Sonda: Jakiej firmy filtry poleciacie ?
AquaSzut
AquaEl
Tetra
Eheim
JBL
Fluval
Sera
Atman
Hailea
Inne
[Wyniki sondy]
 
Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (9): < Poprzednia 1 2 [3] 4 5 » ... 9
Filtry opinie, zalety i wady.
Autor Wiadomość
Tangor
Nowy
*


Postów: 3
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: 18.10.2009
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #21
Mój filtr

W moim akwarium a raczej pod akwarium jest filtr kanistrowy. Jest w szafce na której stoi akwarium. Świetnie filtruje wodę. Woda jest jak świeżo wlana.
Pozwala on także na zmianę wody- najpierw spuszcza się przez niego wodę a potem może on wpompować świeżą. Można też robić warstwy filtrujące np. gąbka, węgiel aktywowany. Dziękuje za przeczytanie. Bardzo polecam filtr kanistrowy Elite 20 .

19.10.2009 18:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ethnix
Weteran
*****


Postów: 2,352
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 17.06.2009
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #22
RE: Mój filtr

Filtrujesz wodę przez węgiel cały czas?


Tanganika-900l NEW!
Tanganika-54l



(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2009 18:48 przez ethnix.)
19.10.2009 18:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
raqu93
Senior
****


Postów: 329
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 16.05.2008
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #23
RE: Mój filtr

ja mam chyba węgiel cały czas w akwa :/ dostałem filtr używany (są takie kamyki czarne we woreczku to ten węgiel ) JA MAM KAMYKI A WĘGIEL JEST CHYBA W PATYCZKACH ??słyszałem że nie wolno cały czas nim filtrować czym go zastąpić ??
i czy przy dłuższym czasie jest to złe ??


obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty


(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2009 18:58 przez raqu93.)
19.10.2009 18:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
ethnix
Weteran
*****


Postów: 2,352
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 17.06.2009
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #24
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Jest to bardzo źle nawet przy krótszym czasie. Zastąp go szybko ceramiką, gąbką.


Tanganika-900l NEW!
Tanganika-54l



19.10.2009 22:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kesi
Weteran
*****


Postów: 2,837
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: 21.12.2004
Status: Offline
Płeć: Kobieta
Post: #25
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

AZOO filtr zewnętrzny kaskadowy Mignon 150
Dzisiaj dotarł do mnie ten oto filtr zakupiony do krewetkarium.

Tak wygląda w pudełku.



Wyciągnięty. Podoba mi się to, że jest przeźroczysty, plastik jest dobrze dopasowany i wyszlifowany.



Rurka zasysająca wodę z regulacją:



Wirnik:





Silnik:



Oryginalny wkład jest mizerny:
Włóknina z kawałkami węgla i gąbka o dużych oczkach, sporo miejsca pozostawia na ewentualne dodatki np. ceramikę.



Tak wygląda wkład z węglem i kawałkiem cienkie włókniny:

- z boku



z jednej



i z drugiej strony



Za to wkłady zapasowe nie dostępne w zestawie wyglądają dużo lepiej i są stosunkowo tanie 4szt 5 zł:





Jestem pozytywnie zdziwiona chińską myślą technologiczną.
Szkoda, że ośka jest metalowa, no ale nie można mieć wszystkiego. Zastanawiam się co to za metal i czy nie będzie korodował.
Koszt filtra z 2 letnią gwarancją to 15 zł, 4szt. dodatkowych wkładów to 5 zł.
----------------------------------------------
Po pół roku filtr nadal działa sprawnie, ośka nie zardzewiała, aczkolwiek po pewnym czasie zaczyna głośniej chodzić. Pewnie na skutek wypłukania smaru którym, owa ośka była posmarowana.
Podsumowując nadal jestem z filtra zadowolona, jakoś adekwatna do ceny Wink


Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !


Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2010 18:09 przez Kesi.)
28.10.2009 22:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Michu600
Junior
**


Postów: 9
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: 09.11.2009
Status: Offline
Płeć: Unknown
Post: #26
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Witam co mozecie mi powiedziec o tym filtrze Aquel mini kani 80 ?
Mam zamiar stworzyć akwarium 96l z biotopem strumiena okresowego
Polecono mi właśnie ten filtr ponieważ w moim akwarium bedzie ok 70l wody reszta będzie to suchy ląd i roślinny .

Pozdrawiam Michał

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.11.2009 19:41 przez Michu600.)
15.11.2009 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kitrus
Junior
**


Postów: 9
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: 13.11.2009
Status: Offline
Płeć: Unknown
Post: #27
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

ethnix napisał(a):Jest to bardzo źle nawet przy krótszym czasie. Zastąp go szybko ceramiką, gąbką.

Nie rozumiem dlaczego stosowanie węgla w filtrach jest złe skoro większość filtrów posiada węgiel albo gąbkę węglową?
Z tego co wiem węgiel eliminuje różne trucizny-zła strona to taka że eliminuje też wartości odżywcze dla roślin. Ja wczoraj usunąłem gąbkę z mojego.
Co jeszcze jest złego w używaniu węgla?


Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.11.2009 10:15 przez Kitrus.)
19.11.2009 10:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
lukiasz
Nowy
*


Postów: 3
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: 27.09.2009
Status: Offline
Płeć: Unknown
Post: #28
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Kesi napisał(a):AZOO filtr zewnętrzny kaskadowy Mignon 150
Dzisiaj dotarł do mnie ten oto filtr zakupiony do krewetkarium.

i ja się na niego zdecydowałem, zostawiam swojego FAN-1 a ten dam do testów, ciekawe co z tego będzie Tongue


Tuning w RPM, Dealer wydechów Magnaflow i elementów zawieszenia Ultra Racing

http://www.rpmotorsport.pl
Meguiar`s, Toyo, Nokian, Defi, Koni, Drag Wheels, EBC, Sparco, JL Audio, Dynamat, Alpine etc
23.11.2009 16:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Kesi
Weteran
*****


Postów: 2,837
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: 21.12.2004
Status: Offline
Płeć: Kobieta
Post: #29
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Kitrus poczytaj sobie tutaj -> http://www.akwaswiat.net/wegiel-aktywowa...-2852.html
Przypominam, że temat dotyczy opinii o filtrach, proszę trzymać się wątku.

Michu600 o tym filtrze było pisane w poście nr. 17
Czytaj wątki zanim zadasz pytanie i korzystaj z opcji Szukaj.

lukiasz dużo osób chwali ten filtr, ja się zastanawiam tylko kiedy ośka zacznie rdzewieć Wink Filtr całkiem niezły, porównywalny do mojego bardzo wiekowego już AquaClear.


Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !


Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.11.2009 17:15 przez Kesi.)
23.11.2009 17:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
mondek
Junior
**


Postów: 25
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 04.09.2009
Status: Offline
Płeć: Unknown
Post: #30
RE: Filtry opinie, zalety i wady.

Obecnie używam Tetra tec ex 700 w swoim 135l, co prawda chodzi w nim od wczoraj Smile ale jestem mega zadowolony, szokuje mnie cicha praca i wydajnosc, mam nadzieje ze posłuży mi na długo bo w planach 250lSmile

A wczesniej używałem kaskade FZN-3, również byłem z niego zadowolony, po 2 latach użytkowania zaczął głosno chodzic, po 3 bardzo glosno ;p więc zmieniłem na ex 700 - teraz mam wrażenie ze panuje u mnie symfonia spokoju Smile

28.11.2009 12:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Strony (9): < Poprzednia 1 2 [3] 4 5 » ... 9
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych
 
  • 4 Głosów - 2 Średnio

Skocz do:

Najskuteczniejsze banery reklamowe warszawa jak również okolice. Za sprawą inwestycji w taką formę reklamy możemy bardzo szybko stać się znaną marką.
Witajcie