31 L krewetkarium -
martin_84 - 19.08.2011
witam. chcialbym tym razem zaprezentowac swoja wizje malego baniaczka z krewetkami i innymi maluchami, teoretycznie niezagrazajacymi moim krewciom. nie jest to moze idealne ale powstalo zaledwie wczoraj

najwazniejsza role tutaj odgrywaja skorupiaki i rosliny ktore mimo wieloletniej przygody z akwarystyka jakos nigdy nie mialy u mnie za dobrze...wiec te traktuje jako taki maly eksperyment i postaram sie i ta sztuke opanowac. dalej opis co powstalo dotychczas
Wymiary: 46/26/26
Filtracja n/n 200l/h przytlumiony z 2 koszykami (gabka I jakis zwirek od fluval?a- ma wieksza powierzchnie do osadzenia sie bakterii niz np ceramika, ale odradzam stosowac do kubla bo przy grubszej warstwie przez swoja wage i drobnoziarnistosc blokuje przeplyw)
Grzalka 100w z termostatem (nie pamietam jaka a nie chce mi sie jej wyjmowac)
Oswietlenie t5, (chyba) 12w phillips 835
Nawozenie: tetra PlantaMin dawka wg producenta
tetra CO2 w tabletkach (dopiero zamowione a jeszcze wydumac jakis dozownik - sugestie mile widziane)
Obsada:
5 Red sherry
2 krewcie filtrujace
2 Pygmy gourami - Skrzeczyk karłowaty
5 Blue eye rasbora ? rasbora niebieskooka
2 Otosek
Gurami chyba w najblizszym czasie zostana wymienione na rasbory (chyba ze laskawie zaczna plywac a nie sie w buszu chowaja jak tylko do pokoju wejde

)
Rośliny:
Nurzaniec
Microsorium
Christmas moss
Ludwigia Respens
moczarka elodea
+ 5x moss ball zamowione
I reszta nieznana (delikatna prosba o identyfikacje)
czy mozna dolaczyc jeszcze 5 szt zoltych krewetek?? bo w ogole nie widactych co mam...no poza filtrujacymi ktore sie spasly w innym baniaku
RE: 31 L krewetkarium -
martin_84 - 20.08.2011
i mala zmiana...tabletek co2 nie bedzie bo wyczytalem ze nie warto - w zamian za to easycarbo i zobacze jak to zadziala

moglby sie ktos doswiadczony wypowiedziec czy to wszystko zadziala?? moze jakies zmiany?? i jak z tymi krewetkami?? jest sens szukac jeszcze tej odmiany zoltej czy to juz bedzie przegiecie??
Saletra - 21.08.2011
daj więcej piasku ... rośliny nie ukorzenią się bez wiekszej ilości tego piaachuuu
martin_84 - 21.08.2011
oj. nie napisalem i moze na fotce nie widac...piasek jest usypany tak jakby pod katem-przy tylnej szybie jest go z 4-5 cm i splyca sie ku przodowi...dalem delikatnie ciala bo moglem na poczatku pomyslec o ziemi ogrodowej pod nim albo co...a moze jakies pomysly co teraz jeszcze mozna by dac zeby roskom bylo lepiej?? cos czytalem o kulkach glinowych?! jedno microzorium juz zolknie a ja czekam na easycarbo.
ps. mam jedna krewcie filtrujaca mniej...jedna jakims cudem przecisnela sie pod szyba przy przewodach i sie ususzyla...a zabawne jest to ze udalo jej sie dojsc po schodach pietro nizej i az do przeciwleglego naroznika salonu - tj. wlacznie ze schodami jakies z 12-15 m... w szoku bylem jak ja az tam znalazlem
martin_84 - 24.08.2011
jest od wczoraj easycarbo uzywane wg instr. producenta, i przyszly juz moje moss ball'e... jak wieczorem na twarz nie padne to zrobie jakies zdjecia i wrzuce...jedna kulke w ramach eksperymentu rozlozylem na taki placek na korzeniu - zobacze czy jakos na nim zacznie rosnac
martin_84 - 24.08.2011
no i mam nowe fotki... prosilbym osoby znajace sie na roslinach o jakies wskazowki - cos zmienic, poprawic, dodac czy ujac
KORNEL - 25.08.2011
Zbiornik ładnie się prezentuje, może tą moczarke w podłoże wsadzić..??
martin_84 - 25.08.2011
eee a ktora to??

te jakby iglak?? a pusci jakis korzonek plywajac w toni?? ladne to to ale nie chcialbym zeby sie zmarnowala... mysle ze ladnie by wygladala od przodu po lewej, tylko tam troche piasku usypac... a jeszcze sie zastanawiam nad zmiana podloza na jakis czarny substrat. filtra nie chce rozkrecac zeby wirowki nie bylo a kupy zalegaja i mysle ze na czarnym bedzie je mniej widac i moze roslinom pomoze...
tylko z koleji piasek ten byl prawie rok w innym akwa wiec ma w sobie flore bakteryjna tak samo jak i filtr, wiec sie troszke boje ze jak piasek wymienie to te z filtra same moga nie dac rady.
martin_84 - 28.08.2011
i kolejny weekend... co mozna zrobic dla zabicia czasu? np. zmienic podloze w akwa

zwykly piasek zostal zastapiony przez tetra plant completesubstrate 2,5 l i pokryty zostal piaskiem bazaltowym...
przy przenoszeniu roslin sie zdziwilem nieco bo rosliny juz zaczely sie ladnie ukorzeniac w tym starym piasku

i co znalazlem wsrod roslin - jedna byla niby zwyklym badylem ze sklepu ale ja zostawilem. teraz okazalo sie ze puszcza ladne czerwoniutkie listki

przecialem ja na pol bo wystawala ponad wode i zasadzilem tak ze siega do substratu i zobacze czy urosnie. moze bede mial jedna czerwona roske
tryton - 28.08.2011
Coś mech zdycha .......... ale pewnie wiesz dlaczego...
CO2 w tabletkach.... a co to jest, bo mimo, iż mam butle i mikser nie dopatrzyłam się takiego " niby" cuda.
Czy TY w ogóle wiesz czego chcesz, bo się nie wydaje.