Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[450l] Amazonka - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [450l] Amazonka (/showthread.php?tid=28744)

1 2 3 4 5 6

[450l] Amazonka - mordimer - 19.08.2011

Hej.

Zacząłem już robić pierwsze kroki w związku z założeniem nowego zbiornika.

Mam jeszcze miesiąc L-4 więc myślę że wiele przez ten czas zostanie zrobione/załatwione.

Będzie więc 150x50x60. W okolicy mam możliwość zamówić z przywozem, także luz.

Co zacząłem robić ?
Prace "stolarskie", oraz reaserch w związku ze sprzętem, aranżacjami oraz tym jak czarne wody Amazonki wyglądają w naturze.

Stolik robię z trzech elementów (2 stolików nocnych i podstawy z ławy). Wszystko po x-krotnie powzmacniane.
Na całość pójdzie blat 3,8mm 200x60 cm.

Chciałbym, zanim przejdę do czynów, poznać Wasze propozycje co do obsady, filtracji, oświetlenia etc.
Dobrze żeby wszystko było tu w jednym miejscu zamiast skakać po dziesięciu tematach. ;-)

Co do filtracji - myślałem o dwóch kubełkach,albo o kubełku i jakimś wewnętrznym mechaniku.
Może JBLe1500 + mechanik lub 2x Hw303. Liczę na pomoc :-)

Grzałka - chyba 500W wystarczy?

Oświetlenie? Znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-40w-akwarium-max-150cm-i1731503866.html
Do czarnych wód chyba wystarczy? Chyba żeby pokombinować i podświetlić akwarium punktowo (w kilku miejscach)?

Co więcej - na dno pójdzie piach, do środka pełno korzeni, lignitów, liści i szyszek olchy.
Z roślin będę zmuszony przerzucić z innego baniaka ze dwie żabienice (bo zrobiły się wielkie) + jakieś krzaczki pływające.

Co do obsady to tak - skalary + ławica + zbrojniki i kiryski.

Liczę na wsparcie i ciekawe pomysły Wink

--------------------
Temat został przeniesiony - powód niezgodność z regulaminem działu.
1.Każdy post powinien być zamieszczony w specjalnie do tego przeznaczonym dziale tematycznym.
2. Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.

RE: [450l] w przedbiegach - rafik - 19.08.2011

Belka w zupełności wystarczy.Jako filtrację dałbym zew i wew.Z grzałką to przesadziłeś, dałbym dwie po 150W.Jeśli wysokość to 60 cm.to pokusiłbym się o skalary manacapuru.
Tylko ta szafka jakoś do mnie nie przemawiaWink

RE: [450l] w przedbiegach - mordimer - 19.08.2011

(19.08.2011, 20:35)rafik napisał(a):  Tylko ta szafka jakoś do mnie nie przemawiaWink

Do mnie jeszcze też nie - wykonałem dopiero prace wstępne. :-)

RE: [450l] w przedbiegach - tomilondyn - 20.08.2011

no wzmocnienie na środku na 100% musi przyjsc i plyta na tylnia sciane zeby nie bylo mozliwosci kolysania na boki.

narazie te "wzmocnienia" z tych "deseczek" to lipa na dolnym zdjeciu widac ze lawa trzymala sie na tym "łuku" wiec po wzmocnieniach bedzie sie opierac na 4 nogach tych nowych - MAŁO !!!

odbij te nogi pod spodem niech sie oprze na calosci desek

nie wazne ile dasz na gore musisz zadbac o boki i srodek pamietaj postawisz na tym ponad pół tony.

RE: [450l] w przedbiegach - mordimer - 20.08.2011

(20.08.2011, 00:17)tomilondyn napisał(a):  no wzmocnienie na środku na 100% musi przyjsc i plyta na tylnia sciane zeby nie bylo mozliwosci kolysania na boki.

narazie te "wzmocnienia" z tych "deseczek" to lipa na dolnym zdjeciu widac ze lawa trzymala sie na tym "łuku" wiec po wzmocnieniach bedzie sie opierac na 4 nogach tych nowych - MAŁO !!!

odbij te nogi pod spodem niech sie oprze na calosci desek

nie wazne ile dasz na gore musisz zadbac o boki i srodek pamietaj postawisz na tym ponad pół tony.

Dzięki Tomilondyn
Na górę dałem tylko te blaty po to by otrzymać wysokość równą bocznym stolikom, oraz żeby była jak największa powierzchnia pod blat główny.

Wzmocnienia dopiero zacznę robić tak naprawdę :-).
Oczywiście środek i tył + dodatkowo podpory pod ten ostatni duży blat.

RE: [450l] w przedbiegach - kamilsz13 - 21.08.2011

Belka to tylko 40 w a akwa jest 450 l? Ja mam 26 w w akwa 27 l. 40 W na 450 l to jest to daje okoo 0,08 w / L więc przy takim oświetleniu mało roślin bd ci rosło ja bym dał conajmniej 150 W. No ja polecam Altumy załatw se dzikie jak dla mnie niesamowity widok moj kolega miał 15 szt. w akwa 1000 l i to był niesamowity widok naprawde polecam. Ławica to moga byc np naony czrne ,albo razbory klinowe , a może neonki czerwone ?

RE: [450l] w przedbiegach - rafik - 21.08.2011

(21.08.2011, 10:57)kamilsz13 napisał(a):  Belka to tylko 40 w a akwa jest 450 l? Ja mam 26 w w akwa 27 l. 40 W na 450 l to jest to daje okoo 0,08 w / L więc przy takim oświetleniu mało roślin bd ci rosło ja bym dał conajmniej 150 W. No ja polecam Altumy załatw se dzikie jak dla mnie niesamowity widok moj kolega miał 15 szt. w akwa 1000 l i to był niesamowity widok naprawde polecam. Ławica to moga byc np naony czrne ,albo razbory klinowe , a może neonki czerwone ?

To mają być czarne wody więc światełka wystarczy.Potwierdzam że w takim akwa skalary wyglądają super.

RE: [450l] w przedbiegach - lasztom - 21.08.2011

Co do filtra. Jak kupować JBL to e1501 nie e1500. Może ciut droższy ale masz uszczelkę na górny kosz dzięki czemu cały syf leci przez filtrację a nie do górnego kosza i z powrotem do akwa(własne doświadczenie). Poza tym bierze prawie o połowę mniej prądu.
Co do szafki. Wydajesz trochę pieniędzy na całe akwarium to zamiast kombinować JA bym kupił nową szafkę pod akwa albo zrobił sam ale od początku do końca a nie przeróbki.
Co do grzałki. JA bym wziął 350W i z głowy. Wydaje mi się, że to lepiej 1 grzałka niż 2 choćby z powodu estetyki.
Co do światła. Zależy od Twojego gustu. Możesz zrobić pokrywę, dać belkę nakładaną na boki akwa lub belkę podwieszaną. Zależy od Ciebie. Ja bym dał coś takiego tylko podwieszane: http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-40w-akwarium-max-150cm-i1758399116.html

RE: [450l] w przedbiegach - mordimer - 21.08.2011

(21.08.2011, 11:33)rafik napisał(a):  To mają być czarne wody więc światełka wystarczy.Potwierdzam że w takim akwa skalary wyglądają super.

Dokładnie tak też pomyślałem.

(21.08.2011, 13:22)lasztom napisał(a):  Co do filtra. Jak kupować JBL to e1501 nie e1500. Może ciut droższy ale masz uszczelkę na górny kosz dzięki czemu cały syf leci przez filtrację a nie do górnego kosza i z powrotem do akwa(własne doświadczenie). Poza tym bierze prawie o połowę mniej prądu.
Co do szafki. Wydajesz trochę pieniędzy na całe akwarium to zamiast kombinować JA bym kupił nową szafkę pod akwa albo zrobił sam ale od początku do końca a nie przeróbki.
Co do grzałki. JA bym wziął 350W i z głowy. Wydaje mi się, że to lepiej 1 grzałka niż 2 choćby z powodu estetyki.
Co do światła. Zależy od Twojego gustu. Możesz zrobić pokrywę, dać belkę nakładaną na boki akwa lub belkę podwieszaną. Zależy od Ciebie. Ja bym dał coś takiego tylko podwieszane: http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-40w-akwarium-max-150cm-i1758399116.html

Co do filtra - jeszcze zobaczę (kilka opcji kołacze się już po głowie).
Co do szafki - to, że wydaję trochę pieniędzy nie znaczy, że chcę wydać trochę więcej na kupną (i nie znaczy, że mocniejszą).
Taka nowa to wydatek minimum 400 złotych. Za tą kwotę mam kompletną filtrację.
Zrobić od nowa? To również wydatek, sporo pracy i umiejętności (aż takich nie posiadam). ;-)
Co do światła - będzie tak jak w linku.
Co do grzałek - jeszcze nie wiem. Estetyką się nie martwię bo zawsze można grzałki ukryć na korzeniem itp.
Dwie może posiadać jest lepiej w razie kiedy jedna padnie, albo dla równomiernego ogrzewania.

Dzięki za rady. Smile

RE: [450l] w przedbiegach - rafik - 21.08.2011

Przy długości 150cm i więcej lepsze grzanie wody rozwiążą dwie grzałki niż jedna mocna.Zresztą przy awarii termostatu taka 300-400W nieźle może nagrzać wode.