Ślimak w akwarium - przycjaciel a nie intruz -
klaudynka - 23.08.2009
Cześć. Chciałam kupić jakiegoś ślimaka do akwarium. Który według Was byłby najpożyteczniejszy. Dziękuję za odpowiedzi.
RE: Ślimak w akwarium -
Elizabeth - 23.08.2009
Anatome helena - ślimak zjadający ślimaki. Fajne są również ampularie
ptaku2020 - 23.08.2009
Zależy w jakim celu.Jeśli masz plagę ślimaków to Helenka.Jeśli o czyszczenie akwarium to popularna ampularia albo nertina
BlackHawk88 - 23.08.2009
Najlepsze są Świderki, przekopują dno.
Troo - 24.08.2009
Sam posiadam ampularie i polecam. Sam się nie rozmnoży bo jest rozdzielnopłciowy

A akwarium czyści niczym domestos

nie zostawia po sobie nic co niepotrzebne
(Roślinek nie tyka... chyba że zaczynają obumierać wtedy owszem, zjada tylko te obumarłe części rośliny)
sosna - 24.08.2009
Witam , jeżeli nie masz plagi zatoczków to polecam wybranie ślimaków ze względów wizualnych , jesli jednak masz zatoczki to polecam helenki cena to jakies 4zł na allegro .
jarek_i_ania - 31.08.2009
Moje 2 helenki nie tknęły ani jednego ślimaka. Za to zaatakowały krewetkę filtrującą

Wyrzuciłam ślimaki razem z ciałem krewetki. Po kilku miesiącach od tamtego zdarzenia znalazłam kilka małych helenek :/
apri cort - 31.08.2009
Helenki hulają w nocy, i wierz mi, robią swoje! Tylko trudno je przyłapać, u mnie helena wrąbała większość zatoczków i dobiera się do świderków.
Świderki tylko wówczas, gdy na dnie jest piasek.
klaudynka - 31.08.2009
Świderki odpadają, bo mam żwirek. Jeżeli chodzi o ampularie, to podobają mi się i miałam do niedawna jedną. Tylko od razu po zakupie jej przez około 2 miesiące, po każdej tygodniowej podmianie wody miałam po dwa kokony jajeczek na pokrywie. I nie wiem właśnie dlaczego, skoro jest rozdzielnopłciowy. Ale mimo wszystko wybiorę ampularię. Dziękuję za propozycje
Krzychu - 06.09.2009
apri cort napisał(a):Świderki tylko wówczas, gdy na dnie jest piasek.
Czyli świderki nie mogą być hodowane gdy ma się żwirek rzeczny o średnicy ~4-8mm, lub żwirek ~1-3? Koniecznie musi być piasek? Na różnych zdjęciach akwariów, na prezentacjach tych ślimaczków (świderków) czy nawet w sklepowych aranżacjach ślimaki były w zbiornikach ze żwirkiem i chyba dobrze się miały. Jak wiec jest?
Czy jeśli świderki to tylko piaszczyste podłoże?