Sonda: Jakiej firmy filtry poleciacie ?
AquaSzut
AquaEl
Tetra
Eheim
JBL
Fluval
Sera
Atman
Hailea
Inne
[Wyniki sondy]
 
Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (9): [1] 2 3 4 5 » ... 9
Filtry opinie, zalety i wady.
Autor Wiadomość
Kesi
Weteran
*****


Postów: 2,837
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: 21.12.2004
Status: Offline
Płeć: Kobieta
Post: #1
Filtry opinie, zalety i wady.

Bardzo bym chciała abyście wyrazili swoje opinie o filtrach, które mieliście okazje użytkować.

Ja osobiście mogę z czystym sumieniem polecić kaskadę Aqua Clear mini, w 75l przy sporej obsadzie miałam wodę jak kryształ. Zamiast węgla była druga gąbka o małych porach.

Filtry Aquael;
- Fan (stary typ), plastik jest marnej jakości, w obydwu jakie miałam mini i 1, kopułka się skurczyła i po prostu lata. To standardowa wada po dłuższym użytkowaniu tego filtra. Tak poza tym filtry sprawne kilka lat już. Jeden używany w 54l, drugi w 15 jak zajdzie taka potrzeba.
- Fat też miałam, ale niestety spaliła się głowica coś po roku użytkowania.
- Bio stary model, wielka czarna cegła, zajmuje dużo miejsca w akwarium, ale dobrze spełnia swoje zadanie. Ciężko jest tylko głowicę wsadzić po czyszczeniu. Do tej pory sprawny.

Aquaszut N 500 junior bio, to zupełna pomyłka. Filtr fatalny pod względem użytkowania jak i wyników filtracji. Wykonanie kiepskie, plastiki szkoda gadać, te ciągle rozlatujące się pojemniki coś okropnego. Wkłady no cóż, gąbka taka,że przez nią wszystko przelatuje. Filtr w zasadzie nadaję się do mieszania wody jedynie lub przy bardzo małej obsadzie.

No i filtry gąbkowe Tropical, nie mam zastrzeżeń. Gąbki do kotnika i dla delikatnych ryb jak najbardziej w porządku. Baby całkiem dobrze radził sobie w 10l akwarium z narybkiem.

Czekam właśnie na paczkę z moim wymarzonym Eheim 2213 ++ do 112l akwarium Big Grin Niebawem zamieszczę recenzje z użytkowania.


Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !


Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
13.12.2007 17:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Prezes156
Użytkownik
***


Postów: 152
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 22.09.2007
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #2
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Aquael FZN 2 świetny filtr nie mam żadnych zastrzeżeń chodzi cichutko wode mam kryształ w akwa 80l jest tak cichy ze dziecko może spać w pokoju gdzie on pracuje (sprawdzone Big Grin).Nie ma problemów z czyszczeniem naprawde spoko.Dodatkowym + jest to że ma super koszyczki w których wszystko idealnie leży :-)

Atman AT F301 moim zdaniem jeden z gorszych filtrów miałem go w akwa 30 l jest dosyć głośny trzeba go przerobić inaczej nie wychwytuje wszystkich zanieczyszczeń..i wyczyścić go to masakra...

I to wszystko Big Grin


"...mylić się jest rzeczą ludzką...."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.12.2007 20:24 przez Prezes156.)
13.12.2007 20:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
CzikO
Junior
**


Postów: 42
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 08.12.2007
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #3
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Ja posiadam AQUA SZUT 750N i takze nie nazekam Big Grin moze praca nie jest super cicha ale nie denerwojaca i przeszkadzajaca spac Smile Jedyne na co idzie w nim ponazekac to na beznadziejne kubeleczki na wklady :/ bardzo kiepsko pomyslane!! Ja mam zrobionego skladaka ( glowica Aqua szuta a kubeleczki na wklad sypki z aqua ela) plus gąbka i sprawdza sie wysmienicie.

15.12.2007 16:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
kacper1993
Użytkownik
***


Postów: 114
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 01.01.2008
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #4
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Ja posiadem AQUAEL FAN 3 i dobrze spełnie swoje obowiązki chociaż jest już po wielu przejściach.Tongue Dobrze zbiera zanieczyszczenia. Jedyny filtr który mi nie odpowiada to Fan MINI. Mój kolega ma go w swoim akwa 20 litrowym i cienko mu zbiera (także nie polecam). Jak myślicie czy do 20 litrowego akwa można by włożyć Fan 1 albo Fan 2


Jeżeli pomoge kliknij w reputacje.
Masz pytania pisz na gg 8458677__
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2008 19:20 przez kacper1993.)
15.01.2008 19:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
lukasz88
Junior
**


Postów: 14
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 09.02.2008
Status: Offline
Płeć: Unknown
Post: #5
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

FZN-2 - rewelacja, cichy, wydajny, nie zajmuje miejsca w akwarium, łatwo się czyści, możliwość zastosowania różnych wkładów filtracyjnych, porządnie wykonany - nie razi w oczy jak niektóre, ogólnie duży PLUS dla niego.

Natomiast inny AquaEL, FATmidi - totalny bubel. wydajność niby 60-100l (tak napisali na opakowaniu) a co się okazało:
1. Głośny (często coś w nim stuka, puka itp)
2. Bardzo słaba skuteczność (na opakowaniu niby piszą 60-100l ale wolę sobie nie wyobrażać co by się działo w akwarium 100l)
3. Napowietrzanie kiepskie.
4. Regulacja przepływu też kiepska. Albo max albo ledwo co leci
5. Często sie zapycha wlot.

26.03.2008 22:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mati_432
Senior
****


Postów: 367
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 04.10.2008
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #6
RE: hagen elite jetflo 75 opinie, zalety i wady.

ja mam eheim 2011 ma 270l/h ale naprawde jest bardzo wydajny i potrafi mocno zamieszacSmile


ERROR 404

06.10.2008 23:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mariusz_and
Użytkownik
***


Postów: 197
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 15.09.2008
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #7
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Ja dziś zakupiłem Tetra Tec EX 700, pierwsze co to rewelacyjnie cichy i nie robi mi wirów w akwarium , miałem przed tym hailea BT700 był głosniejszy od tetry a po drugie młyn w akwarium nie ztej ziemi (według mnie przerost formy nad treścią). Tetre obecnie posiadam w zbiorniku 112 literków, ale nie długo będzie brykał w 200 litrów i wtedy tam przejdzie test :-)pozdrawiam


http://www.akwaswiat.net/-112-l-ogolne-m...-6545.html

http://www.akwaswiat.net/moje-gupiki-i-m...-7996.html
A ósmego dnia Bóg stworzył GOOGLE :)
16.10.2008 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
BARRO2
Nowy
*


Postów: 1
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: 02.11.2008
Status: Offline
Płeć: Unknown
Post: #8
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

A ja całkiem od niedawna takze posiadam Tetra TEC EX 700 w 70 litrowym akwa,poprzednio pracował w nim filterek JUWLA (który dostałem w zestawie z akwa - KATEGORYCZNIE ODRADZAM)
i pomimo małej pojemności mojego akwa filtr ten nie robi zadnych wirów. Polecam ten filterek.

05.11.2008 20:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kesi
Weteran
*****


Postów: 2,837
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: 21.12.2004
Status: Offline
Płeć: Kobieta
Post: #9
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Wątek został wyczyszczony.


Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !


Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
06.11.2008 08:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
OKO50
Senior
****


Postów: 600
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 25.05.2008
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #10
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Posiadam AQUA SZUT Junior Plus N 500 (akwa 64l), zamiast drugiej gąbki zastosowałem ceramikę. Kiedy filtr jest wyczyszczony chodzi całkiem dobrze ale małe zabrudzenie powoduje spadek jego wydajności. Po około pół roku użytkowania rzęzi jak stary traktor nawet po wyczyszczenie, nie mówiąc o kłopotliwym czyszczenie gdyż poszczególne elementy bardzo kiepsko trzymają się kupy (kiepskie zaczepy) - filtr podczas wyjmowania z akwa po prostu się rozpada, konieczne jest wyjmowanie go dwoma rękoma od spodu. Nie polecam


__________________________________________________
Akwarium 64L proste: Nowe fotki !!!
13x Neon Innesa
6x Otosek
6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.01.2009 12:56 przez OKO50.)
03.01.2009 16:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Strony (9): [1] 2 3 4 5 » ... 9
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych
 
  • 4 Głosów - 2 Średnio

Skocz do:

Nowoczesne lampy i żyrandole w sklepie internetowym kupisz tutaj: designerskie lampy firmy artaitalia. Sklep sprzedaje produkty w rewelacyjnych cenach jak też na uczciwych warunkach zakupu. Zapraszamy.
Witajcie