kiryski pstre i kiryski panda w jednym akwa (64l) -
tuśka000 - 18.04.2009
Witajcie!
Mam pewien dylemat i chciałabym się Was poradzić. Otóż, jakiś czas temu moja córka dostała w prezencie od ukochanej cioci, dwa kiryski pstre. Ciocia wiedziała, że mamy w akwa kiryski, ale już odmiany nie wzięła pod uwagę... Dla tych, co nie wiedzą, mam w akwarium 6 szt. kirysków panda.
Chciałam je wymienić w sklepie na pandy, albo chociaż roślinę, ale niestety, nie udało się. Stwierdzili, że ryby są jakieś dziwnie wyrośnięte, a starszych ryb nie nabywają.. O zgrozo!!!
No i moje pytanie, czy dokupić teraz 2/3 szt pstrych, żeby nie czuły się samotne, czy zostawić tak jak jest? Dla mnie mieszanie dwóch odmian w tak małym akwa (64l), nie jest za fajne, ale z drugiej strony mam na uwadze, że są to ryby stadne i że źle się będą czuły w takiej ilości. Co mi radzicie?
RE: kiryski pstre i kiryski panda w jednym akwa (64l) -
BlackHawk88 - 18.04.2009
Powiedzieli tak, bo nie chcą brać tych ryb(rzadko kupują/wymieniają od klientów ryby

)
Moje propozycje:
1.Iść próbować w innym sklepie.
2.Dokupić jeszcze 3(jakie masz inne ryby w akwa?)
3.Dać mi.
tuśka000 - 18.04.2009
Przepraszam, nie napisałam nic o obsadzie, więc:
1x bojownik
8x razbora klinowa
6x kirysek panda
Obecnie kwarantannę przechodzą :
2x samica bojownika
4x razbora klinowa
Zamierzam je wpuścić na dniach jeśli wszystko będzie ok.
BlackHawk88 - 18.04.2009
Według mnie możesz mieć jeszcze 4 kiryski pstre, ale wszystkie jednego gatunku wyglądają ładniej. Rada próbuj nadal w sklepach lub szukaj kogoś kto ma za mało tych kirysków.
tuśka000 - 18.04.2009
BlackHawk88 napisał(a):Moje propozycje:
1.Iść próbować w innym sklepie.
2.Dokupić jeszcze 3(jakie masz inne ryby w akwa?)
3.Dać mi.
Co do trzeciej propozycji, w sumie nie mam daleko. Turek jest blisko Łodzi

hehe
A tak poważnie, myślę, że ciężko mi będzie je wymienić. No chyba, że oddam za darmo..
Czyli według Ciebie, lepiej by było, gdybym im dokupiła towarzystwo?
Wiem, że jeden gatunek wygląda lepiej, no ale co zrobić? Zawsze byłam przeciwna robieniu ludziom żywych prezentów, z tego tylko same problemy wynikają. Jednak stoję przed faktem dokonanym i muszę wybrać z dwojga złego.
BlackHawk88 - 18.04.2009
tuśka000 napisał(a):Czyli według Ciebie, lepiej by było, gdybym im dokupiła towarzystwo?
Tak, lub oddać za darmo(to już będzie twoja decyzja(ja nie lubię dwóch rodzai ryb tego samego gatunku w jednym akwa))
tuśka000 - 18.04.2009
Ja też nie lubię, ale jeśli oddam je do sklepu, nie wiadomo na jakie warunki przyjdzie im trafić..Może u mnie miałyby lepiej? No dobra, zastanowię się, bo zaczynam się rozczulać nad tematem

Dzięki za rady i poświęcony czas!
apri cort - 18.04.2009
Ja bym zostawiła jak jest lub oddała pstre w dobre ręce. Wiele lat temu też wymieszałam kirysy, miałam wtedy blade pojęcie, mam obecnie 4 spiżowe, 2 pstre i albinosa i się spokojnie dogadują, są ze sobą od lat i nie zauważyłam konfliktów. Weź pod uwagę, że pstre rosną większe od pand i jeśli pojawi się problem, tu bym go szukała. Z drugiej strony pandy mają przewagę liczebną

Z trzeciej strony, jeśli zechcesz coś dokupować, będziesz mieć z 10 kirysów, a to tłum na dnie! U mnie w 160l jest ciasnawo 7 kirysom i 2 bocjom, więc nie wyobrażam sobie 10 kirysów w 64l, nawet jakichś małych...
tuśka000 - 19.04.2009
Ja już teraz widzę tłum, przy tych 8 szt. Zwłaszcza jak podaję im tabletkę do żarełka! Przepychają się między sobą i włażą jeden na drugi, ale z tego co zaobserwowałam, to nie są wrogo nastawione do siebie, raczej się dogadują. Pandy sobie, a pstre sobie. Te ostatnie pływają wszędzie razem i nie wchodzą pandom w drogę, jak i na odwrót. Najchętniej bym tak zostawiła, bo nie mam ochoty na większą ilość ryb przydennych, jak i również na ich pozbycie się. No chyba że ktoś odpowiedzialny z forum chciałby je przyjąć? Za darmo
oluś - 21.04.2009
Jeżeli Ciocia się nie pogniewa, to możesz je komuś oddać. Na 64l to już chyba wystarczy tych 6 pand, które już posiadasz.