Kupno ramirez do obecnej obsady 100 litrów. -
bajabongo76 - 06.11.2009
hej kupilam dzis dwie ramirezki,sa boskie a facet w sklepie twierdzi ze obsade mam idealna ale jakos mi zalatuje checia sprzedazy wiec prosze o wypowiedz kogos kto sie na tym zna lepiej ja niezadlugi mam akwa,wiec mam:dwa gurami,1biala moli,1 samiec bojownika,4 neonki,dwa welony(wiem ze sa zimnowodne ale te mam juz dosc dlugo i jest im dobrze) 1glonojad syjamski,1 sum szklisty(niebawem dokupie 4) i maly wegorzyk a dzis dwie ramirezki,wiec czy bedzie ok? akwa ma 100l
RE: ramirezy -
ss_langa - 06.11.2009
Przerybione nie jest ale obsada według mnie jest do bani,źle dobrana.Pomieszanie biotopów to mało powiedziane.Mały węgorzyk podrośnie dość szybko a wtedy będzie polował na wszystko co mu się do pyska zmieści,przy tej rybie zapomnij o młodych.Ryby nawet dobrze ikry nie złożą a już będzie pożarta.
ethnix - 06.11.2009
bajabongo76 napisał(a):hej kupilam dzis dwie ramirezki,sa boskie a facet w sklepie twierdzi ze obsade mam idealna ale jakos mi zalatuje checia sprzedazy wiec prosze o wypowiedz kogos kto sie na tym zna lepiej ja niezadlugi mam akwa,wiec mam:dwa gurami,1biala moli,1 samiec bojownika,4 neonki,dwa welony(wiem ze sa zimnowodne ale te mam juz dosc dlugo i jest im dobrze) 1glonojad syjamski,1 sum szklisty(niebawem dokupie 4) i maly wegorzyk a dzis dwie ramirezki,wiec czy bedzie ok? akwa ma 100l
Nie będę wszystkiego opisywał. Powiem tak obsada jest tragiczna, fatalna, zła, bez sensu zupełnie. Nie te ryby, nie te układy, różne wymagania co do wody.Większość nie do tego zbiornika. Szkoda, że jeszcze z 50 gatunków tam nie wcinąłeś.
Po co kupujesz ryby o których nic nie wiesz. Poszukaj informacji o poszczególnych gatunkach. Jakich układów wymagają, jakiego zbiornika i jakich parametrów wody itp.
bajabongo76 - 06.11.2009
zle sie wyrazilam o wegorzu,to w sumie nie wiem co to jest ale dodam foto tego skurczy,byka choc pewnie niewyrazne bo bardzo sie wije ,on ma takie wasiki wkolo pyszczka chyba z 6 albo 8;D,dodam tez ogolne foto cla oceny caloksztaltu
bajabongo76 - 06.11.2009
ethnix napisał(a):bajabongo76 napisał(a):hej kupilam dzis dwie ramirezki,sa boskie a facet w sklepie twierdzi ze obsade mam idealna ale jakos mi zalatuje checia sprzedazy wiec prosze o wypowiedz kogos kto sie na tym zna lepiej ja niezadlugi mam akwa,wiec mam:dwa gurami,1biala moli,1 samiec bojownika,4 neonki,dwa welony(wiem ze sa zimnowodne ale te mam juz dosc dlugo i jest im dobrze) 1glonojad syjamski,1 sum szklisty(niebawem dokupie 4) i maly wegorzyk a dzis dwie ramirezki,wiec czy bedzie ok? akwa ma 100l
Nie będę wszystkiego opisywał. Powiem tak obsada jest tragiczna, fatalna, zła, bez sensu zupełnie. Nie te ryby, nie te układy, różne wymagania co do wody.Większość nie do tego zbiornika. Szkoda, że jeszcze z 50 gatunków tam nie wcinąłeś.
Po co kupujesz ryby o których nic nie wiesz. Poszukaj informacji o poszczególnych gatunkach. Jakich układów wymagają, jakiego zbiornika i jakich parametrów wody itp.
ethnix to moze jescze dodaj co jest tak bardzo zle? ja tylko prosze o rade a nie o nerwy pozatym nie jestem on tylko ona
RE: Kupno ramirez do obecnej obsady 100 litrów. -
Olek - 06.11.2009
Cytat:dwa gurami,
Trzyma się je w haremach i akwa 100 litrów to dla nich minimum.
Cytat:1biala moli,
Trzyma się je w haremach.
Cytat:1 samiec bojownika,
Można okupić mu towarzystwa o ile znasz płeć.
Cytat:4 neonki,
Trzyma się je w stadach powyżej 10 osobników("ławica")
Cytat:dwa welony(wiem ze sa zimnowodne ale te mam juz dosc dlugo i jest im dobrze)
Nie jest to ryba do akwarium tropikalnego....
Powiedziały Ci że jest im dobrze?
Cytat:1glonojad syjamski,
Ok tylko nie powięszaj grupy, bo dorosłe potrafią przejawiać agresję.
Cytat:1 sum szklisty (niebawem dokupie 4)
Nie dokupuj sumów.Są dość delikatne i potrzebują dużo miejsca do pływania Wybierz jeden z powyższych haremów.
Cytat:i maly wegorzyk
Nie pasuje do Twojego akwarium chociażby dlatego że masz gruby i ostry żwirek.
Propozycja obsady:
Harem bojownika lub harem molinezji, mieszając lekko obsadę nie stało by się nic, jakbyś miał tą parę ramirez ale ze względu na "agresję" bojka tylko z molinezjami.
20-30 Neon Inessa
Pomyśl nad wymianą żwiru na drobny lub nawet piasek kwarcowy wtedy też kup rybki denne - kiryski 6
Wywal szklane kulki i plastikową rafę, kamienie z prawej też przytłaczają...
Wsadź kila fajnych korzeni i koniecznie posadź więcej żywych roślin:
http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-rosliny-dla-kazdego-i-na-start-zbiornika-t-8391.html
kostek - 06.11.2009
bajabongo76 napisał(a):ethnix to moze jescze dodaj co jest tak bardzo zle? ja tylko prosze o rade a nie o nerwy pozatym nie jestem on tylko ona
Bo widzisz. Tą sytuację można by porównać do takiej:
Do warsztatu podjeżdża ktoś z samochodem na benzynę i mówi do mechanika: Co się stało, że moje auto coś nie tak chodzi? Leję mu olej napędowy do baku, bo jest tańszy a to też paliwo. Zmieniam olej w silniku co 50 tys. km, bo po co częściej skoro jeszcze nie jest gęsty. A opony mam od nowości bo jak są zupełnie łyse to tak ładnie się świecą w słońcu. Poza tym te druciki, które z nich wystają dają autu taki zawadiacki wygląd. Itp.
Widzisz, tu co chwilę pojawiają się osoby, które założyły akwarium mając o tym pojęcie co najwyżej mierne. I próbują ratować rybcie i to co jeszcze w baniaku zostało. Dlatego nawet taki fachura jak ethnix czasem ma dość tłumaczenia tego samego kilka razy dziennie.
bajabongo76 - 06.11.2009
kostek napisał(a):bajabongo76 napisał(a):ethnix to moze jescze dodaj co jest tak bardzo zle? ja tylko prosze o rade a nie o nerwy pozatym nie jestem on tylko ona
Bo widzisz. Tą sytuację można by porównać do takiej:
Do warsztatu podjeżdża ktoś z samochodem na benzynę i mówi do mechanika: Co się stało, że moje auto coś nie tak chodzi? Leję mu olej napędowy do baku, bo jest tańszy a to też paliwo. Zmieniam olej w silniku co 50 tys. km, bo po co częściej skoro jeszcze nie jest gęsty. A opony mam od nowości bo jak są zupełnie łyse to tak ładnie się świecą w słońcu. Poza tym te druciki, które z nich wystają dają autu taki zawadiacki wygląd. Itp.
Widzisz, tu co chwilę pojawiają się osoby, które założyły akwarium mając o tym pojęcie co najwyżej mierne. I próbują ratować rybcie i to co jeszcze w baniaku zostało. Dlatego nawet taki fachura jak ethnix czasem ma dość tłumaczenia tego samego kilka razy dziennie.
To ja ci powiem, że nie ratuje tego co zostało z moich ryb, bo nic im nie jest.
Wszystkie sa zdrowe i trzymaja sie niezle.
Mowiac niezbyt duze doswiadczenie, mialam na mysli, ze akwa mam jakies pol roku i tyle moje rybki w nim zyja.
(tekst został wycięty)
Ja zapytalam tylko czy ramirezy tam pasuja ,nie?ok takiej odpowiedzi oczekiwalam, a nie jakichs przepowiedni.
Ryby zyja ,powtarzam ci nie ratuje jakichs nedznych resztek...
Proszę o spokój - Olek.
olek dzieki za rade na taka wlasnie odpowiedz liczylam
ethnix - 07.11.2009
Co jest źle napisał ci dokładnie Olek. Dostosuj obsadę do porad. Kupno Ramirez czyli kolejnego gatunku do takiego galimatiasu gatunków gdzie każdy ma praktycznie inne wymaganie jest również błędem. Twoje tłumaczenie, że jesteś początkująca nie zwalnia cię z obowiązku orientowania się na temat gatunków ryb, które posiadasz i ich wymagań. To, że nie zadajesz sobie trudu żeby pogłębiać jak najbardziej swoją wiedzę na temat akwarystyki, planować obsadę świadomie i wiedzieć czego potrzebują twoje ryby nie jest kwestią tego, że jesteś początkująca. Jest to tylko i wyłącznie wynik lenistwa.
Poza tym pytanie czy dane ryby pasują do obsady zadaje się przed zakupem, a nie po. To samo dotyczy całej obsady, pytania na jej temat należało skierować na forum przed jej fatalnym złożeniem.
kostek - 07.11.2009
Moją wypowiedzią nie zamierzałem Cię atakować, a widzę, że tak to odebrałaś. No trudno, na to wpływu nie mam. Widzę, że musiały paść ostrzejsze słowa, skoro Olek coś wyciął.
Zapytam przekornie: skąd wiesz, że Twoim welonom "jest dobrze", powiedziały Ci czy pokazały na migi

Ja bym nie ryzykował takiego twierdzenia, tym bardziej, że sama piszesz, że posiadasz wiedzę, że potrzebują chłodniejszej wody, a z Twojej wypowiedzi wynika, że mają cieplejszą. To tak jakby komuś kto woli Mozzarta puścić coś POPowego i powiedzieć o nim, że jest zadowolony.
Fajnie, że masz półroczne doświadczenie przygody z akwarystyką (ja takiego nie mam), ale nie sądzisz, że fajniej by było się do tego doświadczenie najpierw przygotować i posiąść jakąś wiedzę na temat pożądanego gatunku? Chyba się zgodzisz, że dużo bardziej odpowiedzialną postawą jest najpierw się o czymś dowiedzieć a potem się za to brać (najpierw idziemy na kurs prawa jazdy i poznajemy przepisy i pracę samochodu, jak on działa, a potem siadamy za kółkiem i dostajemy prawko lub nie). Rybcie to żywe stworzenia... Może odbierzesz to jako atak na Ciebie, ale potraktowałaś te dwie ramirezki jak zabawki: najpierw kupiłaś a potem chcesz się dowiedzieć jak to działa i czy się nada do zabawy. Myślę, że to właśnie o takie coś się ethnix obruszył. Nie wiem ile masz lat. Jeśli mało to się pewnie dowiesz niedługo, że 90% sprzedawców powie wiele, żeby sprzedać towar: to ich praca. A jak jesteś dorosła to się Tobie dziwię, że tego nie wiesz.