Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Harem gurami - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Ryby w akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Harem gurami (/showthread.php?tid=14532)

1 2

Harem gurami - kacperkrzyz - 14.11.2009

Byłem w zoologicznym,wcześniej telefonicznie dogadałem się z panem że wymieni mi moje 2 skalary za harem gurami.Gdy już zaniosłem 2 skalary do sklepu okazało się że gurami są dużo mniejsze niż miało być i nie taka odmiana.Miały być mozaikowe,2 samice i samiec.W akwa pływało 3 samice gurami dwuplamistego,samiec dwuplamisty i samica złota.No trudno,wziąłem już samca dwuplamistego,samice złotą i samicę dwuplamistą,potem pan namawiał mnie żeby nie zostawały mu te 3 samice same,żebym już wziął i resztę.Nie wiedziałem czy brać,z tego co mi było wiadomo gurami żyją w haremach 1+2 albo 1+3,ale pan zapakował te 3 samice jako gratis,i tak do domu przyniosłem 1 samca(dwuplamisty),3 samice(dwuplamiste),samicę(złota).Czy taki harem ma szanse przetrwać?Z akwa przeniosłem bojka do 63l bo chyba niezbyt by się tolerowały.Czy 5 gurami na akwa (obecnie 135l,ale 160l już jest zamówione,ale też póki urządzę minie parę tygodni) to nie za dużo?Mają po 5-7 cm.Mogę podać obecna obsadę jeżeli to ma znaczenie,chociaż za tydzień znowu się pozmienia bo jadę do zoologa wymienić danio na razbory a kiryski na bocje(w 160l będzie coś jak w 200l Kejdi,trochę mniej ryb tylko).Link do akwa Kejdi tutaj:link

Mam już wszystkie gatunki roślin,ryb będzie za tydzień,korzenie tez mam ładne,ale żwirku nie mogę takiego znaleźć,dam grys bazaltowy 1-3mm,i świetlówki będą standardowe.

Dałem rybkom jeść,widocznie musiały być w sklepie mocno głodzone,nie dadzą innym rybkom się najeść,jedzą dafnie,płatki roślinne 2 rodzaje,płatki mięsne i nawet tabletki dla kirysków.Mam dawać jeść czy lepiej niech inne rybki po głodują?

Kilka fotek:
[attachment=7692]
[attachment=7693]
[attachment=7694]
[attachment=7695]
[attachment=7696]
[attachment=7697]

RE: Harem gurami - Elizabeth - 15.11.2009

Nie dawaj za dużo jedzenia bo azotany się podniosą a inne rybki dadzą rade, w warunkach naturalnych nie dostają codziennie jedzenia a głodówka raz w tygodniu jest wskazana.
Uważam że taki harem 1+3 byłby w porządku w 160 l jednak radzę pozbyć się złotej samicy.

RE: Harem gurami - kacperkrzyz - 15.11.2009

Ta złota to pupilek taki,wyróżnia się.Czemu mam się jej pozbyć?Czy te 2 gatunki mogą się ze sobą rozmnażać?Od ilu cm(bo wieku ryb nie znam) są dorosłe i mogą składać ikrę?

I tak na marginesie,pan w sklepie ma taką promocje:akwa 350l,profil,pokrywa 2x54W,szafka pod akwa,filtr zew. fluval 404 i jakaś chińska grzałka z termostatem za 650zł.Myślę że się opłaca,samo akwa + pokrywa czasami tyle kosztuje.Ale niestety brak i kasy i możliwości namowy rodziców.

RE: Harem gurami - Kejdi - 15.11.2009

Myślę, że spokojnie możesz je zostawić.
Jaką masz teraz dokładnie obsadę w tym 135 l i jaka jest w końcu docelowa ?
Nie przekarmiaj ich. Jeśli są przegłodzone, to nagłe duże porcje jedzenia nie wyjdą im na zdrowie. Karm je teraz kilka razy dziennie małymi porcjami.
Pokombinuj jednak, czy zamiast 160l nie udałoby Ci się załatwić tej 350, może nie jest jeszcze za późno, a mniejsze akwarium poza promocją też swoje kosztuje.

A tak poza tym, to posprzątaj trochę w roślinach. Duże kępy jednego gatunku wyglądałyby ładniej niż pojedyncze sztuki posadzone w całym akwarium Wink
Zastanów się nad podłożem z samego piachu w nowym akwarium.

Ze względu na rodziców nie mogę mieć na razie tak dużego akwa,chociaż stopniowo i do celu dojdę,cały czas o jakieś 50l więcej.Pan w sklepie powiedział że za 50zł może mi wymienić akwa 160l na 200l i się skuszę o ile nie było wcale używane(a nie jest bo jeszcze nie przyszło).

Obsada obecna w 135l:
-5 gurami
-3 kosiarki
-3 otoski
-6 kirysków
-8 danio
(w sklepie wymieniłem 2 skalary na 5 gurami i wymieniłem 4 molinezje za korzeń za 15zł).

A więc obsada w docelowo 200l akwa to będzie:
-5 kosiarek
-5 gurami(4 dwuplamiste i złoty)
-20 razbor klinowych(nie wiem czy nie za mało)
-i z tymi bocjami jest kłopot,w zoologu mają tylko wspaniałe i to po 16 zł/sztuka,nie wiem czy nie były by za duże no a jak już to mocno drogie,w zoologu do tego pan nie robi kwarantanny a z bocjami słyszałem ze trzeba.Można te bocje zastąpić kiryskami?wolałbym te bocje pręgowane ale nie ma w okolicy,na zamówienie też nie sprowadzi.

Co do roślin to wiem że w jednej kępie by wyglądały lepiej(jak np. nurzańce u Ciebie) ale ja mam pod żwirem torf i jak wyjmuje roślinę to torf wyłazi,wiesz coś o tym bo jak pisałaś masz kulki gliniano torfowe w tych 200l.

Czy różnica między zwykłymi świetlówkami a tymi akwarystycznymi jest taka duża?Nie zależy mi na jakimś szybkim wzroście roślin,ważne żeby rosły.

kacperkrzyz napisał(a):Ze względu na rodziców nie mogę mieć na razie tak dużego akwa,chociaż stopniowo i do celu dojdę,cały czas o jakieś 50l więcej.Pan w sklepie powiedział że za 50zł
Bez sensu. Strata kasy moim zdaniem. Popracowałabym nad rodzicami raz a porządnie Wink
Jeśli czujesz, że w końcu się zgodzą, to postaraj się jakoś spokojnie i sensownie im to wytłumaczyć.
kacperkrzyz napisał(a):może mi wymienić akwa 160l na 200l i się skuszę o ile nie było wcale używane(a nie jest bo jeszcze nie przyszło).
To już coś.
kacperkrzyz napisał(a):docelowo 200l akwa to będzie:
-5 kosiarek
-5 gurami(4 dwuplamiste i złoty)
-20 razbor klinowych(nie wiem czy nie za mało)
Nie będzie za mało.
Zrezygnowałabym jednak z kosiarek. Zastanawiam się nad tym u siebie.
kacperkrzyz napisał(a):-i z tymi bocjami jest kłopot,w zoologu mają tylko wspaniałe i to po 16 zł/sztuka,nie wiem czy nie były by za duże no a jak już to mocno drogie,w zoologu do tego pan nie robi kwarantanny a z bocjami słyszałem ze trzeba.Można te bocje zastąpić kiryskami?wolałbym te bocje pręgowane ale nie ma w okolicy,na zamówienie też nie sprowadzi.
Oczywiście, że możesz bocje zastąpić kiryskami - nie widzę przeciwwskazań, jeśli podobają Ci się kiryski. Możesz też zastąpić je piskorkami.
W 350 l nie byłoby z bocjami wspaniałymi problemu, do 200 l nie wpuszczałabym ich.
kacperkrzyz napisał(a):Co do roślin to wiem że w jednej kępie by wyglądały lepiej(jak np. nurzańce u Ciebie) ale ja mam pod żwirem torf i jak wyjmuje roślinę to torf wyłazi,wiesz coś o tym bo jak pisałaś masz kulki gliniano torfowe w tych 200l.
Tak, ale w sumie nic wielkiego się nie stało jak wylazło trochę torfu Smile
Jak masz zmieniać akwarium to bez sensu, ale startując z nowym dobrze wszystko rozplanuj. I naprawdę namawiam Cię na piasek na całej powierzchni.
kacperkrzyz napisał(a):Czy różnica między zwykłymi świetlówkami a tymi akwarystycznymi jest taka duża?Nie zależy mi na jakimś szybkim wzroście roślin,ważne żeby rosły.
Oczywiście, że jest różnica. Jednak, te "nieakwarystyczne" możesz dobrać tak, że świetnie je zastąpią.
Popatrz :
http://saurama.aqua-web.org/
Poszukaj w zwykłych sklepach z dużym wyborem świetlówek. Te z oznaczeniami 830-965 powinny być ok, zależy jaka barwa Cię interesuje.

Nie wiem jak z tym akwa wyjdzie,rodzice mi tłumaczą jak ciężko jest zarobić te kilkaset zł,a jak ja je łatwo wydaje.O 350l mogę póki co zapomnieć bo tydzień nie minął jak mi rodzice kupili szafkę 100x40x60(głupio by mi było żeby teraz te 200zł na nic się nie przydało),największe akwa jakie by weszło na szafkę to chyba(ale nie jestem pewny) to 240l.Rodzice namawiają mnie żebym sobie jakiś skuter lepiej kupił albo coś co jest mi potrzebne.(mam 16l lat i już koledzy z klasy mają większość skutery).No i przeszkadzają im rachunki za prąd,teraz mam oświetlenie 2x20W,w 200l było by 2x30W,do tego dochodzą filtry,napowietrzacz,grzałka i wychodzi miesięcznie do 30-40zł za sam prąd do akwa(mam 2 akwa 135l i 63l).

Myślałem żeby teraz trochę zarobić na korzeniach,mam 3 spore korzenie,tylko preparować nie mam jak.I z powodów rozmiarów i wagi.Może mógłbym zarobić sprzedając cotygodniowe przycinki roślin też myślałem,albo jak się gurami wytrą to pan powiedział że za 3cm gurami płaci 2zł,a czytałem ze samica sporo tej ikry składa.(tylko to potrwa,a akwa wolałbym teraz,nic nie mogę robić w 160l jak dojdzie bo pan w sklepie wymieni tylko nowe za nowe).

kacperkrzyz napisał(a):Nie wiem jak z tym akwa wyjdzie,rodzice mi tłumaczą jak ciężko jest zarobić te kilkaset zł,a jak ja je łatwo wydaje.
Rodzice mają rację Smile
kacperkrzyz napisał(a):O 350l mogę póki co zapomnieć bo tydzień nie minął jak mi rodzice kupili szafkę 100x40x60(głupio by mi było żeby teraz te 200zł na nic się nie przydało)
No... jak już masz szafkę to nie było rozmowy Sad
Chyba, że ją sprzedasz Big Grin
kacperkrzyz napisał(a):No i przeszkadzają im rachunki za prąd,teraz mam oświetlenie 2x20W,w 200l było by 2x30W,do tego dochodzą filtry,napowietrzacz,grzałka i wychodzi miesięcznie do 30-40zł za sam prąd do akwa(mam 2 akwa 135l i 63l).
U mnie bez grzałek 3 akwaria zjadają ok 12 zł miesięcznie (prąd i woda).

Kejdi napisał(a):
kacperkrzyz napisał(a):O 350l mogę póki co zapomnieć bo tydzień nie minął jak mi rodzice kupili szafkę 100x40x60(głupio by mi było żeby teraz te 200zł na nic się nie przydało)
No... jak już masz szafkę to nie było rozmowy Sad
Chyba, że ją sprzedasz Big Grin
To był prezent za zdany egzamin,prezentu nie sprzedam.

Kejdi napisał(a):
kacperkrzyz napisał(a):No i przeszkadzają im rachunki za prąd,teraz mam oświetlenie 2x20W,w 200l było by 2x30W,do tego dochodzą filtry,napowietrzacz,grzałka i wychodzi miesięcznie do 30-40zł za sam prąd do akwa(mam 2 akwa 135l i 63l).
U mnie bez grzałek 3 akwaria zjadają ok 12 zł miesięcznie (prąd i woda).

To od kiedy do kiedy oświetlenie masz włączone?Bo w tych 63l roślinnym to chyba masz go trochę.Ja mam u siebie łącznie 63W(23W w 63l i 40W w 135l) oświetlenie i pale od 6:30 do 22:00 (wiem że za długo,ale za to nie muszę włączać światła w pokoju bo akwa oświetla).

kacperkrzyz napisał(a):To był prezent za zdany egzamin,prezentu nie sprzedam.
Spoko, pewnie, że nie.
kacperkrzyz napisał(a):To od kiedy do kiedy oświetlenie masz włączone?Bo w tych 63l roślinnym to chyba masz go trochę.Ja mam u siebie łącznie 63W(23W w 63l i 40W w 135l) oświetlenie i pale od 6:30 do 22:00 (wiem że za długo,ale za to nie muszę włączać światła w pokoju bo akwa oświetla).
Liczyłam, że oświetlenie w obu zbiornikach pracuje ok 11 godzin na dobę.
W trzecim zbiorniku wcale nie ma światła sztucznego.
Sporo prądu pożerają niestety grzałki i ciężko jest dokładnie policzyć jak długo pracują.
Kup sobie lampkę lepiej do oświetlania pokoju.