Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat
Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - Wersja do druku

+- Akwarystyka - Forum akwarystyczne AkwaŚwiat (http://www.akwaswiat.net)
+-- Forum: Akwarium (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Choroby ryb (http://www.akwaswiat.net/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Temat: Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik (/showthread.php?tid=1340)

1 2 3 4

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - dividos - 24.11.2005

Znowu coś w moim akwarium Sad
160l, filtr zew PH sprzed 2 tyg ok 7, TW ok 18

Sprawa dotyczy gurami - marmurkowy i mozajkowy.
Marmurkowy złoty ma kilka (7-9) miejsc które są zaczerwienione u nasady łusek. Początkowo wygladało to na gubienie łusek - ale że samce czasem się poganiają to sie nie przejmowałem. Ale dziś jak się przyjżałem to jest problem. Promień zaczerwienienia to ok 3-4 mm. Mam wrażenie że na środku jednego z tych miejsc jest taki biały punkcik lekko wystający.
W innym miejscu jest tylko biały punkcik - srednica ok 0.8 mm (jak potówka) Płtewa ogonowa w 2 miejscach rozczepiona

Mozajkowy ma ze dwa miejsca zaczerwienione, a na ogonie ze 3 małe plamki... takie mleczne, ok 1-2mm średnicy.
Podobnie jak u tamtedo "coś" odstaje z zaczerwienionego miejsca - ale nie wiem czy to obce ciało czy też fragmet łuski uszkodzonej.
Ten gurami ma dodatkowo plamkę na oczach - taką mleczną - wcześniej inna rybka też miała, ale po leczeniu solą tamtej zeszło a tej nie Sad

Póki co rybki jedzą i mająapetyt. Dostają Fishtamin min 1/tydz

Co to może być?
Jak leczyć?

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - dividos - 25.11.2005

Dziś na jedne mieczykowej dostrzegłem że przy "wargach" ma biały nalot - na górnej wardze, a na boku ze 2-3 łuski jakby jekko odstawały i kolor łuski jest szary. Podobnie z łuskąma inna mieczyczka.

Co to jest ?
JAkiś pasożyt??????

Pomóżcie proszę!!

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - Waskier - 25.11.2005

jeśli biały nalot to może być pleśniawka

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - dividos - 25.11.2005

Nalocik jest tylko przy wargach.....

Ale u gurami bez nalotu... tak jakby brak łusek i zaczerwienienie

DODANE
A jeśli to peśniawka to czym najlepiej leczyć?
MFC?
Backtopoor
Backtopoor Direct?

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - dividos - 27.11.2005

Wlałem baktopoor

Wcześniej leczyłem jdengo mieczxyka w osobnym akwa. Nierdawno go przeniosłem i chyba mu siępogorszyło pomimo dodania 2 dni temu baktopooru.

Ma problemy z oddychaniem

co robić

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - dividos - 08.12.2005

NO TO U GURAMINÓW ROBIĄ SIĘ JAKBY DZIURY

Już nie wiem czym je leczyć
Dałem mfc... nic

Teraz mająbaktopoor i b. direct

Widaćże tych ranek im przybywa.
Najpierw zaczerwienione nasady łusek
Potem łuski odpadają i robi się czerwona ranka
A potem ranka robi sięwiększa i w środku jaśniejsza (zaczerwienienie jest tylko wokół

Poza tym wile rybek ma przy pyszczku biały nalot

LUDZIE CO TO JEST
Może ktoś jakoś pomóc??

Szkoda tych zwierzątek

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - Waskier - 08.12.2005

a może to to:

CHOROBA: FLEXIBAKTERIOZA, choroba bawełniana
PRZYCZYNA: Bakterie Chondrococus columnaris oraz ich trujące toksyny.
OKOLICZNOŚCI SPRZYJAJĄCE: Złe warunki hodowlane (w tym głównie tlenowe), które powodują namnażanie się bakterii i rozwój choroby; stres i gwałtowne zmiany środowiska życia rybki; może być przeniesiona wraz z zarażonymi rybkami, ślimakami i roślinkami.
PRZEBIEG: Choroba rozwija się nie tylko na skórze, ale również na skrzelach i wewnątrz organizmu rybki.
OBJAWY: Białe kępki wokół pyska i białe plamy na ciele rybki, odpadające łuski, przekrwione plamy w miejscach zapalnych.
LECZENIE: We wczesnych stadiach stosujemy kąpiele krótkotrwałe w r-rze:
- trypaflaviny: 3 kąpiele czas kąpieli 8 godzin
- chloromycetyny: 40mg /1L czas kąpieli 10-20 godzin
W zaawansowanych stadiach choroby należy rybkę uśmiercić, a reszcie obsady poprawić warunki oraz zastosować odkażalnik np. Akryflawina, Trypaflawin.
UWAGI DODATKOWE: Unikamy stosowania siatki. Po leczeniu należy zastosować preparat witaminowo-mineralny, aby uzupełnić niedobory kwasu foliowego i witamin E i K.

zapożyczone z innego forum... mam nadzieję, że nie będę miał kłopotów z tego tytułu :oops:

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - dividos - 09.12.2005

A skąd wziąć te preparaty(trypaflavina chloromycetyna)

CZy zastosowane przez mnie środki to za mało

Czy teraz odfiltrowaćlekarstwa przez węgxiel??

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - ratafia - 10.12.2005

Trypaflavina – Lek produkowany przez Zooleka do nabycia w sklepach zoologicznych.
Chloromycetyn – antybiotyk, zakup w aptekach na receptę. Stosowany w cięższych stanach.
Zawsze przed podaniem jakiegoś leku musimy podmienić około 50 % wody a resztę odfiltrować.
Obawiam się jednak że zaatakowane są już organy wewnętrzne, zbyt późno zareagowałeś. W początkowym stadium baktopur i baktopur direct stosowane jednocześnie oraz poprawa higieny w akwarium powinny pomóc.

Zaczerwienione nasady łusek, biały punkcik - dividos - 10.12.2005

CZyli jeśli dobrze zrozumiałem to podanie 2 leków sery nic nie pomoże tak?

To co teraz?
Podmiana 50% wody, i kupienie antybiotyku(o ile mi bez recepty sprzedadzą)?

Do tego trypaflawine??