Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
[112l-Ogólne] Aktualizacja- luki_2222 - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Galeria (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=6)
+---- Forum: Zdjęcia akwariów (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=18)
+---- Temat: [112l-Ogólne] Aktualizacja- luki_2222 (/showthread.php?tid=24007)

1 2 3 4 5 6

[112l-Ogólne] Aktualizacja- luki_2222 - luki_2222 - 12.12.2010

Akwarium:

Zbiornik zalany 11.12.2010
Pojemność 112l
Wymiary 80x35x40
Oświetlenie 2x 18W
Filtracja HW-302
Ogrzewanie Atman 250W
Temperatura 26'C

Podłoże:

Argo substrate 3l
Czarny bazalt 8kg

Flora:

Cabomba wodna
Zabienica
Cryptocoryna Axelord
Więcej roślinek nie znam

Fauna:

Planowane
Harem mieczyka
Tetra czarna x10
Neon innesa x20
Kirysek x5 (tylko nie wiem czy nie pokaleczą sie na tym bazalcie)
Zbrojnik niebieski x2
Skalar x2
Może krewetki

Dodatkowe informacje:

Planowane tło z czarnego brystolu
Czterech roślinek nie znam może pomóżcie mi je rozpoznać
Wkłady do filtra to Na dół pocięta gąbka/ w środku ceramika/ na górze biochemical cotton.
Oddzieliłem substrat od bazaltu fizeliną.
Wydłużam świecenie o godzinę dziennie
Korzeń nie chce tonąć więc jest przywiązany dwoma kamieniami.

A TERAZ FOTORELACJA Z ZAKŁADANIA ZBIORNIKA

Wszystko co potrzebne:

Baniak wyczyszczony:

Substrat położony:

Substrat nakryty fizeliną:

Bazalt i korzeń wypłukane i włożone do akwarium cały sprzęt zamontowany:

Akwarium zaraz po zalaniu:

Stan z dnia 12.12.2010

RE: [112l-Ogólne] Fotorelacja- luki_2222 - Toleks - 12.12.2010

Akwarium świeże więc nie ma co pisać o wyglądzie.Kiryski pokaleczą się o bazalt bo ma ostre krawędzie.Krewetki przy skalarach to też nie za dobry pomysł.
I tak ci powiem że prawie każdy będzie ci doradzał zmiany bazaltu na jakiś inny i drobny żwirek,bo on nie jest naturalny no i ostry dla ryb dennych.

RE: [112l-Ogólne] Fotorelacja- luki_2222 - Damian4 - 12.12.2010

Widzę że zgapiłeś dokładnie to co napisał kondziu360 w swoim temacie.. Nie ładnie nie ładnie. Co do akwa, to podnieś wyżej rurę ssąca od filtra ponieważ piach ci wciąga. Poczytaj instrukcje, wyraźnie napisane jest ze 5cm minimum nad podłożem. Druga sprawa, skimmer jest 1mm pod powierzchnią wody a nie na środku tafli. Także mimo to i tak wyżej musisz dać tę rurę.

RE: [112l-Ogólne] Fotorelacja- luki_2222 - RuLeZz - 12.12.2010

Co to za roslina po prawej?
Radze zmienic plany i usunac skalary i jedna lawice.

RE: [112l-Ogólne] Fotorelacja- luki_2222 - apri cort - 12.12.2010

Luki no pewnie się starałeś, ale nie jest to ani ładne, ani dobrze zaplanowane...
Przede wszystkim podłoże, bazalt, zawsze krytykowałam i będę to robić, bo jest brzydki, nienaturalny, wyklucza ryby denne i rośłiny nie za bardzo go lubią.
Co to za "trawiszcze"?? Nurzaniec chyba nie, bo liście wyglądają na strasznie sztywne.
A obsada to już chyba na jakiś300l zbiornik w przyszłości...?

Harem mieczyka
Tetra czarna x10 -albo tetry albo neony
Neon innesa x20 - albo tetry albo neony
Kirysek x5 (tylko nie wiem czy nie pokaleczą sie na tym bazalcie) - pokaleczą się, ryby denne wykluczone przy bazalcie
Zbrojnik niebieski x2 - jeden wystarczy
Skalar x2 - w żadnym wypadku, o połowę za małe akwa!
Może krewetki

Możesz dać harem bojków, ane bazalt oleją, bo na dno sięraczej nie zapuszczają. No chyba ża w polowaniu na krewetki...

Korzeń na samym środku wygląda marnie, ustawiony też jest dziwacznie, może oryginalnie, ale wrażenia dobrego to nie robi.

RE: [112l-Ogólne] Fotorelacja- luki_2222 - luki_2222 - 12.12.2010

Jak podniose tą rure od wciagania wody to mi pokryw niw chce wejść i spych mi rurę na dół. Skimmer jest już na swoim miejscu. Bazalt kupowałem z myślą o tym żeby nie było widać kup na podłożu i poto by dobrze komponowały się neonki. Niestety podłoża na razie nie wymienię może kiedyś (za pół roku) ale teraz nie. Ta roślina po prawej to nie jest nurzaniec. Kupiłem drugi korzeń ale było by to za dużo. Też jest ładny troche mniejszy. Ten korzeń co jest w akwa to na razie tak stoi bo nie tonie i są przywiązane do niego dwa kamulce. Jak zatonie to go spróbuje poustawiać. Co do roślinek to jak myślicie?? Dobre są?? Nie znam nazwy tej czerwonej z lewej, tej zielonej z lewej, tej zielonej z prawej koło korzenia i tej trawy. W planach mam obsadzenie korzenia jakimś mchem i zrobienie jakiegoś trawniczka z przodu.

RE: [112l-Ogólne] Fotorelacja- luki_2222 - apri cort - 13.12.2010

Daj spokojnie drugi korzeń, co to jest 2 korzonki na zbiornik? Wink Ta trawa to mi w ogóle na akwariową rośłinę nie wygląda...
Co do kup na podłożu nie ma ich jeśłi masz dobrą filtrację. No i planujesz nieduże ryby, więc kup nie będzie tym bardziej. no ale teraz "po ptokach", może niedługo dojrzejesz do zmiany. Jak zrobisz trawnik (najszybciej z rozpłaszczonej gałęzatki) to możesz zakryć dużą część podłoża.

RE: [112l-Ogólne] Fotorelacja- luki_2222 - aleksandra84 - 13.12.2010

A ja się powtórzę... Nie 112l tylko 102, profil ma mniejszy litraż. Po drugie to jak ci rurka nie wchodzi pod pokrywę to ostry nóż w rękę tnij miejsce na nią. Ja mam pokrwę zmasakrowana, ale w akwa wsio sie mieściSmile Ta trawa to kojarzy mi sie z ozdobami do bukietówSmile Ciekawe co to???

RE: [112l-Ogólne] Fotorelacja- luki_2222 - luki_2222 - 13.12.2010

Teraz po zastanowieniu myśle żeby sobie podłoże zmienić na piasek kwarcowy czarny co o tym myślicie??
A tego korzenia to nie włoże bo nie będzie miejsca na roślinki. Więc albo ten co jest w akwa albo ten drugi.
Nie wiecie co to za roślinka koło filtra ta czerwona i czy można ją podcinać??
Pokrywa jest już troche podcięta no ale spróbuje jeszcze troche.

RE: [112l-Ogólne] Fotorelacja- luki_2222 - aleksandra84 - 14.12.2010

Ta czerwona to chyba ludwigia repens ale rąk sobie za to uciąć nie dam...