kombinować z jakimś szkłem które nie będzie ładnie wyglądało. (NO chyba że masz KULE to wsyp nawet takie z ostrymi krawędziami i wpuść "glonojada" skalara i co tam jeszcze chcesz.)
Kup żwir rzeczny za grosze i wsadź roślinki. Rybkom będzie dużo lepiej
Macias - 01.11.2011
Dzieki za wszystkie odpowiedzi choć nie do końca takich oczekiwałem ( nie bo nie - do mnie nie trafia ;-) )
Porowatość podłoża.
Czy jak zastosuje różne granulacje ( wielkości) ziarenek/stłuczki to problem może zniknąć? Szkło pokochodzi z kamienia kwarcowego więc przy rozdrobnieniu może nie spełniac tych samych właściwości co piasek ze żwirem?
Wygląd.
O gustach nie chcę sie rozpisywać, ale chciałbym tylko napisać dlaczego skłaniam się do takich rozwiązań. Myslę, że jest to coś innego, a dno akwarium może być rozswietlone. Żeby niebyć tu gołosłownym to umieszcze w tygodniu zdjęcia kruszywa pod wodą.
Ostrość.
Tak jak wspomnialem wczęsniej szkło jest zeszlifowane i raczej żadna rybka się nie pokaleczy.
Natura
To fakt, że żwir i piasek wygląda bardziej naturalnie, ale czy nikt z was niema w domu mebli zrobionych ze sklejki :-) Szkło jest wkońcu pochodzenia naturalnego..
Zamysł całego zamieszania
Pomysł zastapienia naturalnego podłoża nie wywodzi się z braku środków pieniężnych, ale z perspektywy designu, poszukiwania nowych rozwiązań.
Czy są jeszcze jakieś inne argumenty, które są za a przede wszsytkim przeciw?
Pozdrawiam i namawiam do dalszej dyskusji.
Basteq - 01.11.2011
Ryby nie czuja się dobrze na bardzo jasnym podłożu.
elekmc - 01.11.2011
Witam. Ja bym się w takie coś nie bawił. Wydaje mi się że to rozwiązanie będzie zajeżdżać tandetą, a My (forumowicze) w większości przypadków dążymy do naturalności w naszych zbiornikach. Na pewno bardziej będzie cieszyć oko akwarium odzwierciedlające naturę, niż to ze szklanym podłożem. Co do porowatości to wydaję mi się, że różne granulacje nie mają tu nic do rzeczy. Szkło w żadnej granulacji nie jest bardziej lub mniej porowate. Oczywiście mogę się mylić... W akwarystyce próbowano wprowadzić coś podobnego jak barwiony żwirek. Wśród doświadczonych akwarystów jest to jedno wielkie nieporozumienie. Szkło jako podłoże było by podobnie postrzegane. Pozdrawiam
Kaef - 01.11.2011
(01.11.2011, 12:38)Macias napisał(a): Porowatość podłoża.
Czy jak zastosuje różne granulacje ( wielkości) ziarenek/stłuczki to problem może zniknąć? Szkło pokochodzi z kamienia kwarcowego więc przy rozdrobnieniu może nie spełniac tych samych właściwości co piasek ze żwirem?
Chodzi tutaj o powierzchnię pojedynczych "ziaren" Na których żyją bakterie nitryfikacyjne. Szkło jest zwykle gładkie.
(01.11.2011, 12:38)Macias napisał(a): Wygląd.
O gustach nie chcę sie rozpisywać, ale chciałbym tylko napisać dlaczego skłaniam się do takich rozwiązań. Myslę, że jest to coś innego, a dno akwarium może być rozswietlone. Żeby niebyć tu gołosłownym to umieszcze w tygodniu zdjęcia kruszywa pod wodą.
Nie dyskutuje, ale tu nie chodzi o nasze gusta tylko zwierząt, które zamierzamy trzymać.
(01.11.2011, 12:38)Macias napisał(a): Ostrość.
Tak jak wspomnialem wczęsniej szkło jest zeszlifowane i raczej żadna rybka się nie pokaleczy.
Rozumiem o co Tobie chodziło ale na myśli miałem co innego

Mi chodziło o to, że takie podłoże może popękać, wtedy już nie będzie gładkie.
(01.11.2011, 12:38)Macias napisał(a): Natura
To fakt, że żwir i piasek wygląda bardziej naturalnie, ale czy nikt z was niema w domu mebli zrobionych ze sklejki :-) Szkło jest wkońcu pochodzenia naturalnego..
Nie mam takich mebli

Płytki krzemowe też są pochodzenia naturalnego, ale raczej nikt ich do akwarium nie włoży
(01.11.2011, 12:38)Macias napisał(a): Zamysł całego zamieszania
Pomysł zastapienia naturalnego podłoża nie wywodzi się z braku środków pieniężnych, ale z perspektywy designu, poszukiwania nowych rozwiązań.
Jak dla mnie ok, jeśli ma spełniać zadanie czysto ozdobne, ale bez mieszania do tego żywych zwierząt.